اشتباه پشت اشتباه در باشگاه استقلال!
محمود محمدی
یک هفته پس از برکناری شفر آلمانی، امیرحسین فتحی مدیرعامل باشگاه استقلال تهران با انتقاد از شیوه تنظیم قرارداد این مربی گفت: «متاسفانه با شفر قرارداد غیر حرفهای امضا شده است. مرسوم نیست مربی حق فسخ داشته باشد ولی باشگاه این حق را نداشته باشد. مبلغ نجومی با او بسته شده است، قرارداد او بالای یک میلیون دلار است.»
مدیرعامل استقلال در شرایطی این صحبتها را به زبان میآورد که پیش از این مدعی شده بود تلاش می کند توافقش برای جدایی شفر، کمترین هزینه را برای استقلال به دنبال داشته باشد؛ اما حالا گویا شرایط متفاوت شده و مدیرعامل استقلال تازه پس از برکناری شفر متوجه شیوه قرارداد غیرحرفه ای مدیران سابق با این مربی شده است!
اینجا باید از آقای فتحی پرسید آیا شما به عنوان مدیر یکی از باشگاه های بزرگ فوتبال ایران نباید قبل از برکناری سرمربی خود نیم نگاهی به قرارداد او میانداختید و متوجه تبعات این برکناری میشدید؟
چند سال قبل همین اتفاق در باشگاه پرسپولیس افتاد، مدیران وقت این باشگاه سرمربی پرتغالی خود را برکنار کردند و میلیاردها تومان بدهی روی دست باشگاه گذاشتند، حالا این ترس وجود دارد که عین همان داستان در استقلال تکرار شود.
نتایج شفر با استقلال - به ویژه در اواخر فصل جاری- جای دفاع نداشت. آبیپوشان از یک سو بازنده دربی شدند و از سوی دیگر از جام قهرمانی دور شدند. با این حال بهتر بود شفر تا پایان فصل به کارش ادامه می داد و سپس در یک فضای دوستانه از جمع استقلالی ها جدا میشد تا هزینه مالی کمتری برای باشگاه داشته باشد نه اینکه حالا صحبت از بدهی ۱۸،۱۷میلیاردی شود. واقعا قرار است در این دو هفته باقیمانده چه اتفاقی رخ دهد که فتحی و همکارانش این چنین با عجله حکم برکناری شفر را صادر کردند؟
فتحی از شیوه تنظیم قرارداد مدیران سابق با شفر انتقاد می کند اما اصلا به این موضوع اشاره ندارد که در زمان مدیریت خودش بازیکنان ضعیفی چون الحاجی گرو و نومایر به استقلال اضافه شدند. اگر منتقد مفاد قرارداد شفر میشود، به این شیوه جذب بازیکن خودش چه نمرهای میدهد، آیا او اشاره ای به اشتباهات خودش دارد؟
در همین دوره آقای فتحی، مدیریت استقلال نخواست یا نتوانست قرارداد بازیکنانی چون تیام و جباروف را تمدید کند، دو بازیکنی که جای خالیشان هنوز در استقلال احساس می شود.
به گواه اخبار منتشر شده، استقلال امسال یکی از تیم های پرهزینه لیگ بوده. این باشگاه فقط از حامی مالی خودش ده ها میلیارد تومان دریافتی داشته. بابت انتقال مجید حسینی (600 هزار دلار) و الهیار صیادمنش (نزدیک به 850 هزار دلار) پول گرفته. در کنار اینها درآمدهای ارزی دیگری نیز چون لیگ قهرمانان آسیا، صدور رضایتنامه تیام و ... داشته؛ این همه پول به باشگاه استقلال آمده ولی خروجی اش حتی یک جام قهرمانی نبوده است!
همه می دانند استقلال یک شرکت دولتی است و طبق قوانین باید درآمدهایش ابتدا به خزانه واریز و سپس هزینه شود؛ چه خوب است که آقای فتحی و هیات مدیره محترم توضیح دهند که آیا درآمدهای ارزی این باشگاه به حساب خزانه واریز شده یا در بازار آزاد فروخته شده، اگر در این باره توضیح بدهند و ذهن هواداران باشگاه را روشن کنند، بسیار خوب و مفید خواهد بود و جلوی هرگونه شائبه و ابهام را خواهد گرفت.
حساسیت به این موضوع مهم زمانی بیشتر می شود که بدانیم چندی قبل ذیحساب باشگاه استقلال از سمتش استعفا کرد، بر همین اساس مدیران باشگاه توضیح دهند که آیا میان این استعفا و شیوه هزینهکرد در باشگاه، ارتباطی وجود دارد یا نه.
توجه داشته باشید تمام این اتفاقات در شرایطی رخ می دهد که اعضای جدید هیات مدیره استقلال چند ماهی است که معرفی شده اند و در آن میان آنها بعضا نام هایی به چشم می خورد که معرف حضور تماشاگران این باشگاه هستند. طبیعتا سطح انتظارات از آنها به واسطه تجربیات گذشتهشان در استقلال بیشتر از نفرات دیگر است، بر همین اساس شاید درست نبود به یکباره خبر برسد اخوی فلان عضو هیات مدیره به عنوان آنالیزور جدید معرفی شده است؛ خود دوستان با تجربه بگویند انتشار همین خبر چه حسی را به تماشاگران استقلال القا می کند؟
البته انتقادات مطرح شده از مدیران کنونی استقلال به معنای تایید عملکرد مدیرعامل قبلی نیست. اتفاقا افتخاری و همکارانش نیز اشتباهات زیادی داشت. تمام حرف ما این است که در چند سال اخیر روند خوبی بر مدیریت استقلال حاکم نبوده و تصمیمات اشتباه زیادی از سوی مدیران باشگاه اتخاذ شده است.
دو روز قبل در همین صفحه به موضوع حضور اهل و نا اهل در ورزش اشاره داشتیم. در آن مطلب تاکید شده بود که در بسیاری از مراکز حساس فوتبال از جمله صندلیهای مدیریتی در سطوح مختلف ملی و باشگاهی، افراداشتباه آمده و غیرمتخصص حضور دارند که در مجموع به نفع فوتبال نیست و همین اتفاق موجب می شود استعدادها هدر برود ، سرمایهها نفله شود و در نهایت توقع تماشاگران که صاحبان اصلی فوتبال هستند، برآورده نشود و عجیب آنکه در چنین فضایی به یکباره اتفاقات استقلال نقل محافل ورزشی میشود!