kayhan.ir

کد خبر: ۳۸۲۶۹
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۲
گزارش کیهان از نابسامانی بازار مرغ

وزیر جهاد کشاورزی: مرغ بیش از 7 هزار تومان اجحاف به مصرف‌کننده است!

در حالی که مرغ در بازار کیلویی حدود 8000 تومان به فروش می‌رسد وزیر جهاد کشاورزی می‌گوید: مرغ بیشتر از 7 هزار تومان اجحاف به مصرف‌کننده است.

به گزارش فارس، محمود حجتی در حاشیه مراسم راهکارهای ارتقای کیفیت محصولات دارویی در جمع خبرنگاران در خصوص افزایش قیمت گوشت مرغ و بازار کنترل آن گفت: در حال حاضر 150 هزار تن گوشت و مرغ منجمد در سردخانه‌ها ذخیره داریم.
وی افزود: بر این اساس در تمام مراکز استان‌ها مرغ سردخانه‌ها با قیمت هر کیلو 5500 تومان به هر مقدار که متقاضی وجود داشته باشد عرضه می‌شود.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه اظهار داشت: از شبکه توزیع خواسته‌ایم با توجه به ذخایر مرغ درحق مصرف‌کننده در ایامی مثل شب عید اجحاف نشود. حجتی بیان داشت: از نظر ما قیمت گوشت گرم مرغ نزدیک 7 هزار تومان و بیشتر از آن اجحاف و به ضرر تولیدکننده و مصرف‌کننده است.
وی تصریح کرد: عدم رعایت شبکه توزیع باعث می‌شود دولت و مراجع قانونی و پست‌های بازرسی وارد عمل شوند که این موضوع به مصلحت توزیع‌کننده و مصرف‌کننده نیست.
حجتی بیان داشت: با توجه به ذخایر و موجودی مرغ به نظر می‌رسد محل نگرانی وجود ندارد و نباید اجحافی صورت گیرد.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه هم‌اکنون مرغ گرم با قیمت 7500 تومان عرضه می‌شود، گفت: هم‌اکنون 150 هزار تن ذخیره مرغ منجمد در اختیار داریم و عرضه نمایشگاهی مستقیم آن در اختیار میادین میوه‌ و تره‌بار قرار گرفته که با حق‌العمل‌کاری که وزارت صنعت تعیین می‌کند مرغ منجمد را با قیمت 5500 تومان از سردخانه می‌گیرد و با قیمت 5900 تومان در نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالا عرضه می‌شود.
حجتی تصریح کرد: با توجه به دلایل مذکور هیچ دلیلی برای افزایش قیمت مرغ وجود ندارد و در صورت افزایش قیمت مرغ تعزیرات مجبور است که وارد عمل شود.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: سرانه مصرف مواد لبنی در کشور از سرانه مصرف جهانی بسیار پایین‌تر است که ممکن است یکی از دلایل آن گرانی مواد لبنی و عدم توانایی تهیه آن توسط خانوارهای ضعیف و کم‌درآمد باشد.
وعده مسئولین برای ارزانی
محقق نشده است
در شرایطی که قیمت مرغ طی یک ماهه اخیر در بازار کشور روند صعودی داشته و دارد، کارشناسان و مسئولان دلایل مختلفی را از افزایش صادرات تا کاهش تولید، افزایش تقاضا و عملکرد نامناسب دستگاه‌های اجرایی برای آن برمی‌شمارند.
به گزارش ایسنا، داستان از آنجا شروع شد که هر کیلوگرم مرغ تازه که قیمت آن روی 6000 تا 6500 تومان می‌چرخید، ناگهان با وفور محصول در آذرماه به حدود 5000 تومان رسید؛ تا جایی که شرکت پشتیبانی امور دام خرید این محصول را که مدت کوتاهی از قطع موقتی آن می‌گذشت، از سر گرفت تا مرغداران کمتر زیان کنند. به گفته معاون وزیر کشاورزی این میزان خرید در بهمن ماه به بیش از
40 هزار تن رسید و امسال برای نخستین بار شرکت پشتیبانی امور دام چنین ذخایری (حدود 150 هزار تن) دارد.
