نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
اروپا با آمریکا همراهی میکند /چاره کار عقبنشینیهای بیشتر است!
سرویس سیاسی -
روزنامههای زنجیرهای با اشاره به اینکه اروپا با تحریم های آمریکا همراهی خواهد کرد ضمن تئوریزه کردن عقبنشینیهای جدید از تکرار سیاست منتهی به برجام دفاع کردند!
روزنامه زنجیرهای شرق در گفت و گویی به تهدید ایران از سوی رئیس جمهور آمریکا پرداخت و نوشت: بیش از یک راه پیش روی ایران وجود ندارد!
در مقدمه این گفت و گو آمده است: از آنجا که او توانسته رأي موافق آمريکاييها را جلب کند و حداقل تا پايان دوره اول رياستجمهورياش فرصت دارد، تنها را باقيمانده براي ما اتخاذ سياستهاي خارجي مدبرانه و تلاش براي حل مسائل داخلي است.
داوود هرمیداس باوند دیپلمات سابق در این گفت و گو اظهار داشته است : نگراني من از تحريمهاي بعدي است. تحريمهاي آمريکا تحريمهاي يکجانبه مضاعف است يعني ديگران نيز بايد رعايت کنند و در صورت ناديدهگرفتن آن از سوي آمريکا تحريم ميشوند. زمان کلينتون اعلام کردند که تحريمهاي يکجانبه مضاعف برخلاف قوانين سازمان تجارت جهاني و مغاير با حقوق بينالمللي است بنابراين وقتي شرکت هلندي در پارسجنوبي پيامد قانون داماتو ايران را ترک کرد، توتال فرانسه جانشين آن شد. اکنون وضعيت فرق دارد و شرکتها در صورت بيتوجهي به تحريمها از سوي آمريکا تحريم و جريمههاي کلان ميشوند.
وی ادامه میدهد: همراهي نسبي اتحاديه اروپا با ما در هر وضعيتي ادامه پيدا نميکند. بنابراين اگر آمريکا بخواهد تحريمهاي يکجانبه مضاعف خود را عليه ما فعال کند، بسياري از شرکتهاي اروپايي ترجيح ميدهند که خودشان را به دردسر نيندازند. آنها ميآيند، مذاکره و تفاهم ميکنند اما در مرحله اجرا متوقف ميشوند.
در بخش دیگری از این گفت و گو آمده است؛ «حمايت ما از دولت و برجام به خاطر اين بود که افزايش تحريمها و رسيدن به اقدام نظامي يک تنگناي بدون بازگشت بود. اگر آمريکاييها تحريمهاي جديد را اعمال کنند، کار سخت ميشود زيرا شرکتها نيز مثل دولتها به منافع خود فکر ميکنند و جايي که نگراني باشد وارد نميشوند. جايي که نگراني باشد ريسک سرمايهگذاري را نميپذيرند. ما اکنون شديدا نيازمند جلب سرمايه و تکنولوژي پيشرفته هستيم. تکنولوژي مورد نياز در پارسجنوبي را آمريکا در اختيار دارد و شرکتهاي اين حوزه با وجود مخالفت دولت آمريکا وارد عمل نميشوند.»
مسئولین دولتی پیش از این بارها به این مسئله اشاره کرده بودند که دولتهای اروپایی آقا اجازه هستند و اگر با آمریکا به عنوان کدخدا مذاکره و به نتیجه برسیم مشکلات حل و برجام به نتیجه میرسد، با تغییر دولت آمریکا و تحریمهای فزاینده رویکرد و استدلال مقامات دولتی تغییر کرد و بخصوص رئیس جمهور بارها در جلسات مختلف گفته است که برجام یک تعهد چندجانبه با پشتیبانی شورای امنیت بوده و امکان نقض آن وجود ندارد.
گفتنی است داود هرمیداس باوند در مصاحبه با روزنامه آرمان نیز در پاسخ به این سوال که «آیا تحریمهای جدیدی که ایالات متحده علیه ایران وضع کرده، از نظر شما نقض معاهده برجام محسوب میشود؟» گفت:« همینطور است. برای مثال، در برجام موضوع آزادی فروش هواپیماهای مسافربری مطرح شده و بدون تردید تحریمهای جدیدی که اجازه فروش هواپیما به ایران را نمیدهد، نقض برجام محسوب میشود».
گفت و گوی منتشر شده در روزنامه شرق و آرمان به خوبی نشان میدهد که تحریمهای فزاینده آمریکا که شرکتها و کشورهای اروپایی مجبور به پیروی و اجرای آن هستند در عمل برجام را بیاثر و غیرقابل اجرا کرده است.
روزنامه های زنجیرهای که بزک کردن برجام را وظیفه خود می دانند با این تناقضات نمیدانند چه کنند.
اعتراف روزنامه آرمان به نقض برجام از سوی آمریکا در حالی است که در روزهای اخیر آمریکا ضمن تصویب تحریمهای جدید، فروش هواپیما به ایران را ممنوع کرد.اما در این میان روزنامههای زنجیرهای مدعی اصلاحات با سانسور اصل مسئله مبنی بر «تصویب تحریمهای جدید ضدایرانی» و «ممنوعیت فروش هواپیما به ایران» باز هم به بزک آمریکا پرداختند.
