kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۳۷۴
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۱
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد

افزایش تقاضا علت گرانی نرخ ارز

رئیس کل بانک مرکزی افزایش تقاضا برای ارز را دلیل اصلی گرانی نرخ دلار در روزهای اخیر اعلام کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود پس‌از ژانویه نرخ دلار تقلیل یابد و شرایط متعادل‌تر شود.


ولی‌الله سیف دیروز در حاشیه چهارمین همایش سیاست‌های پولی و چالش‌های بانکداری و تولید در جمع خبرنگاران درباره افزایش قیمت ارز در بازار آزاد در ماههای پایانی سال گفت: در شرایط امروز به دلیل تقاضای زیادی که در بازار رخ داده، افزایش قیمتی در بازار بوجود آمد، اما پیش‌بینی می‌شود که پس از ژانویه این قضیه تقلیل یابد و شرایط متعادل‌تر شود.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: بانک مرکزی بازار را به دقت زیر نظر دارد و فکر می‌کند که در آینده نزدیک بازار به آرامش قبلی بازگردد.
وی درباره فهرست شرکت‌‌ها و بنگاه‌های بانک‌ها عنوان کرد: تمام بانک‌ها در اجرای سیاستی که بانک مرکزی ابلاغ کرد لیست کامل بنگاه‌هایی که مستقیم و غیر مستقیم متعلق به آنها بود را به بانک مرکزی ارائه و زمان‌بندی سه‌ساله را هم اعلام کردند. این برنامه مورد توافق بانک مرکزی برای اجرا قرار گرفته و بانک‌ها براساس آن عمل می‌کنند.
همچنین سیف در این همایش به آمارهای اخیر منتشره از سوی بانک مرکزی در رابطه با تغییرات نقدینگی و پایه پولی در انتهای سال گذشته اشاره کرد و گفت: در حالی اسفند ماه سال 1392 به دلیل خرید 4/1 میلیارد دلار ارز از دولت توسط بانک مرکزی خالص دارایی‌های خارجی آن افزایش یافته و بر رشد پایه پولی اثرگذار بوده است که برخی عنوان می‌کنند این همان رقم برداشت شده از صندوق توسعه ملی است.
وی توضیح داد: در روزهای گذشته در یکی از تیترها دیدم که زده بودند ردپای برداشت 4/1 میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی، که نمی‌دانم این ردپا را از کجا آورده‌اند؟
سیف در این باره گفت: بانک مرکزی مانند سایر مواردی که ارز خرید می‌کند در پایان سال گذشته نیز 4/1 میلیارد دلار ارز را خریداری کرده و طبق ضوابط موجود 26 درصد آن را به صندوق توسعه ملی و دو درصد دیگر را هم در بخش دیگر، 14 درصد را برای شرکت ملی نفت و مابقی را به حساب خزانه واریز کرده، بنابراین هیچ تفاوتی بین خرید این رقم با بقیه خریدها وجود نداشته و هیچ رد‌پایی در کار نیست.
رئیس کل بانک مرکزی دلیل خرید این حجم از دلار در پایان سال را توضیح داد و گفت: به دلیل تحریم‌هایی که وجود دارد و امکان واریز این مبلغ به حساب بانک مرکزی وجود نداشت در آن زمان شرکت مربوطه تعهد کرد تا با دستور بانک مرکزی این پول را پرداخت کند. بنابراین جزیی از منابع و دارایی‌های خارجی بانک مرکزی قرار گرفت که در رشد پایه پولی بی‌تأثیر نبود.
وی با اشاره به تغییرات رشد نقدینگی در سال 1392 توضیح داد: میزان رشد نقدینگی در سال گذشته حدود 29/1 درصد و ضریب فزاینده پول 9/6 درصد و همچنین درصد افزایش پایه پولی 17/8 درصد بوده است که در مقایسه با رشد 1/9 درصدی ضریب فزاینده پول و 26/7 درصدی پایه پول در سال 1391 دستاوردی مثبت است.
سیف در بخش دیگری از سخنان خود به برخی اظهارات مبنی بر ادعایی بودن آمار رشد اقتصادی پاسخ داد و گفت: با اعلام نرخ رشد اقتصادی توسط بانک مرکزی عده‌ای آن را به تمسخر گرفته و ادعایی می‌دانند در حالی که این آمار و ارقام بسیار دقیق بوده و جزو سرمایه‌های این مملکت است.
وی تأکید کرد: بانک مرکزی حتی در بدترین شرایط هم آمار اشتباه نداده است، این در حالی است که من با ورود به این بانک بررسی کرده‌ام که آیا چنین ادعایی صحیح است یا خیر که این گونه نبود بلکه زمان‌هایی پیش آمده که در نهایت بانک مرکزی ارائه آمار خود را متوقف کرده است.