kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۰۴۰۴
تاریخ انتشار : ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۷
گزارش خبری تحلیلی کیهان

افول آمریکا؛ از ادعای ابرقدرتی تا تحقیر توسط دو جوان ایرانی

حجم واکنش‌ها و گستره تصمیمات اتخاذی دولت آمریکا از جمله تحریم و تعیین پاداش برای شناسایی دو جوان ایرانی به اتهام اعمال نفوذ سایبری در انتخابات آمریکا به وضوح نشان می‌دهد که سیستم امنیتی این کشور با ادعای ابر قدرتی جهان تا چه اندازه آسیب‌پذیر و درمانده است.

 

سرویس سیاسی-

ماجرای ادعای مقامات آمریکائی مبنی بر تلاش دو هکر جوان ایرانی برای اثرگذاری بر انتخابات آمریکا بازتاب وسیعی در رسانه‌ها و همچنین شبکه های اجتماعی داشته و موجی از واکنش‌ها درباره چالش ابرقدرتی آمریکا در تقابل با دو هکر جوان ایرانی را در پی داشته است.
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از منابعی که آن‌ها را افراد آشنا به موضوع خوانده، مدعی شد هکرهای ایرانی سال گذشته به سیستم‌های رایانه‌ای شرکت «لی اینترپرایزز» یک شرکت رسانه‌ای بزرگ آمریکایی که ده‌ها روزنامه را در سراسر ایالات متحده منتشر می‌کند به عنوان بخشی از تلاش گسترده‌تر برای انتشار اطلاعات نادرست درباره انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا نفوذ کردند.
روز پنجشنبه، وزارت دادگستری آمریکا نیز مدعی شد هکرها در پاییز ۲۰۲۰ به سیستم‌های دیجیتال یک شرکت رسانه‌ای ناشناس نفوذ کرده و نحوه ایجاد محتوای اخبار نادرست را آزمایش کردند.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، منابع مذکور روز جمعه این شرکت را لی اینترپرایزز، یک شرکت سهامی عام که دفتر مرکزی آن در شهر «دونپورت» ایالت آیووا قرار دارد و یکی از بزرگترین روزنامه‌های زنجیره‌ای در ایالات متحده است، شناسایی کردند.
دادستان‌ها گفتند که دفتر تحقیقات فدرال (اف‌بی‌آی) به شرکت ناشناس در خصوص نفوذ هشدار داده بود. به ادعای آن‌ها، یک روز پس از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، هکرها سعی کردند به سیستم شرکت رسانه‌ای بازگردند اما موفق نشدند. سند اتهام فدرال در این پرونده نشان نمی‌دهد که هکرها موفق به انتشار اطلاعات جعلی تحت برندهای خبری شرکت رسانه‌ای ناشناس شده باشند.
به نوشته روزنامه آمریکایی، سخنگو و مدیران این شرکت به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ ندادند. وزارت دادگستری آمریکا هم از اظهارنظر خودداری کرد.
وزارت دادگستری آمریکا شامگاه پنجشنبه (به وقت تهران) دو شهروند ایرانی را به تلاش برای اثرگذاری بر انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا متهم کرد. این وزارتخانه مدعی شد دو شهروند ایرانی در جریان رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تلاش کردند اعتماد رأی‌دهندگان به نظام انتخاباتی این کشور را خدشه‌دار کنند.
رسانه‌های آمریکایی هم گزارش دادند کیفرخواست برای این دو شهروند ایرانی به نام‌های «سید محسن حسین موسی کاظمی» و «سجاد کاشیان» در یک دادگاه فدرال در منهتن نیویورک تنظیم شده و روز پنجشنبه از آن رونمایی شد.
وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین ساعاتی قبل‌تر از آن، این دو شهروند را به همراه ۴ شهروند دیگر و یک شرکت ایرانی در فهرست تحریم‌ها قرار داد.
جایزه ۱۰ میلیون دلاری
برای شناسایی دو جوان ایرانی!
بنا بر ادعای مقامات آمریکایی سید محمدحسین موسی کاظمی، ۲۴ ساله و سجاد کاشیان، ۲۷ ساله اطلاعات محرمانه انتخاباتی ایالات متحده را از دست‌کم یک وب سایت انتخاباتی ایالتی دریافت کرده‌اند و با دیگر افراد برای انتشار اطلاعات نادرست به‌منظور تضعیف اعتماد آمریکایی‌ها به روند انتخابات توطئه کرده‌اند.
