kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۳۲۲۵
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۰۶

کرونا و سال 2022 میلادی (نگاه)

 

سید محمد امین‌آبادی
چهار روز بیشتر تا آغاز سال جدید میلادی 2022 زمان باقی نمانده است و این در حالی است که کرونا همچنان نگرانی اصلی دولت‌ها در شرق و غرب عالم محسوب می‌شود. این ویروس برای اولین‌بار در اواخر دسامبر 2019(دی 1398) در «ووهان» چین شناسایی شد. مقامات چینی اعلام کردند پیش از این تاریخ، در 17 نوامبر 2019(26 آبان 98) فردی به این بیماری مبتلا و درگذشته است. در مورد منشاء اولیه انتشار کرونا و اینکه این ویروس چگونه خود را با شرایط تطبیق می‌دهد، چگونه تغییر شکل یا ماهیت می‌دهد، چگونه تقویت یا تضعیف می‌شود و چگونه از بین می‌رود، مطالعات فراوانی صورت گرفته است؛ اما هنوز علمای علم پزشکی به دیدگاه روشنی در این زمینه دست نیافته‌اند. کشف واکسن کرونا در سال 2020 میلادی به بزرگ‌ترین امید بشر برای غلبه بر این ویروس تبدیل شد. با این وجود سازگاری این ویروس هوشمند با شرایط و جهش‌های جدید در آنکه سرعت سرایت و قدرت تخریب بالاتری داشتند باعث شد سال 2021 آمار مبتلایان و فوتی‌ها همچنان در حال افزایش باشد.بر اساس آخرین داده‌های وبگاه «ورلد امترز» تعداد مبتلایان به کرونا تا عصر دیروز به 282 میلیون در سراسر جهان رسید و تعداد فوتی‌ها نیز از 5 میلیون و 423 هزار نفر گذشت و این در حالی است که بر اساس گزارش جدید «بلومبرگ» تا کنون نزدیک به 9 میلیارد دُز واکسن کرونا در جهان برای مقابله با این ویروس تزریق شده است. بر اساس این گزارش بزرگ‌ترین کارزار واکسیناسیون در تاریخ بشر همچنان ادامه دارد و در حال حاضر میانگین میزان واکسیناسیون در جهان ۴۳.۴ میلیون دُز در روز است. بلومبرگ می‌افزاید:«در صورت تداوم این میزان حدود ۵ ماه طول می‌کشد تا ٧٥ درصد از جمعیت جهان حداقل یک دُز از واکسن کرونا را دریافت کنند».
به اذعان سازمان جهانی بهداشت نابرابری در توزیع و دسترسی به واکسن بین کشورهای فقیر و ثروتمند یکی از دلایل اصلی گسترش شیوع کرونا در سال 2021 بوده است. بر اساس گزارش‌ها از نزدیک به 9 میلیارد دُز واکسنی که تزریق شده سهم عمده متعلق به کشورهای توسعه‌یافته و ثروتمند بوده و این دولت‌ها با خرید و انبار واکسن‌های تولید شده عملاًً مانع دسترسی بسیاری از کشورهای فقیر به‌خصوص در آفریقا به واکسن شده‌اند. نکته مهم ماجرا این است که سویه جدید ویروس کرونا موسوم به «اُمیکرون» برای اولین‌بار از قاره آفریقا شیوع پیدا کرد و به باور سازمان جهانی بهداشت دولت‌های ثروتمند با جلوگیری از دسترسی کشورهای آفریقایی به واکسن کرونا خود در جهش ویروس کرونا و ایجاد سویه اُمیکرون مقصر بوده‌اند. براساس گزارش‌ها اُمیکرون به سرعت برق و باد در حال شیوع در جهان است و تا کنون در بیش از 90 کشور جهان مشاهده شده و در حال تبدیل شدن به سویه غالب در اروپا، آمریکا و آسیا است.
از سوی دیگر کرونا طی 2 سال گذشته خسارات هنگفتی نیز بر اقتصاد کشورهای جهان تحمیل کرده است. گفته می‌شود مجموع ضرر اقتصاد جهانی در پی همه‌گیری کرونا از 4‌ تریلیون دلار در سال 2020 به بیش از
10‌ تریلیون دلار در سال 2021 رسیده است. براساس داده‌ها و به دنبال شیوع کرونا اقتصاد کشورهای آمریکا(منفی3.7 درصد)، آلمان(منفی 5 درصد)،
ژاپن(منفی 5.3 درصد)، فرانسه(منفی9.1 درصد)، ایتالیا(منفی 9.1 درصد)،
هند(منفی 9.9درصد) و انگلیس (منفی11.2درصد) کوچک‌تر شده‌اند. در این میان اقتصاد آمریکا تحت تأثیر ویروس کرونا شرایط بسیار بحرانی را سپری می‌کند به‌طوری که وزارت بازرگانی این کشور گفته است آمریکا وارد بدترین بحران طی 74 سال گذشته خود شده است.
آنچه که از شواهد و قرائن برمی‌آید این است که کرونا در سال 2022 میلادی نیز میهمان خانه‌های 7 میلیارد و 900 میلیون جمعیت جهان خواهد بود و این ویروس ظاهراً قصد ندارد به این زودی‌ها عرصه را‌ ترک کند. به باور کارشناسان بهداشتی غلبه بر این ویروس نیازمند یک همکاری جمعی و مسئولیت‌پذیری در سطح جهانی است و با رویکردی که دولت‌های توسعه‌یافته و ثروتمند در پیش گرفته‌اند این مهم محقق نخواهد شد و شاید در سال پیش رو نیز جهان دوباره شاهد جهش‌های جدید کرونا باشد. شاید هم بشریت در سال جدید شانس بیاورد و اُمیکرون آخرین جهش این ویروس هوشمند و البته خطرناک باشد.