kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۸۳۳
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۳
آتش جنگ با چراغ سبز آمریکا به نارنجی‌ها شعله‌ور شد

خونین‌ترین روز شرق اوکراین 50 کشته و 214 مجروح

ساعاتی پس از اظهارنظر رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه «اوکراین حق دارد نظم مناطق شرقی این کشور را برقرار سازد»، ارتش اوکراین عملیات جنگی علیه استقلال‌طلبان را شدت بخشید و در جریان حمله نارنجی‌ها 50 نفر کشته و 214 نفر دیگر مجروح شدند.


روز گذشته، نظامیان اوکراینی عملیات جنگی خود علیه استقلال‌طلبان در شهر «کراماتورسک» را آغاز کردند. وزارت کشور اوکراین گفته «به هر قیمتی که شده» مخالفان را از ساختمان‌های دولتی این شهر بیرون خواهند کرد. این عملیات جنگی ساعاتی پس از اظهارات «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا آغاز شد که طی گفت‌وگو با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفته بود «کیف حق دارد در مناطق شرقی این کشور نظم را برقرار سازد.»
دور تازه عملیات جنگی ارتش اوکراین علیه استقلال‌طلبان حامی روسیه از اولین ساعات روز جمعه 12 اردیبهشت و از شهر اسلاویانسک شروع شد. اما به نوشته المانیتور پس از اینکه استقلال‌طلبان مسلح توانستند چهار هلی‌کوپتر ارتش را سرنگون کنند، این عملیات موقتا متوقف شد. اما پس از اظهارات اوباما در روز جمعه، این عملیات اکنون از شهر «کراماتورسک» آغاز شده است.
به گزارش ایتارتاس، نیروهای مسلح به مواضع جدایی‌طلبان آتش گشوده و شماری را کشته و مجروح کرده‌اند. کراماتورسک، نزدیک‌ مقر استقلال‌طلبان در اسلاویانسک قرار دارد.
اما همزمان با آغاز این عملیات جنگی که به گفته کیف با موفقیت‌هایی در بازپس‌گیری مراکز دولتی همراه بوده است، خبر رسید، یک ساختمان دولتی مملو از استقلال‌طلبان در شهر جنوبی «اودسا» دچار آتش‌سوزی شده است.
آخرین خبرها حاکی است، در این آتش‌سوزی که روسیه هواداران  تندرو دولت مرکزی اوکراین را عامل آن معرفی کرده، تاکنون 50 نفر کشته شده‌اند.
به نوشته سایت شبکه خبری یورونیوز، این ساختمان متعلق به سندیکاهای اوکراین بوده و تقریبا همه قربانیان این حادثه یا دچار خفگی شده‌اند یا پس از پریدن از پنجره به بیرون، جان خود را از دست داده‌اند.
برخی گزارش‌ها حاکی است نزدیک به 214 نفر نیز در این آتش‌سوزی مجروح شده‌اند.
مسکو بلافاصله با صدور بیانیه‌ای دولت «کیف» را به «سهل‌انگاری» در حفاظت از مردم کشورش متهم کرد و گروه‌های افراطی حامی دولت نارنجی را مسئول این آتش‌سوزی دانست.
«ماری هارف»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به حادثه‌ای که خونین‌ترین روز  اوکراین از زمان روی کار آمدن نارنجی‌ها را رقم زد،  از جامعه جهانی برای حل بحران اوکراین کمک خواست. «هارف» همچنین اظهار داشت: «این خشونت‌ها و هیاهویی که به این همه مرگ و میر و جراحت منجر شده بی‌مورد و غیر قابل قبول است.»
وی «وقوع این آتش‌سوزی» مهیب را دلیلی دانست برای «رفع فوری» تنش‌ها.
این موضع‌گیری در حالی از سوی سخنگوی دوم وزارت خارجه آمریکا اتخاذ می‌شود که اوباما، یک روز قبل یعنی روز جمعه از عملیات جنگی ارتش اوکراین که با نام «عملیات ضد ترور» شروع شده، حمایت کرده است.