در کیفرخواست منتشر شده، هکرهای ایرانی با هدف ارعاب رای دهندگان آمریکایی و تاثیرگذاری بر آنها، تضعیف اعتماد رای دهندگان در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا به شبکه کامپیوتری یک شرکت رسانه‌ای آمریکایی که نامی از آن برده نشده است دسترسی پیدا کرده‌اند.
در این کیفرخواست همچنین گفته شده است که این هکرها پیام‌هایی را به اعضای جمهوری‌خواه کنگره آمریکا و اعضای ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا ارسال کردند. آن‌ها خود را اعضای یک گروه با عنوان پسران مفتخر معرفی کرده بودند.
طبق این کیفرخواست آن‌ها سعی کردند به داده‌های مربوط به ثبت‌نام رای‌دهندگان از ۱۱ وبسایت دولتی دسترسی پیدا کنند و در یک مورد موفق شدند داده‌هایی را از یک وبسایت دولتی دانلود کنند که حاوی اطلاعاتی درباره ۱۰۰ هزار رای‌دهنده ثبت شده بود.
متیو جی. اولسن، دستیار دادستان کل از بخش امنیت ملی وزارت دادگستری گفت: «این کیفرخواست نشان می‌دهد که چگونه دو هکر مستقر در ایران یک کارزار هدفمند و هماهنگ را برای از بین بردن اعتماد به یکپارچگی روند انتخاباتی ایالات متحده و ایجاد اختلاف بین آمریکایی‌ها به راه انداختند.»
وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن در ازای دریافت اطلاعاتی مربوط به هکر‌های ایرانی (دو جوان دهه هفتادی) که برای نفوذ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ این کشور تلاش کرده‌اند، تا ۱۰ میلیون دلار پاداش تعیین کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا در حساب توئیتری خود نوشت: تا ۱۰ میلیون دلار پاداش. این هکر‌ها برای دولت ایران کار می‌کردند تا بر انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا تأثیر بگذارند.
چالش ابرقدرتی آمریکا
در تقابل با دو هکر دهه هفتادی!
فارغ از صحت و سقم ادعاها و اتهامات مطرح شده از سوی مقامات آمریکائی در این‌باره، حجم واکنش‌ها و گستره تصمیمات اتخاذی دولت آمریکا علیه دو جوان به وضوح نشان می‌دهد که سیستم امنیتی این کشور تا چه اندازه آسیب‌پذیر و درمانده است.
هر چند آمریکایی‌ها همواره مدعی پیشرو بودن در زمینه تکنولوژی و در دست داشتن ابزارهای جاسوسی هستند اما واقعیات میدانی نشان‌گر آن است که واشنگتن برخلاف ادعاهایش بسیار شکننده و عاجز است.
با این حال «سعید خطیب‌زاده»، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران این ادعاهای مقامات آمریکا را فرا فکنی و در راستای فریب افکار عمومی دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران تلاش‌های جدید تحریمی آمریکا را در ادامه سیاست شکست خورده فشار حداکثری ترامپ و اقداماتی از روی استیصال و فاقد مشروعیت دانسته و محکوم می‌نماید.
خطیب ‌زاده تاکید کرد: این نوع فرافکنی‌ها از سوی دولت آمریکا که خود سابقه طولانی مداخله در کشورهای مختلف به اشکال و انحاء مختلف را دارد، بی‌اساس و در راستای فریب افکار عمومی این کشور ارزیابی می‌شود.
هشدار اف بی آی به شرکت‌های آمریکایی
درباره هکر‌های ایرانی
البته این نخستین بار نیست که آمریکائی ها در برابر آنچه حملات سایبری هکرهای ایرانی خوانده‌اند، اذعان به عجز و ناتوانی کرده و نهادهای امنیتی این کشور نیز به شرکت‌های آمریکائی در این زمینه هشدار داده اند .
