ایران در رسانههای جهان
سرویس سیاسی-
رسانههای بینالمللی و منطقهای روزانه اخبار و تحلیلهای مختلفی را درباره ایران منتشر میکنند. ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیلها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانههای خارجی درباره کشورمان است.
روزنامه صهیونیستی: اسرائیل در انتقال سوخت
از ایران به لبنان دخالتی نخواهد کرد
روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» در مطلبی نوشت: حزبالله که مورد حمایت تهران است پیروزی خود را بهعنوان اولین انتقال سوخت به لبنان اعلام کرد. اسرائیل به دلیل مصارف غیرنظامی این انتقال سوخت و بحران اقتصادی بیروت، چشم خود را به روی این حرکت میبندد (اسرائیلترس و هراس خود از واکنش سخت حزبالله لبنان را در پشت این بهانه پنهان میکند). به گفته یک مقام ارشد نظامی رژیم صهیونیستی، اسرائیل قصدی برای متوقف کردن انتقال سوخت ایران به لبنان ندارد.
دهها کامیون حامل سوخت ایرانی روز پنجشنبه با حمایت حزبالله وارد لبنان شد. تحویل زمینی این محموله از طریق سوریه، نقض تحریمهای آمریکا علیه تهران، پس از خروج دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام در سال 2018 است.
حزبالله، مستقل از مقامات لبنانی فعالیت کرده که برای مقابله با بحران فلجکننده انرژی تلاش میکند. در مورد تحویل این سوخت، از سوی مقامات لبنانی یا آمریکایی هیچ اظهارنظر فوری صورت نگرفته است.
نجیب میقاتی، نخستوزیر جدید لبنان، که دولتش در هفتههای گذشته پس از 13 ماه بنبست سیاسی تشکیل شد نیز در مورد توافق حزبالله برای واردات سوخت از ایران اظهارنظری نکرده است.
مردم جنوب لبنان برای استقبال از کاروان خودروهای حامل سوخت تجمع کرده و با پرچمهای زرد و بنرهایی که در آن گروه مورد حمایت ایران حزبالله و بشار اسد رئیسجمهور سوریه را ستایش میکردند خیابانها را آراسته بودند. برخی از زنان هنگام عبور کامیونها روی آنها نقل و گل میریختند. بنرهای افراشته شده حاوی این مضامین بود: «متشکرم ایران» و «متشکرم سوریه».
سیدحسن نصرالله گفته است که قرار است سوخت یک ماهه به بیمارستانهای دولتی، خانههای سالمندان، پرورشگاهها، ایستگاههای آب و صلیب سرخ لبنان اهدا شود. وی گفت که سوخت با تخفیف به بیمارستانهای خصوصی، کارخانههای داروسازی، نانواییها و تعاونیهای فروش محصولات غذایی فروخته میشود.
نیوزویک: سازمان همکاری شانگهای
فرصتی برای ایران و پاکستان برای رفع تنشها
«تام اوکانر» نویسنده ارشد حوزه روابط خارجی «نیوزویک» در مطلبی نوشت: چین و روسیه در حال جذب ایران و پاکستان برای توسعه استراتژی در سطح منطقه برای مقابله با بحران کنونی در افغانستان هستند، جاییکه طالبان بهدنبال به رسمیت شناخته شدن بینالمللی برای حکومت خود میباشد.
مقامات چین، روسیه، ایران و پاکستان در اولین اجلاس چهارجانبه خود در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای روز جمعه در پایتخت تاجیکستان، دوشنبه دیدار کردند. این نشست آخرین بستری است که در آن کشورهای منطقه برای رسیدگی به اوضاع افغانستان در آن مشارکت میکنند. جاییکه کشورهای مختلف همچنان در مورد توانایی طالبان برای ایجاد ثبات در کشور جنگزده و جلوگیری از گسترش گروههای شبهنظامی که در آنجا فعالیت میکنند، ابراز نگرانی میکنند.
