فرانکلین، انجمن ایران و آمریکا و دیگران-بخش پایانی
آموزش ضدانقلابیون آینده با پادویی سناتورهای آمریکایی!
روزنامه تهران ژورنال در تاریخ 12 سپتامبر 1960 برابر 21/6/1339طی مقالهای درباره اعطای همکاری افتخاری با کنگره آمریکا به «هدایت الله متین دفتری»، توضیحاتی هم درباره انجمن دوستداران آمریکایی خاورمیانه میدهد:
... دوستداران آمریکایی خاورمیانه در تهران مجری یک برنامه مشاوره و راهنمایی دانشجو برای کمک دانشجویان عازم آمریکا٬ برنامه دیگری به نام برنامه به کارگیری منابع فردی بـرای کـمک بـه ایـن دانشجویان به کسب و شغل و انطباق با محیط٬ زمانی که به ایران باز میگردند و کتابخانه مطبوعات دورهای یادبود «جان برونر» از ادبیات فنی و علمی برای کمک به فارغ التحصیلان دانشگاههای آمریکایی»به همگامی با آخرین تحولات در رشتهای که آنها در آمریکا تحصیل کرده اند» میباشد...
علی رغم این ادعای کمک به اصطلاح علمی و بهره گیری از آخرین و جدیدترین پیشرفتهای علمی برای دانشجویان فارغ التحصیل از آمریکا، اما در همین مقاله صحبت از اعطای جایزهای به یکی از ایرانیان برگزیده است که محتوای آن، دستیاری و همکاری با یک یا چند تن از اعضای کنگره آمریکا برای آموزش تئوریهای به اصطلاح دموکراتیک در عرصه عمل ذکر گردیده و این جایزه معادل 5000 دلار ارزیابی شده است. در مقاله یاد شده که متن آن در یکی از اسناد منتشره لانه جاسوسی آمریکا درج شده، آمده است:
دوستداران آمریکایی خاورمیانه امروز اعطای همکاری افتخاری با کنگره را به آقای متین دفتری اعلام نمود. آقای متین دفتری٬ مدیر اطلاعات و روابط مطبوعات وزارت دادگستری ماه آینده ایران را به قصد واشنگتن٬ دی. سی. ترک خواهد کرد. در آنجا وی نه ماه به عنوان دستیار یک یا چند عضو کنگره و سنای ایالات متحده٬ خواهد گذراند. او اولین ایرانی است که مفتخر به وصول این جایزه که معادل 5000دلار است، میشود...
در توضیح این همکاری، نشریه مذکور همه توضیحاتی که درباره اهداف و برنامههای انجمن دوستداران آمریکایی خاورمیانه از قیبل ارتقاء علمی دانشجویان و آشنایی با پیشرفتهای روز را فراموش کرده و غرض از حضور امثال «متین دفتری» در کنار سناتورهای آمریکایی را بهره بردن از تجارب آنها در عرصه سیاست و آشنایی با تئوریهای امپریالیستی آنها معرفی میکند:
... منظور از دستیاری افتخاری کنگره که آقای متین دفتری دریافت کرده است٬ قادر نمودن مردان جوان برجسته به کسب تجربه در حکومت دمکراتیک٬ به وسیله همکاری با یک سناتور یا نماینده٬ طی یک دوره کامل کنگره میباشد. در سالهای گذشته افرادی از مالایا٬ فرمز و ژاپن٬ همچنین آمریکاییهای منتخب برای شرکت در این برنامه معین گشته اند...
سپس خود «متین دفتری»(۱) را به شرح زیر معرفی میکند:
... آقای متین دفتری فرزند سناتور دکتراحمد متین دفتری٬ نخست وزیر اسبق است. وی تحصیلات خود را در دبیرستان فیروز بهرام در ایران و کالج السمر و دانشگاه کمبریج در انگلستان انجام داده است. وی لیسانس خود را در اقتصاد و حقوق در 1956 (1335) از انگلستان دریافت کرد. پس از بازگشت به ایران، وی به عنوان معاون دانشکده در دانشگاه تهران، در وزارت آموزش کار کرده است. وی در سال 1953 (1332) متصدی شغل فعلی خود، مدیر اطلاعات و روابط عمومی در وزارت دادگستری شد. آقای متیندفتری به علاوه به عنوان جامعه حمایت از زندانیان و خانوادههایشان خدمت میکند و عضو کمیته اجرایی انجمن ایرانی سازمان ملل است. آقای متیندفتری با دوشیزه «مریم واضح نوری» ازدواج کرده است. خانم ایشـان قـصد دارد بـا پسـر کوچکشان همراه وی به آمریکا بروند. همراه با یکدیگر آنها در ورود به ایالات متحده مورد استقبال «هارولد ماینور»، سفیر اسبق آمریکا در لبنان و رئیس فعلی دوستداران آمریکایی خاورمیانه در واشنگتن دی.سی. قرار خواهند گرفت. در این مراسم آقای متین دفتری با آن عضو کنگره که همکار وی خواهدبود، ملاقات میکند ...