چندی پیش بود که اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) در توصیه‌نامه‌ای که برای شرکت‌های آمریکایی فرستاده و شبکه «سی‌ان‌ان» می‌گوید به دست آن رسیده، مدعی شد هکر‌های ایرانی وب‌سایت‌های مجرمان سایبری را برای یافتن اطلاعات حساس به سرقت رفته از سازمان‌های آمریکایی و خارجی جستجو کرده‌اند که می‌تواند در تلاش‌های آینده برای هک این سازمان‌ها مفید باشد.
اف‌بی‌آی نام هکر‌ها را شناسایی نکرده یا نگفت که آیا آن‌ها با دولت ایران مرتبط هستند یا خیر. اما «آدام میرز» معاون ارشد اطلاعات در شرکت امنیتی CrowdStrike در ادعایی بی‌اساس گفت که هکر‌های مرتبط با دولت ایران به‌طور فزاینده‌ای در فعالیت‌های مجرمانه سایبری مانند باج‌افزار به‌عنوان وسیله‌ای برای محو کردن خطوط بین عملیات سایبری دولتی و غیردولتی فعالیت می‌کنند.
پیش‌تر هم شبکه سی‌ان‌ان گزارش کرد که گروهی از هکر‌های خارجی ۹ شرکت پیمانکاری در بخش‌های دفاعی، انرژی، خدمات درمانی، فناوری و آموزشی در آمریکا را مورد حمله هکری قرار دادند.
حملات هکری در روز‌ها و هفته‌های اخیر خبرساز شده و علاوه بر شرکت‌ها و پیمانکاران مرتبط با آمریکا، شرکت‌های رژیم صهیونیستی نیز در هفته‌های اخیر به‌طور مکرر هدف حملات سایبری قرار گرفتند، روز هشتم آبان روزنامه جروزالم‌پست گزارش کرد که گروه هکری موسوم به «سایه سیاه» (Black shadow) سرور‌های شرکت اینترنتی رژیم صهیونیستی «سایبرسرو» (Cyberserve) را مورد حمله هکری قرار داده و آن را از دسترس خارج کرده و تهدید به افشای اطلاعات آن کرده است.
پس از آن نیز گروه معروف هکری موسوم به «عصای موسی» بار دیگر با حمله به سرور‌های اطلاعاتی شرکت‌های اسرائیلی، اسنادی از جمله شناسنامه، اوراق دفاتر وکلا، چک‌ها، گزارش‌های مالی و ... به دست آمده در این حمله هکری را فاش کرد.
افزایش توان سایبری ایران
برای استفاده از ضعف های آمریکا
همچنین شبکه آمریکایی سی ان بی سی در گزارشی در واکنش به محکومیت دو هکر ایرانی، به نقل از یک کارشناس امنیت سایبری مدعی شد ایران سالهاست که در حال افزایش توانایی سایبری خود علیه آمریکاست.
«کوین ماندینا» (Kevin Mandia) مدیر عامل شرکت امنیت سایبری «مندیانت» (Mandiant) در گفت و گو با این شبکه مدعی شد: موفقیت ایران در حوزه هکری تعجبی ندارد؛ چرا که این کشور سال‌هاست که در حال افزایش توانایی تهاجمی سایبری خود برای بهره برداری از ضعف‌های آمریکاست.
بر پایه گزارش سی ان بی سی، ایران به خوبی از چند مرحله اولیه تکامل سایبری عبور کرده است و به دفاع از دولت خود در فضای سایبری و هدف قراردادن دشمنان خود و تهدید‌های فوری می‌پردازد.
مدیر عامل شرکت امنیت سایبری «مندیانت» در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌بی‌سی گفت: زمانی بود که ما به ایران پاسخ می‌دادیم. اما این برای ۱۴ سال پیش بود. به امروز بیایید. آن‌ها (ایرانی‌ها) امروز با کارایی فعالیت می‌کنند. آن‌ها با بدافزار‌هایی کار می‌کنند که می‌تواند به روز رسانی شود. آن‌ها چارچوب‌هایی دارند که می‌تواند بدافزارهایشان را به سرعت به‌روزرسانی کند. این مسئله می‌تواند بسیار کارا باشد. آن‌ها همان‌طوری که آموخته اند، دفاع ما را هدف قرار می‌دهند و این به نوع ناامید کننده است.
این کارشناس آمریکایی حوزه امنیت سایبری با اذعان به توانایی‌های ایران در ادامه افزود: من دیده ام که کشور‌های بسیار مدرن از این توانایی برخوردار هستند که چارچوبی دارند که بتواند به این سرعت به روزرسانی شود و ایران نیز چنین چیزی را داراست.
گفتنی است پیش از این نیز اداره تحقیقات فدرال آمریکا مدعی شده بود یک گروه هکر وابسته به ایران به زیرساخت‌های حیاتی این کشور حمله سایبری داشتند.