واکنشهای جهانی به نتایج انتخابات آمریکا
برلین: مردم به ساختار حاکمیتی آمریکا «نه» گفتند
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رئیسجمهور تاریخ آمریکا با واکنشهای گستردهای در میان دولتمردان و رسانهها مواجه شده است... وزیر دفاع آلمان گفته «مردم با این انتخاب به ساختار حاکمیت آمریکا نه گفتند.» و روزنامه گاردین هم نوشته «انتخابات وحشیانه آمریکا تمام شد.»
مردم آمریکا در زشتترین انتخابات تاریخ کشورشان، بعد از یک رقابت به نوشته گاردین «وحشیانه» نظر خود را اعلام کردند و «دونالد ترامپ» را علیرغم همه مفاسد اخلاقی و اظهار نظرهای جنجالی و نژادپرستانهاش علیه رنگین پوستان، مسلمانان و مهاجران به عنوان چهل و پنجمین رئیسجمهور خود راهی کاخ سفید کردند.
دونالد ترامپ دیروز و علی رغم همه پیشبینیها واجماعی که سیاستمداران آمریکا و حتی دولت اوباما علیه وی به راه انداخته بودند، با کسب 288 رأي الکترال در مقابل 215 رأي الکترال هیلاری کلینتون و با کسب 47/9 درصد آرا رسما رئیسجمهور آمریکا شد. پرسشهای زیادی در این میان از سوی کارشناسان مطرح شده است که همه حکایت از «حیرت» مراکز مطالعاتی جهان از چرایی این انتخاب دارد؛
«انتخاب ترامپ روح عریان جامعه آمریکا را نشان داد». «این انتخاب نتیجه مستقیم رسوایی و خاری آمریکا در دوره اوباما بود»، «مردم از فساد دستگاه حاکم خسته شده بودند»، «ترامپ خود را نماینده تغییر وضعیت موجود نشان داد»، «ترامپ تلاش داشت خود را سخنگوی مشکلات مردم آمریکا معرفی کند »، «دموکراتها اکثریت مردم آمریکا را نادیده گرفتند»، «خستگی مردم از وضعیت موجود و سیاستهای حزب دموکرات باعث انتخاب ترامپ شد» و.. اینها تنها بخشی از تحلیلهایی بودند که رسانههای بینالمللی و منطقهای و چهرههای سیاسی به آن پرداختند. روزنامه اشپیگل آلمان نیز با اشاره به پیروزی ترامپ نوشت: «دموکراسی در آمریکا به پایان رسیده است. باید از آنچه رخ داده با عنوان فرسایش لیبرال دموکراسی در آمریکا یاد کرد.»
علیرغم این که ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی از خود یک چهره «هتاک» و «بینزاکت» به نمایش گذاشته بود دیروز اما پس از قطعی شدن نتایج انتخابات، وی در اولین نطق خود در میان طرفدارانش در نیویورک از خود چهره جدیدی به نمایش گذاشت و گفت: «اکنون بعد از اعلام نتیجه وقت آن رسیده که همه ما متحد باشیم و همانند یک ملت واحد برای ارتقاء کشور بکوشیم. من به همه شهروندان آمریکایی متعهد میشوم که همه برای من مساوی هستند. آنهایی که من را انتخاب نکردند، به آنها میگویم به کمک همه شما نیاز دارم تا همانند ملتی واحد در خدمت کشور باشیم. آمریکا نمیپذیرد که ذرهای به عقب باز گردد و کوتاهی را قبول نمیکند، تمام شهرها و مناطقی را که به حاشیه رانده شده بودند در مرکز توجه قرار خواهیم داد. ما تلاش میکنیم صلح را گسترش دهیم و به دنبال افزایش تنش نخواهیم بود.
پیروزی جمهوری خواهان در کنگره
در انتخابات روز سهشنبه، دموکراتها فقط کاخ سفید را از دست ندادند. جمهوریخواهان آمریکایی در انتخابات جدید کنگره نیز توانستند اکثریت آرای هر دو مجلس شامل سنا و مجلس نمایندگان را به خود اختصاص دهند.
در جریان انتخابات پیشین کنگره که در سال ۲۰۱۴ در اواسط دور دوم ریاستجمهوری باراک اوباما برگزار شده بود، کنترل سنا از دست دموکراتها خارج شد. جمهوریخواهان اکنون توانستهاند اکثریت ۵۱ رأي را از 100 کرسی در سنا و اکثریت ۲۱۸ رأي را از تمام 435 مجلس نمایندگان آمریکا به دست آوردند. این دومین پیروزی پیاپی برای جمهوریخواهان در کنگره محسوب میشود.
واکنش بازار
پیروزی ترامپ «زلزلهای» را در بازارهای پولی و مالی جهان و بازار جهانی نفت و طلا به همراه داشت. با پیروزی ترامپ قیمت طلای جهانی با جهشی 50 دلاری به بالاترین سطح در 6 هفته گذشته رسید. بورسهای بینالمللی نیز بواسطه پیروزی ترامپ روند نزولی پیدا کردند. به نوشته «رویترز» در معاملات روز چهارشنبه ارزش دلار نیز سقوط کرد، قیمت جهانی نفت هم روز چهارشنبه که شمارش آراء برتری غیرمنتظره دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را نشان میداد و بازارهای جهان را در التهاب فرو برد، با کاهش روبرو شد.