سازمان همکاری شانگهای، دو دهه قبل، درست چند ماه قبل از مداخله آمریکا در افغانستان تأسیس شد، که به شکل سنتی با اختلافات داخلی روبهرو بوده است. از جمله تنشهایی که در ابتدای امر بهوجود آمد اختلافات شرکای استراتژیک چین و پاکستان با هند و اختلافات سیاسی بود که مدتها مانع ورود ایران شد. در حالی که این اختلافات همچنان وجود دارد، وضعیت افغانستان راهی را برای پکن، مسکو، تهران و اسلام آباد برای غلبه بر اختلافات و ادغام و ائتلاف فراهم کرده است. این همچنین فرصتی بود تا یک نظم جایگزین را که ایالات متحده آن را تبلیغ میکند به جهان ارائه شود.
آمریکا، هم چین و هم روسیه را متهم به پیگیری اقدامات بیثباتکننده در سراسر جهان کرده است و به دلیل برنامه هستهای ایران، تحریمهای سختی را هم علیه ایران وضع کرده است. روابط میان ایالات متحده و پاکستان نیز به دلیل گرم شدن روابط آمریکا با هند و روابط طولانیمدت اسلام آباد با طالبان تیره شده است.
این پویایی در حال ظهور، تعاملات دوران جنگ سرد را معکوس میکند بهطوری که ایالات متحده و پاکستان را در یک طرف اختلافات ژئوپلیتیک و اتحاد جماهیر شوروی و هند را در سوی دیگر نشان میدهد. هند و روسیه هنوز روابط گرم خود را حفظ میکنند، اما سازمان همکاری شانگهای تلاش کرده است تا همه طرفهای منطقه را گرد هم آورده و ایالات متحده را به حاشیه براند.
برای ایران و پاکستان، سازمان همکاری شانگهای میتواند فرصتی برای دو جمهوری اسلامی باشد تا تنشها را درخصوص آشفتگی ناشی از اقدامات گروههای شبه نظامی که در مرز مشترک آنها فعالیت میکنند کاهش داده و روابط فیمابین را تقویت کنند. حسن همکاری میان تهران و اسلام آباد نیز احتمالاً حامیمنافع کلی پکن خواهد بود، زیرا هر دو کشور بهعنوان اعضای مهم طرح میان قارهای «کمربند و جاده» محسوب میشوند.
آکسیوس: منتقدان برجام
جانشین مذاکرهکنندگان هستهای ایران شدهاند
«بارک راوید» در وبگاه خبری آمریکایی «اکسیوس» نوشت: کنار گذاشتن مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران و جایگزینی آن با یک نیروی جدید، تلاشها برای احیای توافق هستهای 2015 را پیچیدهتر میکند.
هنوز مشخص نیست که آیا علی باقری، معاون جدید وزیر امور خارجه، نقش اصلی در مذاکرات هستهای را مانند عباس عراقچی ایفا خواهد کرد یا خیر. عراقچی نماینده طیف مدعی اعتدال از سال 2013 مذاکرهکننده هستهای ایران بود و نقش مهمی در دستیابی به توافق سال 2015 ایفا کرد.
باقری از منتقدان برجسته قرارداد 2015 (برجام) است. ابراهیم رئیسی در ماه آگوست روی کار آمد و اعلام کرد که برای از سرگیری مذاکرات هستهای آماده است.
هنوز مبهم است که آیا مذاکرات آتی توسط وزارت امور خارجه همچون دوران روحانی انجام خواهد شد یا شورای امنیت ملی.
باقری نماینده رئیسی در دوران گذار وزارت امور خارجه و همچنین نماینده او در کمیته نظارت بر توافق هستهای دولت بود.
هنوز هیچ تاریخی برای از سرگیری مذاکرات غیرمستقیم هستهای بین ایران و ایالات متحده در مورد بازگشت به توافق 2015 وجود ندارد. آمریکا و متحدان اروپایی آن منتظر بازگشت ایران به میز مذاکره هستند و هشدار میدهند که پنجره برای دستیابی به توافق میتواند بسته شود.