kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۸۷۲۰
تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۴
وال استریت ژورنال:

شرکت‌های بزرگ نفتی همچنان برای ورود به ایران احتیاط می‌کنند

وال استریت ژورنال گزارش داد: با وجود امضای قرارداد توتال با ایران برنامه بلندپروازانه این کشور برای صنعت نفت و گاز خود با رویکرد احتیاطی شرکت‌های بزرگ فعال در زمینه انرژی مواجه شده است.


به گزارش تسنیم به نقل از وال استریت ژورنال، در طول برگزاری کنفرانس نفتی استانبول، مقامات ایرانی شرکت‌کننده گفتند، تعهد شرکت فرانسوی توتال به سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری در صنعت گاز این کشور فصل جدیدی در توسعه صنعت انرژی ایران از زمان لغو تحریم‌ها گشوده است. مقامات ایرانی وعده داده‌اند 10 قرارداد مشابه قرارداد توتال در سال آینده به امضا برسد. آنها همچنین اعلام کرده‌اند که به دنبال جذب 92 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی برای افزایش تولید نفت ایران به میزان یک سوم و 15 برابر کردن صادرات گاز کشور تا سال 2021 هستند.
امیرحسین زمانی‌نیا، معاون وزیر نفت ایران به خبرنگاران گفت: «دست‌های ما پر است.» وی افزود، 25 قرارداد در حال مذاکره با شرکت‌های خارجی است. «ما فکر می‌کنیم اکنون وضعیت به اندازه کافی برای حضور شرکت‌های بین‌المللی در ایران عادی است.»
اما حتی به رغم وجود ذخایر بزرگ نفت و گاز در ایران، دیگر شرکت‌های بزرگ نفتی جهان همچون توتال مشتاق ورود به بخش انرژی این کشور نیستند.
شرکت‌های غربی همچنان نگران گرفتار شدن در تحریم‌های پابرجای دولت آمریکا هستند که به بهانه‌های تسلیحاتی، حقوق بشری و تروریزم علیه ایران وضع شده‌اند. به طور کلی، روند افت قیمت نفت در طی 3 سال گذشته موجب شده تا شرکت‌ها برای سرمایه‌گذاری‌های جدید احتیاط بیشتری پیشه کنند.
باب دادلی، مدیر شرکت بی‌پی در حاشیه کنفرانس استانبول به خبرنگاران گفت، من فعلا به جاهایی غیر از ایران نگاه می‌کنم، زیرا شرکت بی‌پی قبلا برای سال جاری متعهد به انجام 15 میلیون دلار سرمایه‌گذاری در سایر نقاط جهان شده است.
شرکت‌های آمریکایی نظیر اکسون موبیل و شورون هم از فعالیت در ایران منع شده‌اند اما شرکت‌های اروپایی نظیر بی‌پی امکان حضور در بخش انرژی ایران را دارند. عامل مهمی که مانع از ورود سرمایه گذاران به ایران می‌شود، انتقاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از توافق هسته‌ای و تهدید وی برای خروج از برجام یا اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران است.
زمانی نیا گفت: تصمیم بی‌پی برای محتاط بودن در مورد ایران یکی از اثرات فشار آمریکا برای کار نکردن با ایران است.
همچنین یک منبع آگاه گفت، شرکت رویال داچ شل که سال گذشته یک موافقتنامه اولیه برای بررسی فرصت‌های میادین نفت و گاز ایران امضا کرده، نگران تحریم‌های آمریکاست و گزینشی‌تر از شرکت توتال در زمینه انتخاب بانک‌های طرف همکاری‌اش عمل می‌کند.
یک سخنگوی شرکت رویال داچ شل گفت: «شل علاقمند به بررسی نقشی است که می‌تواند در توسعه پتانسیل‌های انرژی ایران ایفا کند. ما در حال تعامل با مقامات ایرانی هستیم اما همچنان خیلی زود است بخواهیم در مورد سرمایه‌گذاری احتمالی شل در پروژه‌های ایرانی صحبت کنیم.»
لاسزلو وارو، اقتصاددان ارشد آژانس بین‌المللی انرژی گفت، ریسک‌های ژئوپلتیک ایران، قراردادهای پیچیده و ریسک تحریم‌ها، سرمایه‌گذارانی که می‌توانند به دیگر مناطق در حال رشد نظیر برزیل هم بروند را می‌ترساند.
‌ گفتنی است هر چند ممکن است گزارش وال‌استریت ‌ژورنال برای تخریب وجهه امنیت سرمایه‌گذاری در ایران باشد، اما خوش‌باوری به عدم بازگشت تحریم‌ها و دادن امتیازات ویژه برای جذب شرکت‌های نفتی خارجی هم منافع ملی را تأمین نخواهد کرد. همچنین جدای از خوب یا بد بودن قراردادهای نفتی دولت یازدهم، این ادعا که با آمدن شرکت‌های نفتی غربی به ایران، احتمال بازگشت تحریم‌ها کاهش می‌یابد با واقعیت سازگار نیست.