به گزارش ایسنا، نفت «وست تگزاس اینترمدیت» آمریکا تا رکورد 43/7 دلار در هر بشکه سقوط کرد. اعلام نتایج انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ بازارهای داخلی ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد. در کنار ریزش شدید که در بازار بورس تهران دیروز صبح اتفاق افتاد، بازار ارز هم دچار نوسان شده و قیمت دلار تا حدود ۵۰ تومان نسبت به روز سه شنبه افزایش یافت.
واکنش رهبران سیاسی کشورها
پیروزی ترامپ بسیاری از سیاستمداران را هم در جهان همچون بازارهای پولی و مالی در شوک فرو برد. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد روابط آمریکا و اروپا عمیقتر از هر گونه تغییر سیاسی است و دو طرف به همکاری نزدیک خود ادامه خواهند داد. ماتئو رنتزی، نخستوزیر ایتالیا نیز که پیشتر آشکارا از هیلاری کلینتون، رقیب دموکرات ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حمایت کردهبود، در جریان یک سخنرانی در رُم، به ترامپ تبریک گفت و اعلام کرد روابط ایتالیا با آمریکا همچنان قوی خواهد ماند.
خبرگزاری ریانووستی روسیه نیز اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، با ارسال پیامی خطاب به ترامپ گفته «گفتمان سازنده» میان مسکو و واشنگتن به نفع هر دو کشور خواهد بود. عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، با انتشار بیانیهای ضمن اعلام تبریک به ترامپ، اظهار امیدواری کرد که دورۀ جدیدی از روابط نزدیکتر میان قاهره و واشنگتن آغاز شود.شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن هم ضمن اعلام تبریک به ترامپ، توکیو و واشنگتن را «متحدانی تزلزلناپذیر» نامید. رئیسجمهور فرانسه نیز ضمن تبریک به خاطر پیروزی غیر منتظره دونالد ترامپ، نسبت به آغاز دوره نااطمینانی هشدار داد.
در این میان نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی ضمن تبریک به دونالد ترامپ به خاطر این پیروزی او را «دوست واقعی اسرائیل» خواند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی در پایان تصریح کرد: «من مطمئنم که رئیسجمهور منتخب آمریکا و من به تقویت اتحاد و ائتلاف کشورهایمان ادامه خواهیم داد.»
ترامپ کیست؟
دونالد ترامپ را بدون شک میبایست پدیده انتخابات این دوره ریاست جمهوری آمریکا دانست. او به تنهایی تمام فرایند انتخابات را به لجن کشید،از فساد گسترده در سیستم سیاسی آمریکا سخن گفت،از افول آمریکا حرف زد اقتصاد ورشکسته آمریکا را به رخ دولت اوباما کشید از نفرتش از مهاجران و رنگین پوستان سخن گفت و باز گفت که مرد کاملی نیست و مهر تایید زد به همه فسادهای اخلاقی که در گذشته داشته است.
ترامپ 70 ساله در نیویورک متولد و بزرگ شده است و از سن 13 سالگی در آکادمی نظامی نیویورک حضور داشته و مدرک لیسانس خود را در رشته اقتصاد از کالج وارتون در دانشگاه «پنسیلوانیا» در سال 1968 دریافت کرده است. در سال 1971، اداره شرکت املاک و مستغلات و ساخت و ساز «فرد ترامپ» پدرش را برعهده گرفت و سپس نام آن را به سازمان ترامپ تغییر داد. سال 2016 میلادی نخستین تلاش «دونالد ترامپ» برای ورود به کاخ سفید نیست. ترامپ در سال 1999 نیز تلاش کرده بود تا از طریق حزب اصلاحات در آمریکا برای انتخابات سال 2000 در این کشور کاندید شود. ظاهرا او حتی «اوپرا وینفری» مجری برنامههای تلویزیونی را نیز به عنوان معاونش معرفی کرده بود. در نهایت در ماه فوریه سال 2000 به دلیل مسائل شخصی مجبور به کنارهگیری از حزب اصلاحات شد و اینگونه تلاش وی برای رسیدن به کاخ سفید ناکام ماند. پس از آن ترامپ با ورود به عرصه آموزشی، یک دانشگاه تأسیس کرد و مدعی شد در این دانشگاه اسرار موفقیتهای اقتصادیاش را به دانشجویان آموزش میدهد اما پس از مدتی از راهاندازی این دانشگاه، با شکایت دانشجویان که اعلام کرده بودند ترامپ صرفا یک کلاهبردار است، این مرکز نیز تعطیل شد.
در ژوئن 2015، ترامپ نامزدی خود برای ریاستجمهوری به عنوان یک جمهوریخواه را اعلام کرد و به سرعت به عنوان پیشتاز در میان نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری 2016 ظاهر شد. در ماه مه 2016، رقبای باقیمانده جمهوریخواه وی، رقابتهای انتخاباتی را ترک کردند و در ماه ژوئیه در گردهمایی ملی جمهوریخواهان رسماً بعنوان نامزد جمهوریخواهان در انتخابات آمریکا معرفی شد.