تولید گندم به بالای ۱۲ میلیون تن میرسد
رئیسبنیاد ملی گندمکاران گفت: بنابر پیشبینی سازمان هواشناسی، برآورد میشود که تولید گندم امسال به بالای ۱۲ میلیون تن برسد.
عطاالههاشمی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وضعیت تولید گندم در کشور خبر داد: بنابر آخرین آمار تاکنون ۸۰ درصد کشت گندم آبی و ۹۰ درصد گندم دیم محقق شده است. امسال بنابر برنامه صورت گرفته چهار میلیون هکتار گندم دیم و دو میلیون هکتار گندم آبی کشت میشود.
او ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آبی در زراعت آبی و عدم قابلیت کشت دیم در برخی استانها، بعید است که سطح زیر کشت از شش میلیون هکتار فراتر رود. هم اکنون ۲۰ درصد کشت استانهای جنوبی و شمال و جنوب شرق باقی مانده که در صورت بارشهای مناسب و پراکنش بارش، خودکفایی محقق میشود. برآوردها حاکی از آن است که امسال با شرایط مناسب بارش و پراکنش بارندگی تولید به بالای ۱۲ میلیون
تن برسد.
رئیسبنیاد ملی گندمکاران افزود: وضعیت سبزینگی در استانهای شمال غرب و غرب به سبب بارندگیهای اخیر رضایتبخش است. بنابر پیشبینی سازمان هواشناسی انتظار میرود که امسال تولید همانند سالهای ۹۵ تا ۹۸ باشد.
هاشمی گفت: بنابر گزارش بازرگانی دولتی، نگرانی در ارتباط با ذخایر استراتژیک و گندم روزانه وجود ندارد و پیشبینی میشود که حداکثر پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم
وارد شود.
گفتنی است، به گزارش ایسنا، گندم جزو شش قلم کالای اساسی است که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود. بررسی وضعیت واردات اقلام اساسی از ابتدای امسال تا نیمه آبان ماه نشان میدهد که از 16 میلیون و 400 هزار تن کالای وارداتی با ارز ترجیحی، سه میلیون و 600 هزار تن گندم بوده است. از حجم 9 میلیارد و 100 میلیون دلاری این واردات نیز یک میلیارد و 200 میلیون دلار به گندم اختصاص دارد.
این درحالی است که واردات گندم در دوره مورد بررسی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۰ درصد از لحاظ وزن و ۹۲ درصد از نظر ارزش افزایش دارد. از ابتدا تا نیمه آبان ماه ۱۳۹۹ نیز در مجموع ۲.۲ میلیون تن به ارزش 639 میلیون و 700 هزار دلار گندم وارد ایران شده بود. به همین دلیل، در جریان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات، این موضوع نیز مطرح بوده که با توجه به اهمیت گندم، ارز ترجیحی برای این کالا به همراه بخشی از دارو و تجهیزات پزشکی حفظ شود.
لازم به یادآوری است، تولید گندم در ایران، چند سال به خودکفایی رسید اما بیتدبیری و حضور مخالفان خودکفایی کشاورزی در راس سازمان محیط زیست دولت روحانی و اصرار بر طرح نکاشت، تعیین قیمت تضمینی پایین، کم بارشی در برخی مناطق کشور، عدم تامین آب از دریا و منابع دیگر، استفاده از آب شرب در ویلاهای حاشیه رودخانهها و سدها و... موجب کاهش تولید گندم و دیگر محصولات کشاورزی و افزایش
واردات شد.
با توجه به افزایش روزافزون قیمت جهانی محصولات کشاورزی، اگر کشور به طرف خودکفایی نرود، در آینده نزدیک، بیش از
20 میلیارد دلار در سال باید صرف واردات کشاورزی کند.