ادعای جدید زنگنه:
احداث 10 پالایشگاه کشور را بهآلودگی و کثافت میکشاند!
وزیر نفت که پیش از این، هزینهبر بودن ساخت پالایشگاه را برای کمکاری خود بهانه کرده بود، در اظهاراتی جدید مدعی شد که با احداث 10 پالایشگاه تمام کشور به کثافت و آلودگی کشیده میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، بیژن زنگنه دیروز در مراسم بهرهبرداری از حوزههای گازرسانی در استان کرمانشاه با اشاره به انتقادات برخی افراد درباره عدم ساخت پالایشگاه در دوره وزارت نفت خود اظهار کرد: با توسعه فازهای پارس جنوبی ما میزان تولید گاز در کشور را از روزانه 280 میلیون مترمکعب به 700 میلیون مترمکعب رساندیم. این میزان تولید و گازرسانی به روستاها باعث صرفهجویی در مصرف فرآورده شد. با این اقدام، انگار ما توانستهایم 2/6 میلیون بشکه نفت را در 10 پالایشگاه 260 هزار بشکهای پالایش کنیم و این اقدام خوبی بود که انجام شد؛ چراکه لازم نبود با احداث 10 پالایشگاه با این ظرفیت تمام کشور را به کثافت و آلودگی بکشیم.
گفتنی است بیژن زنگنه که در طول دوران وزارت خود هیچ طرحی برای ساخت پالایشگاه نداشته است، کمتر از یک سال قبل هم به ایده راهگشای ساخت پالایشگاه تاخته و گفته بود: «ساخت پالایشگاه بسیار بسیار گران است.»
ماجرای مخالفت بیژن زنگنه و تیم مدیریتی او با ساخت پالایشگاه و علاقهمندی آنها به خام فروشی منابع زیرزمینی کشور، موضوعی است که بارها مورد انتقاد کارشناسان انرژی و نمایندگان مجلس قرار گرفته است. کارشناسان معتقدند که بیتوجهی به پالایشگاهسازی ناشی از تفکرات حاکم بر وزارت نفت در دورههای مختلف بوده است، تفکری که بیژن زنگنه، وزیر نفت فعلی آن را نمایندگی میکند. حاصل این نگاه آن بوده که «در طول چهار دوره ریاست زنگنه در وزارت نفت هیچ پروژه پالایشی کلید نخورده است. در نتیجه با اعمال تحریمهای نفتی آمریکا، وزارت نفت حتی در خامفروشی نفت نیز دچار مشکل شد و دولت را با کسری بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی مواجه کرد».
کارنامه سؤالبرانگیز
این گزارش حاکی است ، زنگنه در طول سالهای طولانی صدارت بر وزارت نفت هیچ پالایشگاهی نساخت و برنامهای هم برای این موضوع نداشت. این بیاعتقادی او به ساخت پالایشگاه، کشور را در مقطعی دچار مشکل کرد و اگر ورود سپاه به این حوزه و ساخت پالایشگاه عظیم ستاره خلیجفارس نبود، چهبسا پس از حذف سهمیهبندی و افزایش شدید مصرف بنزین در این دولت در کار نبود پالایشگاه برای تأمین بنزین، کشور در شرایط تحریمی، با بحران شدیدی در زمینه سوخت دچار میشد.
فرهاد احمدی، مدیرعامل سابق شرکت ملی و مهندسی ساختمان نفت در مورد روند ساخت پالایشگاه در ایران میگوید: «پالایشگاه ستاره خلیجفارس و دیگر پالایشگاهها در زمان زنگنه استارت نخورد. زمانی که ستاره خلیجفارس به زنگنه تحویل داده شد ۷۹ درصد پیشرفت داشت. بنابراین در طول سالهای گذشته زنگنه کلنگ هیچ پتروشیمی و پالایشگاهی را نزد.» حالا همین زنگنه که به لطف همت قرارگاه سازندگی سپاه و تلاش نیروهای ایرانی توانسته است بحران مصرف بنزین را از سر بگذراند، به انتقاد از ساخت پالایشگاه میپردازد.
شایان توجه است که ساخت پالایشگاه منحصر به مصرف داخلی نیست. تولیدات پتروپالایشی، محصولات استراتژیکی هستند که در زمینه صادرات و ارزآوری هم بسیار مستعد میباشند. در یک مورد اخیر، صادرات میلیونها لیتر بنزین به کشور ونزوئلا، نه تنها برای کشور ارزآوری داشت، که با اقتدار توانست جایگاه ایران را در حوزه تجارت بینالملل با وجود تحریمهای آمریکا تقویت کند.