kayhan.ir

کد خبر: ۴۷۹۹۶
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۲
براساس آمارهای شرکت پخش فرآورده‌های نفتی اعلام شد

افزایش بی‌سابقه واردات بنزین در 2 ماهه نخست امسال

براساس آمارهای شرکت پخش فرآورده‌های نفتی روزانه 40 میلیون لیتر بنزین در دو ماهه نخست سال 94 وارد کشور شده که این میزان از ابتدای انقلاب تاکنون بی‌سابقه بوده است.

براساس آمار‌های رسمی و منتشر شده شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، قرار بود در سال 94 روزانه 1 میلیون و 818 هزار بشکه نفت خام برای پالایش به پالایشگاه‌های داخلی تحویل شود که این رقم در دو ماهه نخست سال با کاهش 100 هزار بشکه‌ای به 1 میلیون و 710 هزار بشکه در روز رسید.
به گزارش فارس، با کاهش پالایش نفت در پالایشگاه‌های داخلی و به تبع آن کاهش 13 درصدی تولید بنزین و فرآورده‌های دیگر نفتی، کمبود بنزین با تکیه بیشتر بر واردات جبران شده است، به طوری که در دو ماهه نخست سال 94 روزانه 40 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد و در پایانه های جنوبی کشور تخلیه شده است. این میزان واردات بنزین از ابتدای انقلاب تاکنون بی‌سابقه بوده است.
کاهش تولید بنزین با کیفیت در کشور سبب کاهش محسوس ذخیره بنزین سوپر به مقدار 73 میلیون لیتر شد و این کاهش ذخیره به نوبه خود کاهش توزیع بنزین سوپر در کشور را در پی داشت.
براساس این گزارش، ذخیره بنزین معمولی نیز در این مدت به 810 میلیون لیتر رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 1 میلیون و 162 هزار لیتر کاهش نشان می‌دهد. براساس برنامه باید حدود 60 میلیون لیتر روزانه بنزین پایه در کشور تولید می‌شد اما اکنون روزانه 51 میلیون لیتر بنزین در کشور تولید می‌شود.
برخلاف بنزین، موجودی ذخایر گازوئیل و نفت کوره کشور با وجود کاهش تولید، افزایش چشمگیری داشته است، چنان‌که ذخایر نفت گاز کشور با افزایش 972 میلیون لیتری در مقایسه با مدت مشابه سال 93، به 2 میلیارد و 423 میلیون لیتر افزایش یافته است.
این گزارش حاکی است، از دلایل افزایش ذخایر، افزایش تولید گاز کشور با بهره‌برداری از فاز 12 پارس جنوبی و به تبع کاهش تحویل سوخت مایع به نیروگا‌ه‌های کشور و جایگزینی آن با گاز بوده است، اما با این افزایش تولید گاز، برنامه‌ریزی مشخصی برای مازاد سوخت مایع به ویژه گازوئیل کشور نشده است و به همین دلیل همه مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها از گازوئیل و مازوت پر و لبالب شده است و مصرفی برای آن پیش‌بینی نشده است.
براساس این گزارش با طولانی شدن زمان تسویه‌های مالی با پالایشگاه‌ها و تغییر قیمت نفت و فرآورده‌ در بازار‌های جهانی، محاسبات مالی و برآوردهای بودجه‌ای بین پالایشگاه‌ها و وزارت نفت با مشکل مواجه خواهد شد.
بعضی کارشناسان معتقدند با نفتای مازاد کشور که 20 دلار در هر تن زیر قیمت خلیج‌فارس صادر می‌شود، امکان تولید بنزین با کیفیت قابل قبول و جبران کسری بنزین کشور وجود دارد و بعضی نمونه‌های تولید شده در کشور از نمونه‌های بنزین موتور بعضی پالایشگاه‌ها کیفیت بهتری داشته‌اند.
به گزارش فارس، جزئیات دقیق‌تر وضعیت تولید، ذخایر و صادرات فرآورده‌های نفتی در این سند قابل مشاهده است.
آمار‌های شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی مبنی برکاهش 13 درصد تولید و واردات بی‌سابقه 2 میلیون و 400 هزار لیتری نفت به کشور در دو ماهه نخست امسال یعنی در دولت یازدهم در حالی منتشر شده است که براساس آمار‌های همین شرکت در دولت‌های نهم و دهم واردات بنزین به کشور نه تنها صفر شد بلکه در اثر افزایش تولید این محصول راهبردی، صادرات آن نیز، به خارج کلید خورد و ایران به باشگاه کشورهای صادرکننده بنزین پیوست. در عین حال براساس آمار‌ها در دولت‌های پنجم تا پایان دولت هشتم یعنی دوران اصلاحات واردات بنزین به کشورمان روزانه با بیش از 120 درصد افزایش به روزانه 23 میلیون لیتر رسید و دولت یازدهم نیز همچون دوران اصلاحات اراده‌ای برای قطع وابستگی کشور به واردات بنزین و افزایش تولید آن نشان نداد‌ه است.