گفتنی است در دو سال گذشته پس از فروش چند فروند هواپیما در آستانه انتخابات- که حکم شیرینی آدامسی را داشت- این اتفاق به تیترهای اول روزنامههای زنجیرهای و ترجیعبند مصاحبهها و سخنرانیهای دولتمردان تبدیل شد و با بوق و کرنا از آن به عنوان دستاورد بزرگی که مقدمه لغو همه تحریمهاست یاد کردند.
اکنون اما، آمریکا همان شیرینی آدامسی را هم پس گرفته و ضمن افزایش چندباره تحریمها، فروش هواپیما به ایران را هم ممنوع اعلام کرده است و این به معنا و مفهوم آن است که دستاورد «تقریبا هیچ» به «تحقیقاً هیچ» رسیده است.
ضرورت به روز رسانی عقبنشینیهای گذشته!
روزنامه زنجیرهای بهار در سرمقاله خود با تئوری پردازی برای عقب نشینی های هر چه بیشتر نوشت: «مىتوان دستاورد برجام را به یک فناورى و یا یک کالا با فنآورى روز جهانى همچون گوشى تلفن همراه تشبیه کرد... اگر همچون بسیارى از تولیدکنندگان داخلى مثل خودروسازان عزیز وطنى در مورد برجام نیز سالهاى سال به عرضه و فروش تکنولوژى چندین سال قبل اصرار ورزیم شاید با سیاستهاى بسته در عرصه داخلى، همچون خودروهاى پراید و پیکان بتوان کماکان برجام را نیز به مردم بفروشیم، ولى مسلما در عرصه جهانى عدم بروزرسانى دیپلماسى و تدوین استراتژى سیاست خارجى، منجر به این خواهد شد که برجام بهمرور دیگر خریدارى نخواهد داشت.»
پس از امضای برجام در حالی که قرار بود تحریمها در همان روز و ساعات نخست لغو شود این تحریمها هر روز به بهانه های مختلف به روز و تشدید شدند با این وجود دولت به شکست سیاستی که آن را برد – برد می نامید اعتراف نکرد، روزنامههای زنجیرهای نیز که تا دیروز به بزک کردن برجام مشغول بودند این روزها با اذعان به تحریمهای گسترده جدید که اروپاییها نیز مجبور به همراهی با آن هستند چنان چه بخشهایی از آن در این گزارش ذکر شده است در یک فرار به جلوی آشکار خواهان عقبنشینی بیشتر ایران در حوزه های دیگر تحت عناوین تاسفآوری چون برجامهای بعدی هستند!
مشخص نیست زمانی که برجام نخست به هیچ نتیجه مثبتی برای ایران نرسیده است کشور چرا بایستی خود را اسیر و درگیر سیاست آزموده شده و شکست خورده پیشین کند؟!
لجنمالي نفتي!
روزنامه قانون در گزارشی به رها شدن پسماندهای خطرناک و آلوده در محیط زیست پرداخته و نوشت: پسماندهاي وزارت نفت جزو پسماندهاي ويژه محسوب ميشوند كه بر اساس شواهد طي چند دهه اخير بهراحتي در دريا، دشت،كوه و بيابان رها شدهاند. آشفتگي در مديريت پسماندهاي نفتي بهاندازهاي است كه آمار دقيقي از پسماند سالانه توليده شده در وزارت نفت وجود ندارد.
در ادامه این گزارش آمده است : براساس شواهد سالانه، بيش از چهار ميليون تن پسماند ويژه، صنعتي و خطرناك در ايران توليد ميشود كه حدود 15 تا 20 درصد آن مربوط به پسماندهاي نفتي است كه بهگفته بسياري از كارشناسان، هيچ قدمي براي امحاي آن برداشته نشده است. طبق قانون مديريت پسماند، وزارت نفت بايد پسماندهاي خود را كدگذاري و طبقهبندي كرده و سپس ميزان آن را اعلام كند و بگويد اين پسماندها چگونه و توسط چه شركتهايي امحا ميشود.
در این گزارش همچنین آمده است : براساس شواهد موجود بسياري از پالايشگاههاي كشور براي بحث امحاي پسماند با شرکتهای حمل و نقل قرارداد منعقد ميكردند. اين شركتها نيز بهراحتي پسماندهاي خطرناك نفتي را در كوه و دشت بدون بيخطرسازي رها ميكردند، البته درچند سال اخير سازمان حفاظت محيطزيست با پالايشگاههاي متخلف برخورده كرده، اما همچنان پالايشگاههاي بسياري وجود دارند كه پسماند خود را در هر منطقهاي تخليه ميكنند.
