kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۶۹۴۶
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۹
وزیر اقتصاد:

ترمز افزایش قیمت‌ها کشیده می‌شود

 


وزیر اقتصاد گفت: افزایش تورم در شهریورماه به هیچ وجه مطلوب نیست و با برنامه‌های در دست اقدام، ترمز افزایش قیمت‌ها کشیده می‌شود.
به گزارش صدا و سیما، سید احسان خاندوزی با بیان اینکه افزایش تورم در شهریورماه به هیچ وجه مطلوب نیست، افزود: با برنامه‌های در دست اقدام، ترمز افزایش قیمت‌ها کشیده می‌شود. آمار افزایش بیش از سه درصدی متوسط قیمت‌ها در اقلام مصرفی خانوار در شهریورماه خبر بسیار ناخوشایندی است و این نرخ باید حتماً در ماه‌های آینده
کنترل شود.
وی درباره دلایل این تورم گفت: بخشی از این تورم مربوط به افزایش قیمت ارز و همچنین فشار کسری بودجه در ماه‌های ابتدایی سال است که موجب برداشت بیش از اندازه از بانک مرکزی شد.
وزیر اقتصاد افزود: سیاست اقتصادی با تاخیر تاثیر خود را خواهد گذاشت و اگر دولت با
۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه در چهار ماهه نخست امسال از بانک مرکزی استقراض کرد این موضوع خود را در ماه‌های ششم و هفتم نشان می‌دهد.
خاندوزی گفت: دولت سیزدهم برای کنترل افزایش قیمت‌ها اقداماتی در دستور کار قرار داده که از جمله آن؛ کنترل نوسانات نرخ ارز از طریق افزایش فروش نفت و میعانات است. همچنین برای تسهیل دسترسی به ارز‌های بلوکه شده کشور در سایر کشور‌ها تدابیری در روز‌های اخیر اتخاذ شده است.
وی ادامه داد: درباره استقراض از بانک مرکزی نیز اقداماتی انجام شده و بر خلاف
پنج ماهه ابتدایی سال دولت سیزدهم در شهریورماه بدون یک ریال استقراض جدید از بانک مرکزی توانست بودجه خود را تامین کند و زودتر از پایان شهریور، حقوق کارکنان دولت واریز شد.
وزیر اقتصاد خبر داد: ما در ماه‌های ابتدایی سال، ۱۶ هزار میلیارد تومان تامین مالی از طریق فروش اوراق داشتیم که این رقم در یک ماه اخیر، به ۲۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. تداوم این اقدامات، می‌تواند کنترل تورم و کشیده شدن ترمز افزایش قیمت‌ها را در پی داشته باشد. هرچند ممکن است با چند ماه فاصله، تاثیر بگذارد.
خاندوزی گفت: بویژه با تغییر لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، کمتر کسری بودجه خواهیم داشت و شاهد پایین آمدن سطح عمومی قیمت‌ها در ماه‌های آینده خواهیم بود.
تاکید کیهان بر مهار گرانی
گفتنی است، کیهان در چند روز اخیر در گزارش‌ها و خبرهای متعدد، خواستار کنترل قیمت‌ها از سوی دولت شد و حتی در گزارش چهارشنبه هفتم مهرماه، راهکارهایی هم برای این موضوع ارائه کرد. در عین حال رئیس‌جمهور هم با تاکید بر جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، راه علاج مشکلات کشور را رونق تولید دانست.
البته تورم فزاینده‌ای که در دهه‌های گذشته شروع و در دولت روحانی وارد مرحله خیزشی جدیدی شد، کار را برای دولت سیزدهم دشوار کرده است.
نرخ تورم کل کشور در شهریور ماه ١٤٠٠ به 45 و هشت دهم درصد رسید. محدوده تغییرات تورم 12 ماهه در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بین 61 و سه دهم درصد برای دهک دوم تا 57 و نیم درصد برای دهک دهم بوده است. به عنوان نمونه، یک شانه تخم مرغ تا 60 هزار تومان هم رسیده است و همین وضعیت برای بسیاری دیگر از مواد مصرفی مردم وجود دارد.
همچنین طبق گزارش اخیر بانک مرکزی، در شهریور ماه امسال متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران ۳۱ میلیون
و ۷۰۳ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب دو و چهار دهم
و 30 و نیم درصد افزایش یافته است. علاوه‌ بر این، بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری در شهریور امسال نشان‌دهنده رشدی معادل 42 و هشت دهم و 45 و هفت دهم درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته است.
این گرانی‌ها ارثیه شومی است که از دولت قبل و عمدتا به دلیل سوءمدیریت به ارث رسیده و حالا دولت جدید باید نسبت به رفع این مشکل اساسی چاره‌اندیشی کند. هرچند نباید انتظار داشت گرانی‌ها در بازه زمانی کوتاه مدت برطرف شود اما با راهکارهایی از جمله عدم استقراض می‌توان تا حدودی از شیب صعودی
آن کاست.