مساعدتهای رژیم شاه برای تسهیل نفوذ فرهنگی آمریکا
به جز تسهیلاتی که رژیم شاه، به فرموده برای حضور و تاسیس شعب موسسات و سازمانهای به اصطلاح فرهنگی آمریکایی و غربی در کشور تدارک دیده و انجام میداد، تسهیلات دیگری نیز برای انجام هر چه سهل و آسانتر و کم هزینهتر فعالیتهای به اصطلاح فرهنگی آنان نیز قائل میشد. از جمله:
مصوبه هیئت وزیران در خصوص بخشش 50 درصد از هزینههای تلگرافی اداره مطبوعاتی سفارت آمریکا در تهران که طی مکاتبه نخستوزیری با وزارت دارایی عملی میشود.
در این مسیر فشار محافل آمریکایی برای مقصود اصلی یعنی راه باز کردن برای محافل و کانونهای صهیونی نیز قابل توجه است. رژیم شاه ناچار شد تا برخی مکانهای کلیدی خود را در اختیار صهیونیستها بگذارد!
در این رابطه گزارش «ابراهیم تیموری» (نماینده فوقالعاده ایران در اسرائیل) در خصوص تقاضای وزارت امور خارجه اسرائیل مبنی بر صدور گذرنامه برای «تئودور کولک» (رئیس اداره توریستی اسراییل)، «اسراییل سوریل» و «اوری لیبرانی» به منظور مسافرت به ایران و مطالعه در امر توریست و اداره متلهای موقوفات پهلوی، قابل توجه است.
پیش از آن نیز گزارشهایی مبنی بر سفرهای وزیر به اصطلاح فرهنگ صهیونیستها به ایران قابل تامل است. گزارشهای یاد شده در نامههای سفارت ایران در بغداد از مندرجات مطبوعات عراق راجع به سفر نخستوزیر اسرائیل (بنگوریون) و وزیر فرهنگ آن کشور به ایران و مذاکرات آنها با مقامات ایرانی، قابل مطالعه است.
آنچه در این مکتوب آمد، بخش کوچکی از طرح و برنامه و تلاشهای سازمانها و سرویسهای اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا برای نفوذ فرهنگی در این کشور در دوران پهلوی به خصوص پس از کودتای 28 مرداد بود که از طریق تغییر ذائقه و القاء سبک زندگی غربی و استحاله فرهنگی و بوسیله طرح عظیم انتشار کتاب (که پیش از این نیز از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا CIA در اروپای پس از جنگ جهانی دوم و در دوران جنگ سرد علیه کشورها و فرهنگهای مخالف و مغایر با فرهنگ و ایدئولوژی آمریکایی به کار گرفته شده بود) آغاز شد و با برپایی انجمنهای به ظاهر فرهنگی و کلاسهای آموزش زبان و ارتباطات آکادمیک و چاپ نشریات و برگزاری نمایشگاههای به اصطلاح هنری و کنسرتهای موسیقی و نمایش فیلم و ... ادامه یافت و قرار بود زمینههای فکری و ذهنی برای سلطه سیاسی و اقتصادی و نظامی فراهم آورده و یک ملت خود باخته و غرب زده و ضعیف النفس بوجود آورد که حتی توانایی ارائه کوچکترین مزیتهای گنجینه عظیم فرهنگ اسلامی و ایرانی خود را نداشته و از همین روی دست بسته تسلیم زیاده طلبیها و غارت و چپاول مادی و غیرمادی بیگانگان بشود. اما انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (رحمهًْ الله علیه) همه رشتههای نیم قرنی این طرح و برنامههای ضد ایرانی و ضد اسلامی را پنبه کرد و باردیگر این ملت و سرزمین را به داشتههای غنی فرهنگی و انسانی اش باورمند ساخت.
اما بازخوانی و تحلیل رشته نفوذهای فرهنگی آمریکا در سالهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی، به یک یا دو دفتر خاتمه نمییابد و سری دراز دارد. انشاالله که توفیق الهی باعث شود، حکایت همچنان باقی بماند اگرچه به پایان آمد این دفتر.
التماس دعا
سعید مستغاثی