البته رکنی درباره صادرات نیز گفته بود تا پایان دی ماه حدود
55 هزار تن گوشت مرغ و امعاء و احشاء آن به کشورهای مختلف صادر شده که میزان آن طی سال اخیر بی‌سابقه بوده و پتانسیل صادرات 100 هزار تنی آن تا پایان امسال نیز وجود دارد.
در این میان برخی کارشناسان و تولیدکنندگان معتقدند کاهش جوجه‌ریزی و تولید گوشت مرغ باعث کمبود و افزایش قیمت آن شده و برخی دیگر هم‌نظر با مسئولان دولتی در وزارت جهاد کشاورزی، افزایش تقاضا در دهه فجر و پس از آن را عامل گرانی این محصول پروتئینی می‌دانند.
اگر به عقب بازگردیم کاهش قیمت گوشت مرغ درپی مازاد آن کاملاً مشهود است؛ به گونه‌ای محمدحسین زمانی‌راد- عضو اتحادیه سراسری مرغ گوشتی کشور- در همان اواخر دی ماه در این زمینه گفت که شرکت پشتیبانی امور دام به مرغداران وعده داده بود محصول آن‌ها را خریداری کند اما بعداً مرغ‌ها را خریداری نکرد و تعدادی از مرغداران از ناچاری و برای تأمین هزینه‌های خود اقدام به عرضه مرغ زنده در حاشیه خیابان‌ها کردند.
به گفته وی قیمت پیشنهادی شرکت پشتیبانی امور دام و کشتارگاه‌ها به ازای هر کیلوگرم 3500 تومان بود که مرغداران راضی به این قیمت نبودند، زیرا هزینه تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ 5000 تومان است اما این شرکت و کشتارگاه‌ها با برخی رفتارهای نادرست، قیمت مرغ در بازار را کاهش داده‌اند.
پس از اینکه روند کاهش قیمت گوشت مرغ در بازار ادامه یافت، بالاخره مسئولان به فکر تنظیم تولید گوشت مرغ و بازار آن افتادند، چرا که مصطفی یاسایی- مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام- از اشباع سردخانه‌ها از ذخیره گوشت مرغ خبر داد و اعلام کرد که برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا و جلوگیری از زیان احتمالی، مرغداران باید 7 تا 10 درصد از جوجه‌ریزی را کاهش دهند.
اما این توصیه نه‌تنها کمکی به بازار و ایجاد تعادل در آن نکرد بلکه با کاهش جوجه‌ریزی مرغداران در نوبت آخر امسال، افزایش خریدهای شرکت پشتیبانی امور دام، صادرات گوشت مرغ و نهایتاً افزایش تقاضا در بازار طی ماه گذشته، بازار این محصول مجدداً به ریل افزایش قیمت بازگشت تا اینکه در برخی استان‌ها از کیلویی 8500 تومان هم عبور کرد و این شد که مرغ از قفس پرید!
بازار گوشت مرغ به حدی ملتهب شده که حتی صدای مرغداران هم درآمده و به اذعان آنها دستگاه‌های نظارتی باید با فروش گوشت مرغ به قیمت بیش از کیلویی 7000 تومان برخورد کنند، چراکه قیمت منطقی برای هر کیلوگرم گوشت مرغ در بازار مصرف 6800 تا 7200 تومان است.
گرچه در تحلیل و نقد عوامل موثر در نوسان و گرانی قیمت گوشت مرغ در بازار داخلی بین تولیدکنندگان و مسئولان دولتی اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد اما همگی به اتفاق می‌گویند بازار مرغ از اوایل اسفندماه - یعنی همین روزها- رنگ تعادل به خود می‌گیرد، چراکه نه تنها به گفته آن‌ها بازار شاهد ورود محصول جدید خواهد بود بلکه توزیع گوشت مرغ منجمد از سوی شرکت پشتیبانی امور دام در همه استان‌ها با قیمت کیلویی 5500 تومان آغاز شده و احتمالاً تا شب عید نیز بدون محدودیت ادامه خواهد داشت.
