kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۲۵۰۹
تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۴
درخواست کمیته علمی مقابله با کرونا برای تشدید محدودیت‌ها

اولین مورد ابتلا به اُمیکرون در ایران شناسایی شد

 

رئیس‌مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با تأیید ورود سویه اُمیکرون به کشور گفت: به جز یک موردی که نتیجه آزمایش او مثبت بود، دو مورد مشکوک به ابتلا به سویه جدید نیز در ایران وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدمهدی گویا اظهارداشت: اولین مورد از ابتلا به سویه جدید اُمیکرون در ایران تشخیص داده شد.
گویا افزود: مسافری که به یکی از کشورهای همسایه (که اکنون این سویه در این کشور شیوع یافته است) سفر کرده بود، با بازگشت به ایران و مشاهده علائم بیماری، آزمایش‌های مربوطه را انجام داده و وجود بیماری نیمه شب یکشنبه تشخیص قطعی داده شد.
وی ادامه داد: اکنون فقط یک مورد از ابتلا به این سویه در ایران شناسایی و دو مورد نیز مشکوک به این بیماری هستند. این افراد در حال بررسی بوده و به محض اعلام جواب آزمایش قطعی نتایج به مردم هم اعلام خواهد شد.
رئیس‌مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه این اشخاص تحت مراقبت‌های ویژه و دقیق قرار دارند، گفت: کیت‌های تشخیصی کرونا که در اختیار آزمایشگاه‌های وزارت بهداشت و همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور قرار دارند، پیچیده‌ترین انواع اُمیکرون و تمامی جزئیات ژنتیکی سویه را تشخیص می‌دهد.
اهمیت تزریق دُز سوم واکسن
گویا تاکید کرد: همه واکسن‌های استفاده شده در کشور علیه این سویه نیز موثر بوده و کسانی که هر سه دز واکسن کرونا را تزریق کرده باشند، ایمنی‌زایی بیشتری در مقابل اُمیکرون هم داشته و ۸۰ تا ۹۰ درصد ایمن خواهند شد.
گفتنی است، بر اساس اعلام کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت، فرد شناسایی شده مبتلا به اُمیکرون در کشور فرد میانسالی است که از امارات وارد ایران شده و ساکن تهران است. پس از شناسایی این فرد اقدامات لازم برای قرنطینه وی و اطرافیانش انجام شده است.
لزوم تشدید محدودیت‌های فوری
همچنین، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا در حاشیه پنجاه و سومین جلسه این کمیته که روز گذشته در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران برگزار شد، اظهارداشت: در کمیته علمی همه اعضا بر این نکته توافق نظر داشتند که از امروز تا حداقل چهار هفته آینده، در تمامی مجامع، کنسرت‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و رستوران‌ها، هتل‌ها و به ویژه دورهمی‌های شب یلدا، محدودیت‌ها اجرا شود تا با پیک اُمیکرون رو‌به‌رو نباشیم.
حمیدرضا جماعتی افزود: توصیه دوم کمیته علمی این است که افرادی که دُز دوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند، حتما دُز سوم و یادآور را تزریق کنند و افراد کمتر از
۱۸ سال حتما واکسیناسیون را به طور کامل(دو دُز) انجام دهند چون اُمیکرون در نوجوانان و جوانان شاید بیشتر دیده شود. جماعتی یادآور شد: کمیته علمی کشوری کرونا تاکید دارد که حتما واکسیناسیون برای گروه سنی
۷ تا ۱۱ سال نیز بعد از تصویب در ستاد ملی کرونا، انجام شود چون یکی از موارد شیوع اُمیکرون می‌تواند ابتلا در سنین پایین‌تر و مدارس باشد بنابراین باید با پیشگیری، جلوی پیک بعدی را بگیریم.
وی تاکید کرد: افراد پرخطر حتما واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند چراکه اخیرا گزارش‌هایی از بیمارستان‌های مختلف با بیماری حاد و شدید سیستم تنفسی گزارش شده که مربوط به ویروس آنفلوآنزا بوده است.
توصیه به تعطیلی 4 هفته‌ای مدارس
وی تصریح کرد: توصیه کمیته علمی کشوری کرونا این است که حداقل ۴ هفته مدارس و دانشگاه‌ها و مجامعی که محل تجمع بیش از ۱۰ نفر است مانند کنسرت‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها و ورزشگاه‌ها، قرنطینه باشند و محدودیت شدید اعمال شود و بازگشایی انجام نشود.
