صمصامی:
یکسانسازی نرخ ارز در شرایط کنونی با شکست مواجه میشود
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد با اشاره بهمشکلات مربوط به نقل و انتقالات ارزی و عدم ورود ساده پول نفت به کشور، گفت: قطعا تک نرخی کردن ارز بعد از مدتی با شکست روبه رو خواهد شد.
حسین صمصامی در گفتوگو با فارس بااشاره به اینکه تک نرخی کردن ارز مساوی با افزایش نرخ ارز است، اظهار داشت: این در شرایطی است که با کمبود درآمدهای ارزی دوباره نرخ ارز در بازار افزایش پیدا میکند، بنابراین مانند دولت دوازدهم برای ثابت نگه داشتن قیمت ارز یا باید درآمدهای ارزی کشور را به بازار ارز تزریق کنیم و یا دوباره ارز را چند نرخی کنیم.
وی درباره شکست طرح تک نرخی کردن ارز افزود: در صورت اجرای طرح یکسانسازی پس از گذشت مدتی و با وارد شدن شوک به بازار شاهد اتفاقاتی که در سال 90 افتاد خواهیم بود.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد با اشاره به این نکته که در صورت نبود بازار، تک نرخی کردن ارز مفهومی ندارد گفت: تک نرخی کردن ارز هنگامی عملیاتی میشود که بازار وجود داشته باشد و درآمدهای ارزی کافی برای حمایت از نرخ تعیین شده داشته باشیم، اما در حال حاضر که درآمدهای نفتی به راحتی وارد کشور نمیشود و در واقع مبادلات ارزی ما با سایر کشورها با مشکل مواجه است، قطعا تک نرخی کردن ارز بعد از مدتی با شکست روبه رو خواهد شد.
صمصامی در پاسخ به این سؤال که مبنای تعیین نرخ ارز چیست، بیان کرد: اگر منظور از تک نرخی کردن ارز تطابق با نرخ بازار است، در وضعیت کنونی بازارآزاد ارز با سفته بازی و دلالی اداره میشود که این بازار نمیتواند تعیینکننده نرخ واقعی و مناسب ارز در اقتصاد کشور باشد.
وی ادامه داد: بانک مرکزی مبنای نرخ ارز را از بازار گرفته و فرض را بر صحت نرخ تعیین شدن در بازار ارز میداند، غافل از اینکه این نرخ توسط بانک مرکزی تعیین میشود و تحت تاثیر دلالی و سفته بازی قرار دارد.
دبیر کمیسیون اقتصادی دولت قبل با اشاره به شکست طرح تک نرخی کردن ارز در سالهای 71 و 80 به علت کمبود درآمدهای ارزی اضافه کرد: بانک مرکزی اگر در راستای یکسان سازی نرخ ارزبه دنبال افزایش نرخ مسافرتی به عنوان مقدمهای برای افزایش نرخ ارز در بخشهای تولیدی و کالاهای واسطهای است، کار درستی انجام نمیدهد، اما اگر به دنبال افزایش نرخ ارز مسافرتی بدون توجه به یکسان سازی نرخ ارز است تصمیم بسیار خوبی است.
صمصامی در پایان با اشاره به اولویت نداشتن طرح یکسان سازی نرخ ارز در شرایط موجود کشور گفت: بانک مرکزی با توجه به کمبود درآمدهای ارزی و مشکلات کنونی، باید با شناسایی نیازهای اصلی ارز کشور آن را سهمیه بندی کند.
گفتنی است، رئیسکل بانک مرکزی در دولت یازدهم چندین بار وعده تک نرخی کردن نرخ ارز را داد، هم برای سال 93 و هم برای سال 94 و شش ماه پس از برجام. اما با گذشت زمان و رسیدن به موعد این وعدهها هیچ اتفاقی نمیافتاد تا وقتی سیف در نیمه مرداد 96 مجددا وعده تک نرخی کردن ارز را اعلام کرد و گفت: «بر اساس برنامهریزیهای انجام شده یکسان سازی نرخ ارز اوایل دولت دوزادهم عملیاتی خواهد شد.» کارشناسان وقعی برای گفتههای او قائل نشوند. چنانکه پس از گذشت مدت زمان اندکی از سخنان او، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: «وعدههایی که از سوی بانک مرکزی در مورد تک نرخی کردن ارز داده میشود را نمیتوان جدی گرفت.» و عبدالرضا مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز اعلام کرد شرایط و متغیرهای نظام تک قیمتی (برای نرخ ارز) در کشور فراهم نیست.