kayhan.ir

کد خبر: ۴۷۶۹۳
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۲

افزایش نقدینگی در کنار حاکمیت رکود خلاف تبلیغات روحانی بود(خبر ویژه)

آقای روحانی در تبلیغات انتخاباتی نقدینگی را عامل تورم می‌خواند اما حالا که نقدینگی به شکل چشم‌گیری رو به فزونی گذاشته، رکود نیز حاکم شده است!
وبسایت «فردا» در این زمینه با مرور سخنان رئیس جمهور نوشت: «به عرض ملت بزرگ ایران برسانم، اولین عامل بزرگ که موجب تورم شده، رشد بی‌حساب نقدینگی در جامعه بود. در سال 84 نقدینگی، 68 هزار میلیارد تومان بود، در پایان دولت رقمی در حدود 470 هزار میلیارد تومان که در حال حاضر هم از مرز 500 هزار میلیارد تومان عبور کرده است. شما 68 را نسبت به 500 در نظر بگیرید، هفت برابر شده است، یعنی نقدینگی کشور 7 برابر شده است.»، «جلوگیری از رشد افسار گسیخته نقدینگی که اثرات بدی بر تورم داشته و مشکلاتی جدی به وجود می‌آورد و از سویی اقتصاد را از رونق خواهد انداخت در دستور کار دولت قرار دارد.» و... اینها تنها نمونه‌هایی از اظهارات حسن روحانی در خصوص رشد نقدینگی و در نقد آن است که از پیش از انتخابات سال 92 آغاز شد و هر بار با شدت بیشتری ادامه یافت. انتقادی که البته به دولت قبل وارد بود اما دولت یازدهمی‌ها نگاه به آمار نقدینگی در طول بیش از 2 سال فعالیت خود را فراموش کرده‌اند. بنابر تعریف علم اقتصاد، افزایش نقدینگی برابر است با افزایش تورم. تورمی که در شرایط بد تولید رکود می‌آورد و به گواهی کارشناسان اقتصادی زیربنای اصلی مشکلات اقتصادی ایران است. در واقع روند صعودی حجم نقدینگی در کشور را باید هشداری برای کشور تلقی کرد، هشداری که نشان از رکود تورمی در کشور دارد.
فردا می‌افزاید: تجربه نشان داده است که تورم با نقدینگی رابطه مستقیم دارد و با افزایش نقدینگی، باید منتظر تورمی بالا در کشور بود. در واقع در مقابل هر میزان رشد نقدینگی، باید ارائه کالا و خدمات در جامعه افزایش یابد و اگر این توازن ایجاد نشود، تورم ایجاد می‌شود.
مهر ماه سال 93 بود که ابوالفضل اکرمی، مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی از رسیدن حجم نقدینگی به 640 هزار و 700 میلیارد تومان در پایان مرداد و رشد 3/30 درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل خبر داد و گفت: پایه پولی با 9/4 درصد کاهش 110 هزار میلیارد تومان و ضریب فزاینده با 4/12 درصد رشد به 8/5 رسیده است. به تازگی هم به گفته رئیس کل بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان سال 1393 به 782 هزار میلیارد تومان رسیده است.
با این تفاسیر، براساس آمار، دولت‌های نهم و دهم طی 8 سال مجموعاً حجم نقدینگی کشور را حدود 400 هزار میلیارد تومان افزایش داد، اما دولت یازدهم فقط در 20 ماه نخست خود این رقم را 300 هزار میلیارد تومان بیشتر کرده است.
براساس آمار بانک مرکزی، در پایان تیر ماه سال 1392 یعنی همزمان با تغییر دولت، حجم نقدینگی کشور نزدیک به 480 هزار میلیارد تومان بود. از سوی دیگر و به گفته رئیس کل بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان سال 1393 به 782 هزارمیلیارد تومان رسیده است.
مقایسه این آمار نشان‌دهنده آن است که در 20 ماه فعالیت دولت حجم نقدینگی حدود 62 درصد یعنی معادل 300 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. به عبارت دیگر در حدود 600 روزی که از عمر دولت می‌گذرد روزانه 500 میلیارد تومان به حجم نقدینگی کشور افزوده شده است.
فردا می‌نویسد: نکته مهم اینجاست که نقدینگی رشد داشته اما رکود هنوز براقتصاد کشور حاکم است و رونق هم به تولید بازنگشته است.