حتی «برژینسکی»، مشاور امنیت ملی دولت جیمی کارتر نیز از پنتاگون خواسته با در اختیار قرار دادن سلاح و سکوهای پرتاب موشک، به ارتش اوکراین کمک کند! به گفته «برژینسکی»، «اوکراینی‌ها فقط زمانی می‌جنگند که تصور کنند کمک‌‌های غربی به‌ويژه در زمینه عرصه تسلیحات به آنها خواهد رسید.»
وی ارسال تجهیزات جنگی به دولت نارنجی اوکراین را «ضروری» دانست.
همزمان با وقوع این حوادث مرگبار، در شهر اودسا سه روز عزای عمومی اعلام شد.
نشست اضطراری در کرملین
«امکان اجرای توافق ژنو وجود ندارد.» این خلاصه همه آن چیزی است که از نشست اضطراری روز جمعه مقامات روسی در کاخ ریاست جمهوری خارج شده است.
رسانه‌‌های روسی اعلام کردند، با شعله‌ورتر شدن آتش جنگ در مناطق شرقی اوکراین، مقامات بلندپایه روسی ضمن برگزاری این نشست آخرین تحولات این کشور به‌ویژه حملات ارتش اوکراین به استقلال‌طلبان را مورد بررسی قرار دادند.
سخنگوی پوتین در پایان این نشست گفت، این حملات آخرین امیدها برای اجرایی شدن توافق چهارجانبه ژنو را هم از بین برد.
وزیر کشور اوکراین هم گفته، دیگر عملیات نظامی متوقف نمی‌شود.
اظهارات ویتالی چورکین درباره حضور مزدوران انگلیسی‌زبان در جنگ اوکراین یکی دیگر از خبرهای مرتبط با تحولات اخیر اوکراین است. نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، در نشست اضطراری شورای امنیت بر «مداخلات نیروهای خارجی و انگلیسی‌زبان»، در تحولات اوکراین تاکید کرد. وزارت خارجه اوکراین این اتهامات را رد کرد. «بان‌کی‌مون»، دبیر کل سازمان ملل در واکنش به حوادث دو روز گذشته اوکراین نسبت به «وخامت اوضاع» در این کشور اروپایی به شدت ابراز نگرانی کرده است.
گفتنی است، اوکراین امروز در حال مشاهده نتیجه مداخلات غرب است. به اعتقاد کارشناسان، این کشور مهم اروپایی پس از احیای کودتای نارنجی که به فرار «ویکتور یانوکوویچ»، رئیس جمهور قانونی این کشور منجر شد، دستخوش تجزیه و جنگ شده و چه بسا به این زودی‌ها  روی آرامش را نبیند.
حتی گزارش‌هایی از گسترش این ناآرامی‌ها به سایر کشورهای شرق اروپا منتشر شده و لشکرکشی ناتو و آمریکا به این مناطق نیز این مسئله را تایید می‌کند.
سایر رویدادها
* «جیمز جاتراس»، مشاور سابق سیاست خارجی سنای آمریکا گفت: «نقش واشنگتن در اوکراین مخرب است.» به گفته جاتراس، وضع تحریم‌های بیشتر علیه روسیه «فقط» به بدتر شدن اوضاع و ایجاد تفرقه بیشتر در داخل و خارج اوکراین منتهی می‌شود.
* نماینده دائم چین در سازمان ملل تاکید کرد «راه حل بحران اوکراین» فقط سیاسی است نه تقابل. وی همچنین از نگرانی پکن نسبت به بدتر شدن اوضاع شرق و جنوب اوکراین خبر داد.
* ناظران اروپایی که در شرق اوکراین در گروگان استقلال‌طلبان بودند، آزاد شدند.
* مقامات روسی می‌گویند، جان کری از گفت‌وگوی تلفنی با لاوروف سر باز می‌زند. این اقدام غیر مسئولانه نشان می‌دهد آمریکایی‌ها تمایلی به حل بحران اوکراین ندارند.
* یورونیوز از دستگیری یک گروه دیگر از ناظران اروپایی در اسلاویانسک به دست استقلال‌طلبان خبر داد. به گزارش فارس، این عده برای «آرام کردن اوضاع» شهر به این منطقه سفر کرده بودند.
* سوئیس 15 نفر دیگر از مقامات روسی را تحریم کرد تا بدین ترتیب شمار تحریمی‌های این کشور بر سر بحران اوکراین به 48 نفر برسد.