10 اقتصاددان به عملکرد 3 ساله دولت یازدهم نمره مردودی دادند
10 اقتصاددان به عملکرد سه ساله دولت روحانی در حوزه اقتصاد نمره مردودی دادند.
در یک چشم به هم زدن سه سال از عمر دولت حسن روحانی گذشت، اما هنوز خبری از عملی شدن وعدههای اقتصادی آقای رئیس جمهور نیست! حدود 1100 روز پیش رئیس دولت تدبیر و امید عمده شعارهای انتخاباتی خود را بر محور بهبود معیشت مردم به ویژه از راه گسترش تعاملات بینالمللی متمرکز کرد، اما با وجود پیروزی در انتخابات نتوانست به این وعدهها جامه عمل بپوشاند. شاید کاهش تورم تنها دستاورد اقتصادی دولت حسن روحانی باشد که آن هم بنا بر اعتقاد بسیاری از صاحبنظران اقتصادی هیچ ارتباطی به عملکرد دولت تدبیر و امید ندارد.
اقتصاددانان معتقدند که تخلیه فشار تورمی و انتظاراتی که انتخابات سال 92 و تغییر مسیر مذاکرات هستهای در جامعه ایجاد کرد اصلیترین دلیل کاهش تورم به شمار میرود. برخی دیگر از اقتصاددانان هم دلیل اصلی کاهش تورم را نبود تقاضا در بازار به دلیل کاهش قدرت خرید مردم میدانند. درحال حاضر اقتصاد ایران با گذشت سه سال از فعالیت دولت روحانی در رکود بسیار عمیقی قرار گرفته که مشابه آن را در سالهای بعد از پیروزی انقلاب کمتر میتوان پیدا کرد. اکثر واحدهای تولیدی درحال تعطیل شدن است و یا با حدود 30 درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند. همین مسئله موجب شده تا شمار کسانی که شغل خود را در سه سال گذشته از دست دادهاند، افزایش یابد.
به گزارش نسیم آنلاین، سیاستهای پولی و مالی هم وضعیت بسیار بحرانی را در دولت روحانی میگذراند. رقم نقدینگی از 492 هزار میلیارد تومان دولت احمدینژاد به 1017 هزار میلیارد تومان رسیده و پایه پولی رشد بسیار زیادی کرده است. بودجه جاری کشور هم در عرض سه سال فعالیت دولت روحانی یک رکورد عجیب از خود به جای گذاشته و تا دو برابر افزایش پیدا کرده است.
بازار سرمایه هم به هیچ وجه اوضاع مناسبی ندارد و اکثر صنایع حاضر در بورس در حال زیان دادن هستند. حتی کار به جایی رسیده که محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت دولت روحانی خودش شخصاً در مجلس لب به افشاگری میگشاید و اعلام میکند که در صنعت کشور شاهد یک فاجعه هستیم. حالا با وجود این اتفاقات تلخ در اقتصاد کشور و در آستانه 24 خرداد یعنی سالروز انتخاب حسن روحانی به عنوان یازدهمین رئیسجمهور ایران، 10 اقتصاددان به عملکرد اقتصادی دولت وی نمره دادند. در همین رابطه سیدمهدی زریباف، اقتصاددان و رئیس مرکز مطالعات مبانی و مدلهای اقتصاد بومی که به دولت نمره صفر داد، اظهار داشت: اقتصاد کشور در سه سال گذشته نابود شده و رکود تمام جامعه را فراگرفته است.
بیژن عبدی، اقتصاددان به نگاه غلط به تولید ملی اشاره کرد و با دادن نمره 9 به دولت، گفت: در دولت یازدهم بحث تولید ملی و محدود کردن واردات و تلاش برای بومی کردن تکنولوژی و اقتصاد مقاومتی اصلاً جدی گرفته نشده است.حجتالله عبدالملکی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) نیز به دولت نمره 8 داد و تأکید کرد: سیاستهای اقتصادی دولت به سمت تولید نبوده است.
در همین رابطه، محمود دهقانی با اشاره به اینکه عامل تشدید رکود بیسابقه فعلی، خود دولت بوده است، گفت: دولت با عملکرد و علامتهایی که به سرمایهگزاران و تولیدکنندگان داد باعث شد تا رکود عمیق شود این استاد اقتصاد نیز به عملکرد اقتصادی دولت نمره 8 داد.
نتیجه معکوس برجام
نگاه و امید نابهجای دولت به برجام و حضور خارجیها در اقتصاد کشور، موضوع دیگری بود که مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفت.
ساسان شاهویسی که به عملکرد 1100 روزه دولت روحانی نمره 8 داده است، خاطرنشان کرد: دولت اشتباهات بزرگی در اقتصاد داشت و تمام داشتههای خود را برای برجام هزینه کرد.
در همین رابطه، حیدر مستخدمین حسینی، اقتصاددان و معاون وزیر اسبق اقتصاد گفت: دولت به علت توجه به مسایل بیرونی و برجام از اقتصاد داخل غفلت کرد. مستخدمین حسینی به دولت نمره 6 داد.
دولت بیبرنامه
علاوه بر این، مهدی طغیانی، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، هر چند به دولت نمره نداد، اما به بیبرنامگی دولت یازدهم در حوزه اقتصاد اشاره کرد و اظهار داشت: دولت در هیچ حوزهای با برنامه عمل نکرده است. عبدالمجید شیخی، دیگر اقتصاددان کشور هم دولت را شایسته نمره 2 دانست و تصریح کرد: هیچ کاری برای اقتصاد نکردند و دریغ از یک برنامه اقتصادی.
سیدکاظم رجایی، نماینده سابق مجلس گفت که دولت وارد اقتصاد نشد که بتوان به آن نمرهای داد بلکه همه چیز را به خارج ربط دادند همچنین ابوالقاسم حکیمیپور، دانشآموخته اقتصاد از آمریکا به دولت روحانی نمره 4 داد و بیکاری و رکود، رشد منفی بخش صنعت و کاهش رشد تولید ناخالص، گسترش واردات و نبود انضباط مالی را از جمله ضعفهای دولت یازدهم برشمرد.