kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۶۷۸۱
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۲

ظروف یک‌بار مصرف و سم‌هایی که با آن می‌خوریم !


سال‌هاست که استفاده از ظروف یک‌بار مصرف حتی در سفره‎های ما جای خود را باز کرده‎اند بدون آن که از مضرات آن آگاه باشیم.
کارمندان و افردای که حداقل یک وعده غذایی خود را در ظروف یکبار مصرف در ادارات و سازمان‏ها می‎خورند، از جمله کسانی هستند که هر روز در معرض خطرات ابتلا به بیماری‎های سرایت‌کننده از طریق این ظروف قرار دارند.
شاید استفاده از این ظروف کم هزینه باشد و در وقت صرفه جویی شود، اما باید گفت بهای آن به قیمت از دست‌دادن جان آدمی است.
اگر قرار است از این ظروف استفاده کنیم باید غذا، در شرایط مطلوب یعنی زیر دمای ۱۴درجه یا بالای 60 درجه نگه داشته شود و نیز بهتر است این موادغذایی را روی شعله ملایم گاز قرار دهیم تا از آلودگی ثانوی جلوگیری شود.
مواد اولیه
پلاستیک‏ها، پلیمرهایی هستند که از سنتز مواد اولیه‎ای به نام مونومر تهیه می‌شوند.
مونومرها موادی سمی هستند که برای سلامت انسان مضرند، در حالی که پلیمر‌ها خنثی بوده و مشکلی ندارند . اما اشکال کار این جاست که معمولا در فرایند تهیه پلیمرها مقداری مونومر باقی می‌ماند که اگر این فرایند اصولی و مطابق استانداردهای لازم صورت گرفته باشد، مشکلی برای سلامت افراد به وجود نمی‎آورد.
برای همین در استفاده از پلاستیک‎ها به عنوان ظروف غذا باید بسیار محتاط بود و در ضمن به هر نوع پلاستیکی نباید مجوز بسته‌بندی مواد غذایی داده شود.
استانداردی که اجباری نیست
بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان البرز، واحدهای تولیدی می‌توانند بدون مجوز، به تولید ظروف یکبار مصرف اقدام کنند. در این زمینه باید تقاضای اجباری شدن استاندارد ظروف یکبار مصرف به مؤسسه ارائه شود تا در این مورد تصمیم گیری شود، اما متأسفانه تاکنون هیچ تقاضایی نشده است . پلی استایرن در لیوان‎های آب، کارد، چنگال، قاشق و ظروف غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.مثلا در چلوکبابی‌ها ظروفی که به صورت فوم هستند، نوعی پلی استایرن بوده که در ساخت آنها از گاز هگزان استفاده می‌شود.
این گاز در دمای ۱۶۰درجه آزاد می‌شود در حالی که دمای غذای داخل ظروف ۲۰۰ درجه است. بنابراین گاز همراه با غذا به بدن انسان انتقال می‌یابد که عوارضی مانند سردرد را به همراه دارد.
توجه: در فصل تابستان خیلی‎ها از بطری‎های یکبار مصرف آب برای تهیه آب خنک از طریق یخ بستن آب استفاده می‎کنند که ثابت شده است وقتی یخ درون ظروف یکبار مصرف آب می‌شود، از جداره بطری مواد سرطانزا به درون آب آزاد خواهد شد.
رتبه دهم ایران در استفاده از سم!
ایران در استفاده از ظروف یک بار مصرف رتبه دهم را در دنیا دارد و طبیعی است که وقتی کالایی این چنین جای خود را در سبد خانوار باز می‌کند، با چند اطلاعیه بهداشتی مصرف آن محدود نمی‌شود. بنابراین استفاده صحیح از این پدیده حداقل کاری است که می‌توان نسبت به آن امید داشت.
اما علاوه بر انواع پلاستیک‌هایی که به عنوان ظروف یک بار مصرف در سرو چای یا غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند، دسته‌ای دیگر از این مواد به عنوان ظروف آشپزخانه، ظروف نگهداری غذا در یخچال، ظروف بسته بندی مواد غذایی به خصوص لبنیات مانند ماست و پنیر و همچنین بطری‌های آب معدنی استفاده می‌شوند که استفاده از این ظروف نیز مستلزم رعایت نکات ایمنی خاصی است.
عوارض وحشتناک
ظروف یک‌ بار مصرف پلاستیکی، پس از آزبست و اشعه‌ ایکس، یکی از عوامل جدی بروز انواع سرطان و سایر بیماری‌ها محسوب می‌شوند که به‌ شدت سلامت انسان را تهدید می‌کنند.
ظاهراً سرطان‌زا بودن سرو مواد غذایی در این ظروف حتی در ادارات نیز به فراموشی سپرده می‎شود در حالی که مصوبه دولتی در این زمینه وجود دارد.
* مشکلات گوارشی و حتی بروز برخی بدخیمی‌ها از عوارض استفاده از این ظروف هستند.
* این مواد خاصیت آلرژی زایی دارند.
* این ظروف دستگاه گوارش را مستعد عفونت‌ها می‌کنند.
* این مواد به علت آزاد کردن مواد آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، انسان را در معرض انواع سرطان قرار می‌دهند.
* استفاده دراز مدت از این ظروف باعث مشکلات گوارشی، خستگی و ناراحتی اعصاب می‌شود.
* ظروف شیشه‎ای، استیل و چینی برای سرو غذا بهترند.
* مناسب‎ترین ظروف برای نگهداری موادغذایی در مکان‌هایی که امکان شست‌وشوی صحیح و ضدعفونی مناسب وجود دارد، ظروف شیشه‌ای (پیرکس)، استیل و چینی سالم بدون ترک خوردگی و لب پریدگی است.