اصفهان شهر ساختمانهاي تاريخي فراموش شده
آثار تاريخي اصفهان زبانزد خاص و عام است. مسجد جامع، 33 پل و منارجنبان از جمله آثار تاريخي اين شهر هستند که به ثبت جهاني رسيدهاند و هر ساله هزاران گردشگر داخلي و خارجي براي ديدن آنها راهي اصفهان ميشوند.
آثار تاريخي اصفهان زبانزد خاص و عام است. مسجد جامع، 33 پل و منارجنبان از جمله آثار تاريخي اين شهر هستند که به ثبت جهاني رسيدهاند و هر ساله هزاران گردشگر داخلي و خارجي براي ديدن آنها راهي اصفهان ميشوند.
در نصف جهان صدها آثار تاريخي وجود دارند که کسي از آنها ديدن نميکند و به دست فراموشي سپرده شدهاند و رفتهرفته روبه نابودي هستند. اين ابنيه تاريخي نيازمند بازسازي و مرمت هستند تا جان دوبارهاي بگيرند. تعدادي از شهروندان اصفهاني معتقدند ضعف مديريت، سبب شده چنين وضعيتي براي ساختمانهاي تاريخي اصفهان بوجود آيد.
يک شهروند اصفهاني علاقهمند به آثار باستاني ميگويد: متأسفانه ميراث فرهنگي اصفهان در طول سالهاي متوالي تعطيل بوده و متولي خاصي ندارد.
حسينعلي زهتاب ميافزايد: عملکرد ضعيف ميراث فرهنگي اصفهان تنها به زمان مديريت فعلي برنميگردد، اين سازمان در مديريتهاي قبلي هم عملکرد خوبي نداشته است.
يک شهروند اصفهاني ديگر نيز با اشاره به حجم آثار تاريخي موجود در نصف جهان ميگويد: زماني که با چشماني تيزبين آثار بزرگ و نامي اصفهان را مورد ارزيابي قرار دهيد پي خواهيد برد که اين آثار زيبا از داخل فرسوده و روبه نابودي است.
علي امين با اشاره به وجود بيش از يک هزار خانه ميراثي بکر و ديدني در اصفهان ميگويد: مديران ميراث فرهنگي نه خود آستين همت براي بازسازي آنها بالا ميزنند و نه اجازه ميدهند تا صاحبخانهها نسبت به مرمت آن اقدام کنند.
اين شهروند ميافزايد: بسياري از ابنيههاي موجود چه عمومي و چه خصوصي توسط مردم و هيئتهاي امناء با ديد کارشناسي بازسازي شده که حداقل اعتبارات را به خود اختصاص دادهاند. در حاليکه اگر قرار بود مديران ميراث فرهنگي در اين زمينه وارد عمل شوند به چند برابر اين اعتبارات، پول نياز بود!
يک کارشناس ميراث فرهنگي درباره مرمت و بازسازي ابنيه تاريخي اصفهان گفت: مديران ميراث فرهنگي بر عملکرد پيمانکاران خود هيچ گونه تسلطي ندارند. کاري که در کوتاهترين زمان ممکن ميتوان انجام و هزينهها را کاهش داد، ماهها و سالها طول ميکشد. چه بسا پروژهاي به علت عدم همين نظارتها در هزينه نيمهکاره رها شود.
مديرکل اوقاف و امور خيريه استان اصفهان نيز ميگويد: برخي بقاع متبرکه در سطح استان در حال نابودي است، ميراث فرهنگي نه خود براي بازسازي آنها اقدام ميکند و نه اجازه ميدهد تا مردم و اوقاف نسبت به مرمت آنها وارد عمل شوند.
وي اضافه ميکند: در برخي از بقاع متبرکه بايد نماز خوف خواند، بسياري از بقاع ميراثي شرايط غيرممکن زيارتي را پيدا کردهاند که مايه تأسف و تأثر زائران گشته است.
به گفته يک شهروند اصفهاني، ميراث فرهنگي فقط مجموعه ميدان امام مسجد جامع، چهل ستون و منارجنبان نيست بلکه مجموعهاي از آثار باستاني است که در هر کوي و برزن وجود دارد که به دست فراموشي سپرده شده است.
اين روزها که مردم به احداث ساختمانهاي چند طبقه روي آوردهاند و شاهد تخريب اتاقهاي شاهنشين خانههاي تاريخي اصفهان هستيم، خانههاي تاريخي به جاي بازسازي و مرمت به دست کارگران تخريبچي ساختمان يا لودرها سپرده ميشوند تا به جاي آنها برجهاي آنچناني ساخته شود.