سرعت انتقال اُمیکرون نسبت به دلتا
حداقل 2 برابر بیشتر است
علاوه‌بر این، مجید مختاری عضو دیگر کمیته علمی کشوری کرونا اظهار داشت: سویه اُمیکرون با سرعت در دنیا گسترش یافته و گسترش پیدا می‌کند. طبق پیش‌بینی‌ها تا اواخر این ماه میلادی در اکثر کشورهای دنیا، این سویه گزارش می‌شود. در عرض چند روز، تشخیص این سویه در آفریقای جنوبی به 100 درصد موارد رسید.
مختاری افزود: خوشبختانه در حال حاضر تعداد افرادی که با سویه اُمیکرون درگیر و وارد بخش مراقبت‌های ویژه شده‌اند و نیاز به اکسیژن درمانی پیشرفته داشته‌اند، بسیار کم بوده است و مطالعاتی که انجام شده نشان داده افرادی که مبتلا به ویروس جهش یافته اُمیکرون بوده و وارد بیمارستان شده‌اند، اولا بیماری خفیف داشته‌اند، ثانیا بالای 70 تا 80 درصد از آنها واکسینه نشده بودند و تعداد افراد واکسینه و آنهایی که دُز یادآور تزریق کرده بودند، به طور بسیار معناداری، خیلی کم بوده‌اند و این افراد نیاز به اکسیژن هم نداشته‌اند.
وی یادآور شد: وزارت بهداشت آفریقای جنوبی شدیدا تاکید می‌کند که با وجود اینکه امکان کشندگی اُمیکرون ممکن است پایین‌تر باشد اما رفتار این ویروس در کشورهای مختلف می‌تواند متفاوت باشد. مجامع بین‌المللی شدیدا به تمام پروتکل‌های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری و عدم حضور در تجمع‌ها توصیه دارند.
عضو کمیته فنی واکسیناسیون کووید19 ادامه داد: در آفریقای جنوبی حدود 24 درصد از جمعیت واکسینه شده‌اند که اکثر آنها سن بالای 50 سال داشته‌اند و به احتمال قوی، تزریق واکسن به این افراد کمک کرده است که درگیر بیماری نشوند. مختاری افزود: این سویه بسیار جدید است و به احتمال زیاد در تمام دنیا و شاید هم در ایران پخش شده و علائمی مانند سرماخوردگی، کمی تب، بدن درد و سرفه خشک دارد که ممکن است افراد حتی به پزشک هم مراجعه نکنند. در این سویه تا کنون شاهد از دست دادن حس بویایی و چشایی و حالت‌های شدید حمله به ریه و بستری شدن سریع بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه، نیستیم اما با وجود خوش بینی باید واقع بین باشیم و پروتکل‌های بهداشتی را بیشتر از قبل، رعایت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: پوشش واکسیناسیون و تزریق دُز سوم و یادآور که با تلاش همگانی به آن رسیده و از نظر واکسیناسیون در کنار بهترین کشورهای دنیا هستیم به ویژه در گروه‌های مختلف از جمله کودکان و نوجوانان باید تقویت شود تا از این مرحله نیز عبور کنیم. اگر ویروس ضعیف شده باشد، همه ما خوشحال خواهیم بود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: از جهش‌های آینده ویروس کرونا اطلاعی نداریم. الان شاید اُمیکرون ضعیف باشد اما امکان دارد که به سرعت جهش دیگری شناسایی شود که حتی کشنده‌تر از دلتا باشد بنابراین اصلا نباید سپرهای رعایت پروتکل‌ها را پایین بیاوریم.
مختاری گفت: تمام بیمارانی که ضعف سیستم ایمنی دارند مانند بیماران دیالیزی، افرادی که کورتون درمانی می‌شوند، بیمارانی که درمان‌های مختلف سرطان را دریافت می‌کنند و بیمارانی که داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، باید بیشتر مراقب باشند. ویروس جهش یافته اُمیکرون توانسته بالای 270 روز در بیمارانی که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده، ماندگار شود و جهش‌های مختلفی داشته باشد. وی افزود: برای تشخیص ویروس جهش یافته اُمیکرون در کشور باید بیشتر بر روی بیمارانی که ضعف سیستم ایمنی دارند و داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، متمرکز شویم.
