مذاکرات حل بحران یورو به در بسته خورد هجوم مردم یونان به بانکها
با شکست مذاکرات بین دولت یونان و وزرای دارایی حوزه یورو و اعلام برگزاری رفراندوم از سوی نخستوزیر یونان مردم بحرانزده این کشور از ترس ورشکستگی و کمبود نقدینگی به بانکها هجوم آوردهاند.
یونان ۳۵۰ میلیارد دلار بدهی دارد که حدود ۲۷۰ میلیارد دلار آن مربوط به وامدهندگان بینالمللی است. دو طرف ماههاست که بر سر نحوه بازپرداخت بدهیها در حال مذاکره هستند.با نزدیک شدن به ضربالاجل 30 ژوئن (9 تیر) دو طرف طی هفته گذشته چند دور مذاکره کردند که همگی به در بسته خورد.
با شکست مذاکرات و مخالفت وزرای دارایی اتحادیه اروپا با تمدید برنامه نجات مالی آتن، نخستوزیر چپگرای یونان تصمیم گرفت برای قبول یا رد بسته ریاضتی جدید اتحادیه اروپا آن را به رفراندوم بگذارد. پارلمان یونان نیز دیروز (یکشنبه) طرح الکسیس سیپراس برای برگزاری رفراندوم پنجم ژوئیه (14 تیر) را با 178 رای موافق و 120 رای مخالف تایید کرد.
پس از تصویب طرح برگزاری رفراندوم در پارلمان یونان برای قبول یا رد بسته «نجات مالی»، اتحادیه اروپا نیز تصمیم گرفت کمکهای خود به این کشور را تمدید نکند. اعتبار «بسته نجات» تا روز سهشنبه (نهم تیر) تمام میشود. بنا به توافق وزيران دارايي منطقه يورو، يونان بايد تا 30 ژوئن (سهشنبه9 تیر) بدهي خود را به صندوق بينالمللي پول پرداخت کند. همه این شرایط دست به دست هم داد تا مردم یونان، بزرگترین بازندگان بحران اقتصادی اروپا از ترس تبعات این بحران به بانکها هجوم برده و حسابهای خود را خالی کنند چرا که با این تصمیم اروپاییها، شانس پرداخت اعتبارات مالی به یونان از بین میرود. اعتباراتی که شامل پرداخت 2 / 7 میلیارد یورو توسط اتحادیه اروپا و صندوق جهانی پول به یونان بود و به تامین شرایط وامدهندگان منوط میشد. علاوه بر این، نزدیک 11 میلیارد یوروی دیگر نیز که قرار بود برای ثبات بانکهای یونانی اختصاص یابند، به چنین مصرفی نخواهند رسید.
شکست مذاکرات و اعلام برگزاری رفراندوم مردم یونان را به شدت نگران کرده است. یونانیها که نگران محدود شدن شرایط دریافت پول هستند، مقابل بانکها صف کشیدهاند تا حداکثر موجودی خود را بیرون بکشند.
مردم یونان تنها در هفته گذشته 4/5 میلیارد دلار از حسابهای خود خارج کردند. آنطور که شبکه خبری بلومبرگ اعلام کرده، هجوم مردم به بانکها باعث شده بانکهای یونان به شدت با کمبود پول نقد مواجه شوند.
مخالفتهای آشکار دولت با درخواستهای وامدهندگان بینالمللی و تصمیم وزرای اقتصادی اتحادیه برای متوقف شدن ادامه برنامه کمک مالی به آتن، احتمال خروج یونان از حوزه یورو را هم بیشتر کرده است. اگر یونان نتواند بدهی خود را پس دهد، ورشکست خواهد شد. در آن صورت بانک مرکزی اروپا به بانکهای یونانی وام اضطراری نخواهد داد و بانک مرکزی یونان مجبور خواهد شد برای جلوگیری از درهم شکستن بانکها، فعالیت آنها را به طور موقت متوقف کند و این احتمال نگرانی مردم یونان را بیش از پیش کرده است.