5 عامل گرانفروشی گوشت در بازار
درحالی که قیمت گوسفند زنده در بازار کاهش یافته اما گرانفروشی گوشت قرمز همچنان وجود دارد که کارشناسان حداقل پنج عامل را در آن دخیل میدانند.
به گزارش خبرگزاری فارس، گزارش میدانی از بازار نشان داد که قیمت گوشت ران گوسفندی کیلویی 400 هزار تومان، گوشت ران گوساله 360 هزار و گوشت منجمد کیلویی 330 هزار تومان به فروش میرود.
افشین صدر دادرس؛ مدیرعامل اتحادیه دام سبک درباره قیمت گوشت گوسفندی گفت: قیمت دام زنده در بازار کاهش یافته اما قیمت گوشت که باید تابعی از این قیمت باشد کاهش نیافته است. قیمت هرکیلوگرم دام زنده گوسفندی به ۱۵۰ هزار تومان رسیده که پیشتر تا کیلویی 180 هزار تومان هم بالا رفته بود.
گفتنی است، طبق یک عرف معمول، قیمت گوشت تابعی از نرخ دام زنده و حدود دو برابر آن است؛ بنابراین قیمت گوشت گوسفندی باید کیلویی 300 هزار تومان باشد.
نخستین متهم گرانفروشی گوشت در بازار، وجود دلالان است. حسن رکنی؛ کارشناس حوزه دامپروری تصریح کرد: دلالان دام و گوشت دام زنده را از دامدار میگیرند با سودی به دیگری میفروشند و این فرآیند گاهی تا چهار بار ادامه دارد. عامل دوم اینکه گوشت، نرخ مصوب از سوی ستاد تنظیم بازار ندارد و قیمت آن را عرضه و تقاضا تعیین میکند و به همین دلیل دست دلالان و فروشندگان برای بالا بردن قیمت باز است. اگرچه وزارت جهاد کشاورزی هر از گاهی از بازرسی و نظارت بر بازار گوشت خبر میدهد اما این نظارتها، نتوانسته روی کاهش قیمتها اثر بگذارد.
عامل سوم، قاچاق دام زنده به کشورهای همسایه به ویژه دام سبک است. این مسئله بیشتر به دلیل کیفیت بهتر گوشت ایرانی نسبت به محصولات دیگر کشورها، ارزان بودن آن نسبت به دامهای همسایگان و سودآوری قاچاق به دلیل افزایش قیمت ارز رخ میدهد.
همچنین حسین میری؛ کارشناس امور دام هم دو عامل دیگر در گرانی و گرانفروشی گوشت را موثر دانست و افزود: این دو عامل؛ وابستگی به واردات گوشت و خوراک دام است. در کشور سالانه یک میلیون تن گوشت قرمز مصرف میشود که 100 هزار تن آن معمولا از محل واردات تامین میشود و همین میزان کم قیمت داخلی را به هم میریزد. علاوهبر آن، کشور در تامین 70 درصد خوراک دام هم وابسته به واردات است که 70 درصد هزینه تولید را شامل میشود.