kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۱۰۱۶
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۳
عراقچی ادعای موگرینی را رد کرد

ترفند مشترک اروپا و آمریکا برای وارد کردن مسائل منطقه‌ای به برجام


اظهارات خانم موگرینی که خوشبختانه با پاسخ مستند عراقچی روبرو شده است به وضوح از طرح مشترک  آمریکا و اروپا برای تحمیل آنچه طی چند ماه اخیر دنبال آن بوده و ناکام مانده‌اند حکایت می‌کند. توضیح آنکه آمریکا و اروپا به دنبال شکست‌های پی‌در‌پی خود در منطقه که حضور مقتدرانه ایران عامل اصلی آن بوده است‌، پیشنهاد ادامه مذاکرات با هدف گنجاندن موضوع موشکی کشورمان در برجام را مطرح کرده و بر آن پافشاری کردند.
 این پیشنهاد موذیانه با قاطعیت از سوی ایران رد شده و اعلام گردید که مسایل موشکی کشورمان قابل مذاکره نیست. ادعای خانم موگرینی که با حالتی رازگونه مطرح شده تا برد و تاثیر بیشتری داشته باشد ! تکرار همان ادعای بی‌پایه و اساس ترامپ است که با استناد به جمله مورد‌اشاره در مقدمه برجام در پی آن بود که مسایل منطقه‌ای ایران را هم بخشی از برجام قلمداد کند ! و حال آنکه به گفته مستند آقای عراقچی:«متن برجام کاملا مشخص است وهیچ ارتباطی به مسائل منطقه‌ای و جهانی ندارد و اینکه از یک جمله‌ای که معنی و مفهومش کاملا مشخص است کسی بخواهد تلقی‌های دیگری بکند حتما پذیرفتنی نیست.»
عراقچی در پایان نشست کمیسیون مشترک برجام و در رد ادعای موگرینی گفت: در برجام یک جمله‌ای وجود دارد و آن اینکه اجرای کامل برجام می‌تواند در تامین صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی مشارکت کند.
وی افزود: اولا اجرای کامل هنوز رخ نداده و بعد از 10سال است. وقتی که همه تحریم‌ها به‌صورت کامل لغو شد و دو طرف در طول 10 سال توانستند به همه تعهدات خود پایبند بوده و توانستند نشان بدهند که برجام یک تجربه موفق مذاکراتی بوده است، آن موقع می‌توان ادعا کرد که برجام در صلح جهانی مشارکتی را انجام داده؛ البته فکر می‌کنم که برجام همین الان هم در منطقه پرآشوب خاورمیانه همین که یک مشکلی را حل کرده و یکی از مشکلات را کمتر کرده خودبخود در صلح منطقه مشارکت
کرده است.
عراقچی همچنین تصریح کرد: به نظرم این قبیل اظهارات تا حدی هم لفاظی است، قبلا آقای ترامپ درخصوص این مسئله مانورهایی داده بود.
ادعای موگرینی
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه‌ای پارلمان اروپا ادعا کرده بود که که در بخش مقدمه (PREAMBLE) توافق هسته‌ای ایران «نیم‌جمله‌ای» با این مضمون وجود دارد که خواستار قرار دادن برجام به عنوان زیربنایی برای تعامل سازنده در منطقه است. او گفت که این جمله به درخواست ایران در بخش مقدمه برجام گنجانده شده است.
وی گفت: «در بخش مقدمه این توافق 104 صفحه‌ای، نه در یکی از بندهای آن- من الان آن را حفظ شده‌ام- یک ارجاع در حد یک نیم‌جمله با این مضمون وجود دارد؛ این توافق می‌تواند مسیر را برای نوع دیگری از تعامل یا تعاملی سازنده‌تر در منطقه فراهم کند و زیربنای آن را ایجاد کند. آن جمله- شاید الان دارم یک راز را افشا می‌کنم- به درخواست ایران گنجانده شد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه اظهارات خود در پارلمان مدعی شد دولت ایران قصد داشته از توافق هسته‌ای با گروه 1+5، در چارچوب منازعه سیاسی خود با جناح‌های رقیب به عنوان ابزاری برای کسب مجوز جهت «تعامل با دنیا» استفاده کند.
