به همت دانشمندان و محققان ایرانی
تلسکوپ 3.4 متری رصدخانه ملی ایران چشم بر آسمان گشود
با ثبت نخستین نور تلسکوپ ۳,۴ متری رصدخانه ملی ایران، آخرین گام در مرحلۀ تجمیعِ زیرمجموعههای تلسکوپ و تکمیل بزرگترین طرح علمی ایران برداشته شد.
طرح رصدخانه ملی ایران نخستین طرح کلان علمی کشور در حوزه علوم پایه است که پژوهشگاه دانشهای بنیادی با تکیه بر دانش و فناوری بومی شده و با حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه به اجرا در آورده است.
به گزارش تسنیم، این طرح، گام مهمی در توسعه نجوم و کیهانشناسی رصدی و ایجاد و توسعه فناوریهای مرتبط به آن در بخش اپتیک، مکانیک و کنترل محسوب میشود.
دریافت «نخستین نور» آغاز مجموعهای از فعالیتهاست که هدف از آنها شناخت رفتار اپتیکی، کنترلی و مکانیکی تلسکوپ و سنجش ویژگیهای اصلی تلسکوپ نظیر ابعاد لکه نوری در کانون و قابلیت کنترلیِ آن مانند هدفگیری و رهگیری تلسکوپ و همچنین عملکرد اپتیک فعال است. این فرآیند با انجام تنظیمات نهایی تلسکوپ و تجمیع نرمافزارها به بهرهبرداری علمی از تلسکوپ منتهی میشود.
دادههای تصاویر اولین نور نشان میدهد که تلسکوپ در ابتدای فرآیند، کیفیت تصویر 0.8 ثانیه قوسی منطبق بر دید نجومیِ متوسط سایت رصدی گرگش را در کانون اصلی و در گستره میدان دید 2 دقیقه قوسی فراهم میکند. تصویر سیستم جفتکهکشان برخوردی Arp 282 در فاصله 320 میلیون سال نوری برای ثبت نخستین نور جسم فراکهکشانی نشاندهنده قابلیتهای فنی این تلسکوپ در نخستین شب رصد فنی است.
تصاویر نخستین نور این تلسکوپ انسجام مجموعههای اپتیک، مکانیک، سختافزار و نرمافزار کنترل در یک پیکربندی متشکل از دهها هزار قطعه مکانیکی و الکترونیکی را نشان میدهد. در حال حاضر تلسکوپ اجرام آسمانی را با دقت بهتر از یک ثانیه قوسی (در زمان نوردهی10 دقیقه) رهگیری میکند که به مراتب بهتر از میزان تعیین شده در اسناد طراحی است. همچنین سامانه اپتیک فعال بهطور مطلوب قابلیت حذف ابیراهیهای اپتیکی از طریق تغییر شکل آینه اولیه و جابهجایی آینه ثانویه را به نمایش گذاشتهاند.