kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۲۰۰۱
تاریخ انتشار : ۰۹ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۲
شمس‌الدین حسینی:

بار مالی طرح معیشتی مجلس معادل هزینه 20 روز دولت است

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با‌ اشاره به اینکه دولت برنامه‌ای برای جبران مشکلات معیشتی مردم ندارد، اعلام کرد: نیاز مالی طرح معیشتی مجلس به اندازه هزینه 20 روز دولت است!




سید شمس‌الدین حسینی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: در 10 سال گذشته رشدی در درآمد سرانه نداشته‌ایم و به‌طور ویژه در دو سال اخیر افت کلی هم داشته است. یعنی سفره مردم کوچکتر شده است. مسئله دیگر توزیع درآمد است که از سال 93 تاکنون به طور ممتد بدتر شده است. تورم نقطه‌ای در ماه گذشته از 41 درصد فراتر رفته است که نشان می‌دهد سلسله جهش‌های قیمتی تمام نشده و همچنان ادامه دارد.
وی افزود: دولت اصلا برنامه‌ای ندارد و ظاهرا اصل موضوع را درک نکرده و به آن اعتقاد ندارد. نمایندگان به این نتیجه رسیده‌اند که طرحی برای جبران نیازهای معیشتی مردم تدوین شود. طرح ارائه شده در واقع طرح تامین کسری بودجه خانوار است. جمع‌بندی مجلس این است که حداقل 60 میلیون نفر از آن بهره‌مند شوند. طبق این طرح، کالاهای اساسی توسط وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی تامین و امکان تخفیف برای خرید آن فراهم می‌شود.
وزیر اسبق اقتصاد ادامه داد: یعنی به دنبال این هستیم که اگر 100 هزار تومان به فرد تعلق می‌گیرد، بتواند با تخفیف ارائه شده مثلا 105 هزار تومان خرید کند و تشویق به استفاده از این اعتبار به جای فروش آن به پایین‌تر از قیمت 100 هزار تومان فرضی شود. اجازه بدهید تا نسبت منابع مورد نیاز با ارقام بودجه را برقرار کنم تا جلوی مغلطه‌های عددی و رقمی گرفته شود.
حسینی اضافه کرد: بودجه عمومی از محل درآمدهای عمومی 570 هزار میلیارد تومان است. یعنی بدون در نظر گرفتن هزینه‌ها و درآمدهای اختصاصی؛ دولت ماهیانه حدود 50 هزار میلیارد تومان هزینه دارد. سؤال مشخص مجلس این است که آیا دولتی که ماهیانه 50 هزار میلیارد تومان هزینه دارد نمی‌خواهد برای جبران کسری بودجه خانوار در شش ماه فقط 20 روز از بودجه خود را اختصاص دهد؟  
به گفته وی، دولت از مراجع ذی‌ربط مجوز گرفته و بانک‌ها را مجبور کرده است که سه درصد از منابع خود را اسناد خزانه خریداری کنند که طبق برآورد ما حدود 100 هزار میلیارد تومان می‌شود. مسئله اولویت‌ها است نه نبود منابع. سؤال ما از دولت این است که با چه منطقی بانک‌ها را مکلف می‌کنید سه درصد از مانده سپرده‌ها خود را اسناد خزانه خریداری کنند و آنها را مجبور به تامین مالی خود می‌کند، و خود را موظف به تامین مالی خانوارها نمی‌کند.
در همین زمینه، سید احسان خاندوزی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی با‌ اشاره به حواشی تصویب طرح تامین کالای اساسی در مجلس نوشت: «مخالف منابع بودجه‌ای طرح مجلس و همزمان مدافع حمایت از جمعیت زیرخط فقر بودم اما دولت حق اعتراض ندارد. هفت سال فرصت داشت تور حمایتی پیاده کند. دو سال پیش هم دولت در برابر طرح بن‌کارت معیشتی مجلس قبل همین وعده سرخرمن را داد که ماطرح جامع‌تر داریم! عمل، هیچ.»
گفتنی است، بر اساس این طرح دولت مکلف است به‌صورت ماهانه یارانه‌ای مشخص برای تامین کالای اساسی به کارت اعتباری یارانه نقدی سرپرستان خانوار واریز کند. دایره شمول یارانه‌بگیران کالای اساسی همان است که در بند 31 جدول تبصره 14 قانون بودجه 99 آمده است؛  همان افرادی که در فهرست دریافت‌کنندگان یارانه طرح معیشت (حاصل از اصلاح قیمت بنزین در سال 98) قرار دارند و تعداد این افراد 60 میلیون نفر است.
لازم به ذکر است، ربیعی سخنگوی دولت در این خصوص گفته بود: «طرحی که بدون هماهنگی با ارکان اجرایی کشور تهیه می‌شود با سختی در اجرا مواجه خواهد شد. این طرح به ما نشان داد هر تصمیم این چنینی باید با همکاری دولت جلو برود و قطعا ما از هیچ کاری که وضعیت معیشت مردم را بهبود دهد، نه دریغ و نه محدود خواهیم کرد.»