اذعان به مشکل ساختاری در مدیریت اقتصادی
روزنامه حامی دولت آرمان در گزارشی با اشاره به مشکلات ساختاری اقتصاد ایران نوشت: نشست مشترک فعالان بخش خصوصی و نمایندگان موسسه «پرایس پاترهاوس کوپرز» فرصت مناسبی در اختیار اقتصاددانان و فعالان بخش خصوصی قرار داد تا در مورد اصلاح ساختارهای اقتصادی اظهار نظر کنند. مباحث مربوط به فساد و شفافیت اقتصادی از عمده مباحث مطرح شده در این نشست بود و یک اقتصاددان با بیان اینکه ...بعد از گذشت ۴۰ سال، کرهشمالی و ترکیه [از نظر درآمد سرانه] در وضعیت بهتری قرار گرفته اند، اقتصاد ایران را درگیر با مشکلات مختلف توصیف کرد.» در ادامه این گزارش آمده است « مشکلات امروز اقتصاد کشور ناشی از ساختارهای اقتصادی از جمله وابستگی به نفت، دولتیبودن اقتصاد و تحریمهای اقتصادی است و باید اصلاحات ساختاری انجام شود. در حال حاضر نظام سیاستگذاری اقتصادی، بانکی و سرمایهای ایران پر اصطکاک است و با این وضعیت سرمایهگذاران خارجی کمتر راغب به فعالیت در کشور هستند.» به نظر می رسد مدعیان اصلاحات و روزنامههای زنجیرهای که در ماههای گذشته و بخصوص در دوران تبلیغات انتخاباتی در مقابل هرگونه انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور و مدیریت آن جبههگیری کرده و واکنش نشان می دادند این روزها به حقانیت انتقادات صورت گرفته از سوی افراد و رسانههای مختلف اذعان دارند.
حرف عارف نظر شخصی او بوده!
عطریانفر از اعضای حزب کارگزاران سازندگی در واکنش به اظهارات عارف رئیس فراکسیون امید مجلس مبنی بر اینکه «در انتخابات 98 ائتلافی در کار نخواهد بود» با شخصی خواندن این اظهارات گفت : اگر هم آقای عارف چنین نظری داشته باشند باید در زمان مقرر و با حضور شخصیتهای موثر جریان اصلاحات درباره آن تصمیمگیری شود.
روزنامه آرمان به نقل از عطریانفر که با خبرآنلاین گفت و گو کرده است نوشت : آنچه برای ما در فعليت امر اهمیت دارد واقعیتی است که شکل گرفته است. واقعیتی که وجود دارد این است که فراکسیون امیدی شکل گرفته و مرکب از اصلاحطلبان و جمعی از مستقلین است. من اینکه الزاما همه نیروها باید در یکسری موضوعات همفکر و همنظر باشند را در فعالیتها و رقابتهای سیاسی به رسمیت نمیشناسم.
گفتنی است پیش از این عطریانفر در اظهار نظری با انتقاد از عملکرد فراکسیون امید گفته بود : ما به عنوان برخی از چهرههای اصلاحطلب در جبهه اصلاحات، اطلاعات دقیقی از آنچه در فراکسیون امید و پارلمان میگذرد، نداریم اما پیامهایی که از سوی برخی نمایندگان شنیدهایم نشان میدهد عملکرد مدیریت فراکسیون امید در جریان رای اعتماد به وزرا چندان رضایتبخش نبوده است. وی همچنین گفته بود : عطریانفر خاطرنشان کرد: مجموع دیدگاهها دلالت بر آن دارد که فراکسیون امید در مدیریت نیازمند بازنگری است و باید ظرفیتها دوباره ارزیابی شوند و تجدید ساختار شوند تا امکان اعتماد قطعی به این فراکسیون در برخی بزنگاهها فراهم شود.
گفتنی است در ماههای گذشته و بخصوص پس از رای اعتماد نمایندگان به وزرای پیشنهای رئیس جمهور و رای نیاوردن بیطرف انتقادات به عملکرد فراکسیون امید شدت گرفته است، این انتقادات اختلافات درونی جریان اصلاحات را به خوبی نشان می دهد اختلافاتی که این پیام را به بیرون مخابره می کند که مدعیان اصلاحات به فکر مشکلات مردم نبوده و تنها دنبال منافع خود هستند.
اعتبار حرفهای قشنگ روحانی تا روز انتخابات بود!
روزنامه مردمسالاری در یادداشتی به نقد اقدامات رئیس جمهور پیش و پس از انتخابات و تعارضات آن پرداخت و نوشت : اعتبار حرفهای قشنگ روحانی تا روز انتخابات بود!
در بخشی از این یادداشت آمده است : این بیانصافی است که چون مَرکبمان از پل آخر گذشت، بیخیال از ایرانِ پس از 1400، مردم را از حماسه آفرینیهای بعدی، که هرکدامشان میتواند مایه افزونیِ اقتدار نظام باشد، نا امید کنیم...نگاههایِ ناباورِ این روزهای مردم نشان میدهد که اعتبار حرفهای قشنگ تا همان زمان انتخابات است و بس! ایرادِ سخنان خوب و دلچسب، در تنفیذ، در تحلیف و در سازمان ملل اگرچه ستودنی است، اما تداوم تکرارِ حرف، در تنگنایِ بیعملی، به لوث شدنِ موضوع منتهی میشود.