موگرینی گفت: «زیرا، مسئولان ایران در آن زمان،- که همچنان هم روی کار هستند- قصد داشتند از این توافق به عنوان روشی برای درخواست مجوز از مردم خودشان و افکار عمومی خودشان جهت تعامل با سایر جهان استفاده کنند و آنها این کار را در چارچوب یک منازعه سیاسی انجام می‌دادند که به خوبی می‌دانیم داخل ایران جریان داشته و هنوز هم جریان دارد. بعضی‌ از شما به این واقعیت‌اشاره می‌کنید که تضعیف اجرای کامل توافق هسته‌ای، آن کسانی در صحنه سیاسی ایران که به روش خودشان - که با روش ما فرق دارد- در تلاش برای گشایش و تعامل با سایر دنیا هستند را نیز تضعیف خواهد کرد.»
 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه از لفظ «تندروها» برای‌اشاره به منتقدان برجام در ایران استفاده کرد و گفت که تضعیف اجرای برجام، مواضع آنها را تقویت خواهد کرد.
وی تصریح کرد: «تضعیف برجام یا ابراز تردید در آن راهی برای تقویت تندروها در صحنه سیاسی ایران است. آیا این برای ما مناسب است؟ مطمئنا برای ما مناسب نیست.»
موگرینی تأکید کرد: «اگر برجامی در کار نبود، چه اتفاقی می‌افتاد؟ تصور کنید فردا، برجام در کار نباشد. آیا وضع حقوق بشر در ایران بهتر خواهد شد؟ احتمالاً نه. بر عکس، تندروها قوی‌تر خواهند شد. رفتار منطقه‌ای ایران بهتر می‌شود؟ مطمئناً نه. آیا برنامه هسته‌ای ایران، همچنان تحت نظارت خواهد بود؟ نه. آیا آژانس ابزارهای لازم برای حضور در این کشور را خواهد داشت؟ خیر. مطمئن خواهیم بود که برنامه هسته‌ای که ایران توسعه می‌دهد صلح‌آمیز خواهد بود؟ یقیناً نه و غنی‌سازی دوباره از سر گرفته می‌شود، از همین فردا.»
آمریکا خودش خواست مذاکرات
صرفا به مسئله هسته‌ای محدود باشد!
وی گفت: «هدف توافق هسته‌ای با ایران، همان‌طور که از نامش به صراحت برمی‌آید، صرفاً هسته‌ای است. این تصمیم درستی بود یا خیر؟ تصمیمی بود که 14 سال پیش در آغاز مذاکرات گرفته شد.»
موگرینی تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم با گفتن این حرف من رازی را افشا کرده باشم: این تصمیم کشورهای حاشیه خلیج [فارس] و دولت وقت آمریکا در آن زمان بود که مذاکرات را صرفاً به مسائل هسته‌ای محدود کنند.»
وی اضافه کرد: «در آن زمان ایران بود که بر انجام مذاکره در حوزه‌های دیگر اصرار داشت. آیا این تصمیم علاقلانه بود یا خیر؟ من و شما الان در جایگاهی نیستیم که درباره آن قضاوت کنیم، ولی این تصمیم آن موقع گرفته شد.»
موگرینی با یادآوری اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها نهاد مسئول راستی‌آزمایی اجرای تعهدات هسته‌ای ایران ذیل برجام است گفت که این نهاد بین‌المللی تاکنون همواره پایبندی ایران به برجام را تأیید کرده است.
تضعیف اعتبار آژانس عاقلانه نیست
مسئول سیاست خارجی اروپا گفت با توجه به اینکه جامعه بین‌المللی ممکن است در سال‌های آینده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نظارت بر برنامه هسته‌ای سایر کشورها نیاز خواهد داشت زیر سؤال بردن اعتبار آن «عاقلانه نیست.»
موگرینی گفت: «وقتی که آژانس بعد از ارزیابی‌های کاملاً فنی 9 بار تأیید می‌کند که ایران به تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده، این یعنی اینکه توافق، کارآمد است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه، در ادامه سخنان خود بار دیگر به تکرار ادعاها درباره ایران پرداخت و گفت بیان کارآمد بودن توافق هسته‌ای به معنی اعتماد به ایران نیست.
وی تصریح کرد: «آیا این به معنی داشتن نگرش مثبت درباره ایران یا به معنی خوش‌بینی درباره فضای موجود است؟ دقیقاً چون مسئله به کشوری مانند ایران مربوط می‌شود لازم است شما با این کشور توافق هسته‌ای داشته باشید. چون نمی‌خواهیم کشوری مانند ایران به سلاح‌های هسته‌ای در منطقه دست پیدا کند.» موگرینی گفت: «اگر با سوئیس طرف بودیم، مسئله فرق می‌کرد. بنابراین، موضوع به ساده‌انگاری مربوط نیست، نبودن اعتماد است که این توافق را ضروری می‌کند.»