روابط عمومی بانک مرکزی:
مسدود شدن حساب کارتهای یارانه صحت ندارد
مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی، مسدود شدن کل موجودی کارتهای یارانه را تکذیب کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر مصطفی قمریوفا درباره وضعیت فعالیت حساب یارانه تاکید کرد: برخی رسانهها بیان کردند که پس از واریز یارانه کمک معیشتی به حساب آنان با مسدود شدن کل موجودی کارت خود و نه صرفاً یارانه واریز شده روبهرو شدهاند که معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، این ادعا را نادرست خواند و صحت ندارد.
او ادامه داد: طبق اعلام سازمان هدفمندی یارانهها، مبالغ یارانه جدید برای دو ماه به صورت نقدی به حساب سرپرستان خانوار واریز شد و زمان برداشت آن (فقط یارانه واریزی) تا اعلام رسمی دولت در حساب مردم غیرقابل برداشت خواهد بود.
همچنین معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در گفتوگو با فارس، در پاسخ به این گفته که برخی اعلام کردهاند پس از واریز یارانه کمک معیشتی کل حساب آنها مسدود شده است، توضیح داد: دو مفهوم «مسدودی حساب» و مفهوم «مسدودی بخشی از موجودی حساب» داریم. به هیچ عنوان فرآیندی که در واریز یارانههای کمک معیشتی انجام شد مسدودی حساب نبود و فقط بخشی از موجودی که همان یارانه کمک معیشتی بود که واریز شده بود، مسدود است.
مهران محرمیان توضیح داد: به عنوان مثال اگر برای سرپرست خانواری 900 هزار تومان واریز شده است فقط همان 900 هزار تومان مسدود میشود. حال فرض کنیم از قبل هم 100 هزار تومان در حساب فرد بوده است، بنابراین وقتی موجودی گرفته میشود، بانک اعلام میکند: «مانده کل 10 میلیون ریال، قابل برداشت یک میلیون ریال» و در واقع 900 هزار
تومان غیرقابل برداشت است.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تأکید کرد: به هیچ عنوان اینکه عدهای عنوان کردند پس از واریز یارانههای کمک معیشتی کل موجودی آنها مسدود شده است، تأیید نمیشود مگر آنکه در مواردی خاص حکم دادگاهی بوده که خیلی خاص است.
محرمیان در پاسخ به این سؤال که آیا امکان دارد برخی بانکها در کجسلیقگی این موضوع را اعمال کرده باشند؟ گفت: به هیچ عنوان امکانپذیر نیست و رفتار سلیقهای در شبکه بانکی نداریم. فرآیند مسدودی حساب دستور قضایی میخواهد و چنین چیزی جزو خط قرمزهای شبکه بانکی است و نمیتوان گفت ممکن است با یک بیدقتی انجام شده باشد، چون به هر حال مسدودی حساب حکم قضایی میخواهد.
مسدودی برخی حسابهای اجارهای
با این حال بانک مرکزی اعلام کرد: با نظارت هوشمند و قرائن قوی قانونی بر تراکنشهای بانکی، برخی از تراکنشهای غیرمعمول که هدف قانونی یا اقتصادی مشخصی نداشت و دارای معیارها و قرائن قوی دال بر وقوع تخلف و انجام معاملات غیرمجاز و غیرقانونی بود از سوی بانک مرکزی شناسایی شد و ضمن مسدود کردن وجوه مربوطه، مدیران خاطی را برکنار شدند.
در همین راستا برخی از رؤسای شعب بانکی و مدیران مناطقی که بدون رعایت ضوابط قانونی اقدام به کارسازی آن تراکنشها کردهاند، از کار برکنار شدند. بررسیهای بانک مرکزی حاکی از آن است که تعداد قابل ملاحظهای از حسابهای سپرده بانکی دارای تراکنشهای مشکوک به پولشویی، در شمول حسابهای اجارهای قرار دارند.
در این حسابها، افراد کلاهبردار با فریب صاحبان حسابهای بانکی اقدام به اجاره حساب بانکی اشخاص کرده و متعاقباً اقدام به تسویه وجوه مربوط به فعالیتهای غیرمجاز خود از طریق آنها
میکنند.
از این رو، بانک مرکزی ضمن اعلام مجدد اینکه مسئولیت تمام تراکنشها و مبادلاتی که از طریق حساب و کارت بانکی انجام میشود بر عهده دارنده آن است، متذکر میشود که صاحبان حسابهای اجارهای علاوهبر اینکه باید نزد مراجع قانونی، مالیاتی، انتظامی و قضایی پاسخگو باشند، ممکن است از برخی حمایتهای اجتماعی نظیر دریافت یارانههای نقدی و غیرنقدی محروم شدند.