اُمیکرون طی ۱۷روز تبدیل
به سوش غالب می‌شود
دکتر پیام طبرسی عضو کمیته علمی کشوری کرونا هم در حاشیه جلسه دیروز این کمیته درباره میزان نگرانی از ورود سویه اُمیکرون به کشور، گفت: چیزی که درباره اُمیکرون وجود دارد، این است که اگر اُمیکرون وارد شود، طی ۱۷روز تبدیل به سوش غالب می‌شود که این سرعت درباره دلتا ۱۰۰ روز بوده است. اگر امروز یک مورد اومیکرون در کشور تشخیص دهیم، ممکن است تا ۱۷روز دیگر کشور درگیر اومیکرون شود و نقشه آبی کشور ممکن است بلافاصله به یک نقشه قرمز تبدیل شود.
طبرسی افزود: بنابراین چیزی که اکنون مهم است، این است که حتما نکات بهداشتی و موارد مهم رعایت شود. در عین حال ما اکنون در آستانه شب یلدا هستیم که از هموطنان می‌خواهم حتما در حضور در اماکن سربسته خودداری کنند. امروز ما نگران شدیم از اینکه در بسیاری جاها کنسرت‌ها دارد باز می‌شود. در کنسرت فضا بسته است و ممکن است افراد ماسک‌شان را بردارند و اینها به شدت می‌تواند منجر به انتقال بیماری شود.
وی اظهارداشت: نکته مهم دیگر هم تزریق واکسن دز بوستر است که افراد بالای ۱۸ سال که سه ماه از تزریق واکسن‌شان گذشته است، حتما برای تزریق دز بوستر اقدام کنند. زیرا ممکن است فرصت دیگری نداشته باشیم و ممکن است تا دو تا سه هفته دیگر درگیر موج جدیدی شویم که با امیکرون خواهد بود، بنابراین هرچه سیستم ایمنی افراد بالاتر رود و ایمنی جمعی بالاتر رود، ان‌شاءالله که بتوانیم موفق‌ باشیم. باید توجه کرد که خطر درباره اومیکرون جدی است؛ زیرا همه جای دنیا گرفتار شده و ما هم مستثنی نیستیم.
طبرسی درباره وضعیت مدارس و رعایت پروتکل‌ها در مدارس گفت: مدارس بحثی بسیار جدی است. قرار شد نامه‌ای از کمیته علمی به ستاد ملی کرونا ارسال کنیم و توصیه کنیم که یکسری محدودیت‌های جدی را ایجاد کنیم. یکسری کشورهای اروپایی که در مقابل محدودیت‌ها مقاومت کردند، مجددا محدودیت‌ها را برگرداندند. اکنون هلند در آستانه کریسمس وارد لاک‌داون شد. بسیاری از هموطنانمان برای ایام ژانویه بلیت اروپا گرفتند یا افرادی می‌خواهند به ایران بیایند. توصیه من این است که نه افرادی که در ایران هستند، به اروپا سفر کنند و افرادی هم که قصد آمدن به ایران را دارند، با این شرایط نیایند. به هر حال این نگرانی جدی است. حداقل برای افراد خانواده خودمان احترام قائل شویم تا بیمار نشوند. طی چند روز اخیر با مواردی مواجهیم که افرادی از خارج از کشور به ایران آمدند، حال در ایران بیماری کنترل شده اما آمدند و مادر یا پدرشان را بیمار کردند.
رئیس‌بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری افزود: باید بر یک نکته تاکید کنیم، اگر می‌خواهیم برای مقابله با اُمیکرون کاری کنیم، الان وقتش است. الان که ما در حال کنترل نسبی هستیم باید اقدام کنیم، اما زمانیکه وارد پیک شدیم، دیگر بستن یا باز کردن مجامع فایده‌ای ندارد. ما همه این موارد را به ستاد هم اعلام می‌کنیم. بحث دیروز این بود که باید با جدیت بیشتری روی محدودیت‌ها اقدام کنیم و الان موقع اقدام است.
طراحی کیت تشخیص اُمیکرون در کشور
رئیس‌انستیتو پاستور ایران گفت: با توجه به شیوع واریانت اُمیکرون، انستیتو پاستور ایران کیت ویژه تشخیصی این واریانت را طراحی و در بین تعدادی از آزمایشگاه‌های منتخب کشور که شامل بیش از ۵۰۰ آزمایشگاه است، توزیع کرد.
فوت 50 بیمار کرونایی دیگر
وزارت بهداشت دیروز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد:
از 27 تا ۲۸ آذر ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، یک هزار و ۹۶۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۳۰۴ نفر از آنها بستری شدند.
متاسفانه در طول این مدت، ۵۰ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند. در شبانه‌روز گذشته ۴۲۰ هزار
و ۱۴ دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شد و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۱۳ میلیون
و ۲۳۹ هزار و ۹۴۱ دُز رسید. در حال حاضر ۵۳ شهر در وضعیت زرد و ۳۹۵ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.