تزریق واکسن ابولا به انسان
بیماری مهلک ابولا همچنان در حال گسترش است و روز بروز بر شمار قربانیان آن افزوده میشود.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است از زمان شیوع بیماری ابولا تاکنون، بیش از 2500 نفر جانشان را از دست دادهاند. 120 پزشک و پرستار و کادر درمانی نیز در سراسر جهان جانشان را از دست دادهاند و دو برابر این رقم نیز از کادر درمانی در جهان به عامل این بیماری مهلک آلوده شدهاند. سازمان ملل متحد اعلام کرده است ریشهکن کردن ویروس عامل بیماری ابولا احتمالا شش ماه دیگر زمان خواهد برد و 600 میلیون دلار برای مقابله با این بیماری در غرب آفریقا لازم است.
این در حالی است که آزمایش واکسن ساخته شده برای مقابله با این بیماری مهلک روی انسان شروع شده است. این اولین آزمایش واکسن ابولا روی انسان است. پیش از این، واکسن مذکور روی حیوانات انجام شده بود و نتایج خوبی به همراه داشت.
شهر مونروویا در کشور آفریقایی لیبریا به کانون اصلی مبارزه با ابولا تبدیل شده است. قرنطینههای مختلفی در این کشور به اجرا گذاشته است.
همین محدودیتها، زندگی مردم را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. با سیم خاردار از مناطق قرنطینه شده محافظت میشود. مردم لیبریا به شدت ناراحت و خشمگین هستند. آنها از اینکه چنین بیماری زندگی آنها را نابود میکند عصبانی هستند.
این بیماری 90 درصد افرادی را که به ویروس آن آلوده میشوند، میکشد و همین رقم نشان از میزان مرگبار بودن این بیماری است. اصلیترین راه انتقال این بیماری، تماس با فرد آلوده است. شناسایی علائم اولیه این بیماری بسیار دشوار است زیرا علائم اولیه ابولا تب و گلودرد است که شبیه بسیاری از بیماریهای دیگر است. کانون این بیماری هولناک در کشورهای لیبریا، سیرالئون و گینه است. یک ماه پیش نیز نخستین مورد از ابتلا به این بیمار و مرگ ناشی از آن در کشور نیجریه گزارش شد. حالا این بیماری به سنگال نیز رسیده است.
این بیماری برای اولین بار در فوریه امسال در کشور گینه مشاهده شد و سپس به سیرالئون و لیبریا سرایت کرد و حالا نیز به نیجریه رسیده است. با این اوصاف میبینیم که عامل این بیماری از غرب آفریقا به مناطق مرکزی این قاره در حال گسترش است.
این بیماری نه تنها تلفات جانی به همراه دارد، بلکه به اقتصاد کشورهایی ضربه میزند که این بیماری در آنجا شیوع پیدا میکند. مقامات لیبریا برای جلوگیری از شیوع این بیماری، اکثر مرزهای خود را با کشورهای همسایه بستهاند. مراکز کنترل بهداشتی در چند نقطه معدود برای ورود و خروج از این کشور ایجاد شده است. فرودگاه بینالمللی لیبریا از جمله مکانهایی است که مسافران در آن به شدت کنترل میشوند. این بیماری به شدت مسری است و در نتیجه باید بالاترین تدابیر امنیتی و بهداشتی به اجرا گذاشته شود.
این نگرانی وجود دارد که این بیماری از کشورهای آفریقایی به دیگر مناطق جهان نیز سرایت پیدا کند زیرا اتباع آفریقایی به کشورهای دیگر سفر میکنند. کارشناسان هشدار میدهند کشورهایی که در معرض خطر این بیماری هستند باید به شدت مراقب باشند و به مردم خود در این زمینه، اطلاعرسانی کنند. این مرگبارترین شیوع ابولا در جهان است. بدترین شیوع این بیماری تا پیش از این تاریخ، در سال 1976 در جمهوری دموکراتیک کنگو بود.
این امیدواری وجود دارد که موفقیتآمیز بودن واکسن ساخته شده روی بدن انسان، سبب شود دروازههای جدیدی در این زمینه باز شود. اولین واکسن ابولا روی یک خانم انگلیسی آزمایش میشود که داوطلبانه برای این کار پیشقدم شده است. این آزمایش در دانشگاه آکسفورد انجام میشود. خانم انگلیسی که برای این کار داوطلب شده است میخواهد با این کار به ایجاد تغییری مهم در جهان کمک کند که به درمان بیماری مهلک ابولا منجر شود.
واکسن ابولا با همکاری پژوهشگران آمریکایی و انگلیسی ساخته شده است. یک سازمان خیریه نیز منابع مالی لازم برای ساخت این واکسن را تامین کرده است. در حال حاضر، هیچ دارویی برای این بیماری وجود ندارد. با توجه به شیوع شدید این بیماری، فوریت رسیدن به نتایج خوب درباره واکسن جدید بسیار زیاد است. در چهل سال گذشته بیش از چهل بار بیماری ابولا به ویژه در مناطق مرکزی آفریقا شیوع پیدا کرده و خود به خود افول یافته است بدون آنکه واکسن یا دارویی به کار گرفته شود یا شیوع گسترده داشته باشد. اما حالا این بیماری، روند گسترش خودش را ادامه میدهد و توقف پیدا نمیکند. این بار، این بیماری در مناطق شهری با تراکم جمعیتی بالا رخ داده و به همین علت در حال شیوع گسترده است.