صندوق بینالمللی پول:
وضعیت اقتصادی ایران در دولت سیزدهم بهبود یافته است
صندوق بینالمللی پول با بررسی ۱۰ شاخص کلان اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۲، از رشد سه درصدی بخش غیرنفتی اقتصاد ایران و چهار و هفت دهم درصدی همراه با نفت خبر داد.
به گزارش ایرنا، صندوق بینالمللی پول در گزارشی موسوم به «چشمانداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی» به بررسی وضعیت اقتصادی ۳۲ کشور منطقه در سال ۲۰۲۲ میلادی پرداخته است.
براساس این گزارش، متوسط رشد اقتصادی ۳۲ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۲ برابر با پنج درصد خواهد بود و ایران نیز رشد سه درصدی را در این سال تجربه خواهد کرد. متوسط رشد اقتصادی کشورهای نفتی منطقه نیز چهار و 9 دهم درصد برآورد شده است. اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۱ رشد چهار و هفت دهم درصدی را تجربه کرده بود.
بخش غیرنفتی ایران با رشد سه درصدی در سال ۲۰۲۲ مواجه میشود. این رقم برای سال قبل چهار و سه دهم درصد اعلام شده است. انتظار میرود متوسط رشد بخش غیرنفتی کشورهای نفتی منطقه از ۵.۵ درصد در سال ۲۰۲۱ به سه و شش دهم درصد در سال جاری میلادی کاهش یابد.
بخش نفتی ایران نیز که در سال ۲۰۲۱ و در پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم رشد قابل توجه ۱۰ و نیم درصدی را تجربه کرده بود در سال جاری میلادی نیز سه درصد رشد میکند. رشد بخش نفتی منطقه نیز برای امسال شش و 9 دهم درصد پیشبینی شده است.
وضعیت تولید نفت و گاز
صندوق بینالمللی پول انتظار دارد تولید نفت ایران در سال جاری میلادی ۱۰۰ هزار بشکه افزایش یابد و به دو میلیون و 580 هزار بشکه در روز برسد. این در حالی است که در سال ۲۰۲۱ نیز که دولت سیزدهم روی کار آمد تولید نفت ایران بر اساس آمار صندوق بینالمللی پول۴۶۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته و از دو میلیون و دو هزار بشکه در روز به دو میلیون و 480 هزار بشکه در روز رسیده بود.
تولید گاز ایران نیز طی سالهای اخیر و با وجود تحریمهای آمریکا روند صعودی خود را ادامه داده است. ایران در سال ۲۰۲۱ معادل چهار میلیون و 330 هزار بشکه در روز نفت، گاز تولید کرده بود و انتظار میرود این رقم در سال جاری نیز به معادل چهار میلیون و 460 هزار بشکه در روز نفت افزایش یابد.
بر اساس آمار صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۲۱ صادرات نفت ایران ۳۵۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۷۵۰ هزار بشکه در روز رسید. امسال نیز این نهاد بینالمللی انتظار میرود صادرات نفت ایران ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به ۸۵۰ هزار بشکه در روز برسد.
نرخ تورم و بدهی
بر اساس این گزارش نرخ تورم ایران در سال جاری میلادی پس از چند سال صعود پیدرپی، نزولی میشود و به ۴۰ درصد کاهش مییابد. نرخ تورم ایران در سال ۲۰۲۱ بالغ بر۴۰ و یک دهم درصد اعلام شده بود. متوسط نرخ تورم کشورهای منطقه در سال ۲۰۲۲ بالغ بر 13 و هشت دهم درصد پیشبینی شده است. سودان با نرخ تورم ۱۵۴ و 9 دهم درصدی، بالاترین نرخ تورم در میان کشورهای منطقه در سال ۲۰۲۲ را خواهد داشت.
صندوق بینالمللی پول در بخش دیگری از گزارش خود از کاهش بدهی دولت ایران طی سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ خبر داده است. در حالی که میزان بدهی دولت ایران در سال ۲۰۲۰ معادل ۴۴ و یک دهم درصد تولید ناخالص داخلی گزارش شده بود این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۴۲ و چهار دهم درصد کاهش یافت و انتظار میرود در سال ۲۰۲۲ نیز بدهی دولت ایران به معادل۳۴ ودو دهم درصد تولید ناخالص داخلی کشور کاهش یابد.
متوسط بدهی کشورهای منطقه در سال ۲۰۲۲ معادل ۴۳ و چهار دهم درصد تولید ناخالص داخلی این منطقه بوده است. ایران در مقایسه با ۳۲ کشور منطقه در رتبه هشتم از نظر میزان بدهی دولت قرار داشته است. فقط دولتهای آذربایجان، قزاقستان، کویت، عربستان، ترکمنستان، امارات و ازبکستان بدهی کمتری نسبت به ایران در سال ۲۰۲۲ دارند. دولتهای سودان و بحرین بدهکارترین دولتهای منطقه در سال ۲۰۲۲ شناخته شدهاند. میزان بدهی دولت سودان به تولید ناخالص داخلی این کشور در سال جاری میلادی ۱۸۹ و نیم درصد و این رقم برای بحرین ۱۱۹ و نیم درصد اعلام شده است.
وضعیت تجارت
براساس آمار صندوق بینالمللی پول صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۲۱ با افزایش ۳۲ میلیارد دلاری نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به ۸۶ میلیارد دلار رسیده است. انتظار میرود در سال جاری میلادی نیز صادرات ایران ۳۵ میلیارد دلار افزایش یابد و به ۱۲۱ میلیارد دلار برسد.
به همین ترتیب، واردات کالا و خدمات ایران که در سال ۲۰۲۱ به ۷۵ میلیارد و 500 میلیون دلار افزایش یافته بود در سال ۲۰۲۲ نیز به 90 میلیارد و 300 میلیون دلار خواهد رسید. در سال ۲۰۲۰ کل واردات کالا و خدمات ایران ۵۴ میلیارد و 800 میلیون دلار گزارش شده بود. این گزارش از افزایش حدود سه برابری تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۲۲ خبر داده است. تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۲۱ که سال آغاز فعالیت دولت سیزدهم بوده است پس از دو سال منفی بودن، مثبت شد و به ۱۱ میلیارد و 100 میلیون دلار رسید. در سال ۲۰۱۹ تراز حسابهای جاری ایران منفی یک میلیارد و 700 میلیون دلار و در سال ۲۰۲۰ منفی 700 میلیون دلار گزارش شده بود. انتظار میرود تراز حسابهای جاری ایران در سال ۲۰۲۲ به ۳۲ میلیارد دلار برسد.