انتقاد از ورود دیرهنگام
وزارت کشاورزی
در شرایطی که قیمت مرغ طی یک ماهه اخیر در بازار کشور روند صعودی داشته و دارد، کارشناسان و مسئولان دلایل مختلفی را از افزایش صادرات تا کاهش تولید، افزایش تقاضا و عملکرد نامناسب دستگاه‌های اجرایی برای آن برمی‌شمارند..
در همین زمینه  معاون بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام گفت: به نظر می‌رسد علت افزایش قیمت گوشت مرغ در هفته‌های اخیر، افزایش قیمت جوجه یک روزه و کاهش جوجه‌ریزی بوده است عباس والوزی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: قیمت منطقی فروش هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه در بازار مصرف 6800 تا 7000 تومان است.
کارشناسان دلائل افزایش افسارگسیخته قیمت مرغ را کاهش جوجه‌ریزی مرغداران در نوبت آخر امسال، افزایش خریدهای شرکت پشتیبانی امور دام، صادرات گوشت مرغ و نهایتا افزایش تقاضا در بازار طی ماه‌ گذشته دانستند و از ورود دیرهنگام وزارت جهاد کشاوزی به ساماندهی آن انتقاد کردند. مهدی پورثمر مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه طیور کشور در این زمینه روز پنجشنبه  گفت:‌ وزارت جهاد کشاورزی برخلاف اطلاعیه ها و صحبت هایی که مبنی بر توزیع گوشت مرغ منجمد در بازار داشت، حدود سه روز است که این محصول را در بازار توزیع کرده است.
همچنین دبیر انجمن ملی طیور ایران یکی از دلایل جانبی افزایش قیمت گوشت مرغ طی روزهای اخیر را کاهش تولید دانست و گفت: شرکت پشتیبانی امور دام برای کاهش قیمت ها باید مرغ منجمد زیادی را روانه بازار کند.  
سعید اصغری فرد درباره آنکه با وجود عرضه مرغ منجمد طی روزهای اخیر کماکان قیمت مرغ بالاست، افزود: از آنجا که سالانه بیش از 2 میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید می‌شود که 170 تا 200 هزار تن آن مازاد بر نیاز داخل است، نباید با افزایش قیمت در بازار مواجه شویم اما همه ساله از اوایل اسفندماه و با نزدیک شدن به نوروز با افزایش قیمت انواع فرآورده های پروتئینی از جمله مرغ مواجه می شویم.  
وی اظهار داشت: اما متاسفانه امسال افزایش قیمت مرغ از اواسط بهمن ماه آغاز شده که بخشی از دلیل بروز این تنش در بازار مرغ به دلیل جمع آوری و ذخیره سازی مرغ توسط شرکت پشتیبانی امور دام و برخی سردخانه‌داران برای شب عید و ایام نوروز است.
 وی افزایش تقاضا، حذف گله های مرغ مادر طی ماه های اخیر، کاهش تولید در دوره جوجه ریزی پایانی سال، ذخیره سازی شرکت پشتیبانی امور دام و ذخیره سازی برخی سردخانه‌داران را از دلایل عمده افزایش قیمت مرغ عنوان کرد.  محمد تقی توکلی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره افزایش قیمت مرغ گفت: عامل اصلی تغییر قیمت مرغ مدیریت و نظارت ضعیف بر اصناف است. وی افزود: اگر در بازار به صورت غیر عادی و لحظه‌ای، مشکلی در رابطه با قیمت به وجود آید، یکی از دلایل اصلی آن، نظارت ضعیف بر واحدهای صنفی است. به گفته توکلی هر صنفی بدون هماهنگی با واحدهای مربوطه قیمت را افزایش می دهد در حالی که اتحادیه، اصناف و واحد تنظیم بازار باید بپذیرند که بر اساس مقررات و قانون است که قیمت کالایی تعیین می شود و این واحدها باید تابع قانون باشند.
وی با بیان اینکه میزان عرضه و تقاضا نیز در بالا رفتن قیمت کالاها تاثیر دارد، افزود: برنامه ریزی تولید در کشور به گونه ای است که در برخی ماههای سال تولید کاهش می یابد و در برخی مناسبتها مصرف افزایش می‌یابد، عامل دیگری که باعث افزایش کاذب قیمت مرغ هم شده است، میزان عرضه و تقاضا بوده که قابل کنترل است.