عصبانیت BBC از نظرسنجی گالوپ و مقبولیت بالای رئیسی در ایران(خبر ویژه)
بیبیسی در تحلیلی، با سؤالبرانگیز خواندن نتایج نظرسنجی موسسه گالوپ مینویسد: «انتشار نظرسنجی موسسه گالوپ سروصدای زیادی ایجاد کرد. طبق توضیحاتی که در خبر منتشره از سوی گالوپ ارائه شده، نظرسنجی مزبور بین روزهای ۲۴ تا ۳۱ آگوست (۲ تا ۹ شهریور) در تماس تلفنی با ۱۰۱۱ نفر افراد بالای ۱۵ سال در داخل ایران صورت گرفته است. نتایج نظرسنجی مزبور نشان میدهد که ۷۲ درصد سؤالشوندگان، عملکرد آقای ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران را تایید کردهاند. میزان اعتماد به این نتایج، از دید موسسه گالوپ
۹۵ درصد است. اما چرا این نتایج سؤال، سؤالبرانگیز است. ابراهیم رئیسی، روز ۵ اوت در برابر مجلس سوگند یاد کرده است. نظرسنجی گالوپ تنها ۱۹ روز بعد از این تاریخ آغاز شده و تا یک هفته ادامه داشته است. سؤال نخست این است که، مردم ایران چطور ظرف مدت ۱۹ روز توانستهاند عملکرد آقای رئیسی را ارزیابی کنند؟ موضوع قدری غامضتر میشود وقتی نتایج نظرسنجی را با نتایج انتخابات ریاست جمهوری که دو ماه پیش از نظرسنجی انجام شده مقایسه کنیم.
در انتخابات خرداد ماه آقای رئیسی حدود ۳۰ درصد از مجموع آراء واجدین شرایط (۱۸ میلیون از ۵۹ میلیون) را به خود اختصاص داد. حال یک جهش
۴۲ درصدی در افکار عمومی را آن هم تنها بعد از ۱۹ روز شروع به کار دولت جدید چگونه میتوان توضیح داد؟ معنای چنین نتیجهای این است که آقای رئیسی ظرف کمتر از سه هفته توانسته تعداد حامیانش را به بیش از دو برابر افزایش دهد. گالوپ، یکی از دلایل اعتماد ۵۹ درصدی به حکومت را در
سه هفته آغاز به کار آقای رئیسی، افزایش واکسیناسیون به سطح ۵۰ درصد جمعیت کشور میداند. اولا نفس این مقایسه دارای مشکل است: چون بعد از انتخاب رئیسی، به مدت دو ماه همان دولت روحانی اداره امور را در دست داشته است لذا افزایش تعداد افراد واکسینه شده تنها مربوط به ۳ هفته کار دولت آقای رئیسی نبوده است. ثانیا، در تاریخی که نظرسنجی صورت گرفته تنها افراد بالای ۵۰ سال واکسینه میشدند. ثالثا، نوعی از برداشت در شبکههای اجتماعی فارسیزبان وجود داشته و همچنان وجود دارد که جناح تندرو مانع از واردات واکسن در زمان آقای روحانی میشده و بعد از استقرار دولت رئیسی ناگهان تمام محدودیتها برداشته شده است.
از مشکلات فوق که بگذریم اصولا در مورد نتایج نظرسنجیها، به خصوص در مواردی که برگزارکنندگان موسسات خارجی هستند، باید جانب احتیاط را در پیش گرفت. به دلایل زیر: فضای ایران یک فضای امنیتی است. در این فضا اگر نتایج یک نظرسنجی با دیدگاهها، مقبولیت، و مشروعیت نظام در تضاد قرار بگیرد دستاندرکاران انجام نظرسنجی (سوالکنندگان) در خطر برخورد جناح تندرو قرار میگیرند. از طرف دیگر در این فضای امنیتی، طبیعی است که سوال شوندگان نیز بهطور جدی محتاط برخورد کنند چرا که نمیدانند آن سوی خط تلفن واقعاً چه کسی از آنان نظرخواهی میکند».
فضاسازی بیبیسی در حالی است که بنابر اعلام گالوپ «با آنکه حسن روحانی در رسانههای غربی بهعنوان رئیسجمهور میانهرو شناخته میشد رضایت از عملکرد او در هیچیک از نظرسنجیهای این مرکز به بالاتر از 50 درصد نرسید. در آخرین نظرسنجی از مقبولیت دولت روحانی که در نوامبر 2020 انجام شد تنها یک سوم (۳۲ درصد )ایرانیها از عملکرد او ابراز رضایت کردند و میزان نارضایتی از عملکرد او و دولتش به رقم ۶۳ درصد رسیده بود. واکسیناسیون گسترده و فراهم کردن زمینه دسترسی مردم به واکسن، یکی از دلایل جهش در اعتماد به او در این نظرسنجی بوده است. چنانچه دولت رئیسی بتواند به وعدههایش در زمینه مقابله با کرونا و بهبود زندگی مردم کمک کند ایران در برابر فشارهای خارجی مقاومتر خواهد شد. از سوی دیگر درباره توجیهات و تشکیکات بیبیسی گفتنی است: اولا افزایش مقبولیت و محبوبیت آقای رئیسی امری دفعتا نیست بلکه این روند به اعتبار کارنامه موفق او در ریاست قوه قضائیه به مدت بیش از دو سال، دائما افزایشی بوده است.
ثانیا دولت جدید به واسطه رایزنیهای جدی توانست واردات قطره چکانی واکسن را به موج موثر واردات و واکسیناسیون عمومی تغییر دهد و صفهای آزاردهنده را برطرف کند و حال آنکه همین واردات در دولت سابق بهخاطر کوتاهی در رایزنیهای دیپلماتیک، کم فروغ بود. در کنار این موضوع، انجام سفرهای استانی و حضور هفتگی رئیسجمهور در میان مردم، تصویری مردمی از دولت به دست داد.
ثالثا در نظرسنجی مشابه دانشگاه مریلند نیز آمار و ارقام موسسه گالوپ تایید میشود که آن هم تودهنی به شبکه دولتی انگلیس است. در نظرسجی مریلند، بیش از 13 درصد مردم گفتهاند بهخاطر نگرانی کرونا در انتخابات شرکت نکردهاند و 25 درصد هم گفتهاند که پیشبینی میکردند آقای رئیسی انتخاب میشود. اتفاقا در نظرسنجیها پیش از انتخابات هم محبوبیت
آقای رئیسی بالای 65 تا هفتاد درصد بود.
رابعا اگر کسی نظر مخالف هم داشته باشد، دلیلی ندارد در تایید حرف بزند و کافی است که بگوید در نظرسنجی شرکت نمیکند؛ چنانکه برخی افراد به دلایل مختلف در نظرسنجیها شرکت نمیکنند.
و بالاخره اینکه، بیبیسی در حالی اصرار دارد نظرسنجی گالوپ (و لابد دانشگاه مریلند) درباره محبوبیت و مقبولیت آقای رئیس در میان ملت ایران را انکار کند که مدتها قبل از انتخابات و در چند نوبت، به این مقبولیت بینظیر در میان سیاستمداران دیگر ایرانی اذعان کرده بود!