از معلمان مدرسه گرفته تا ژنرالهای ارتش
اردوغان 50/000 نفر را ظرف 5 روز اخراج یا بازداشت کرد!
با گذشت پنج روز از کودتای نافرجام در ترکیه، شمار فرماندهان ارتش و مسئولان ادارات و دانشگاهها که از پست خود برکنار شدهاند، به مرز ۰۰۰/۵۰ نفر رسیده است.
سرویس خارجی -
براساس گزارشهایی که هر لحظه از ترکیه مخابره میشود، خشم «رجب طیب اردوغان» رئيسجمهور این کشور همچنان قربانی میگیرد و موجی که از روزهای نخست پس از کودتای جمعه متوجه مقصران اصلی ماجرا بود، با گذشت زمان، کسانی را گرفتار میکند که هیچ نسبتی با عملیات کودتا ندارند و تنها جزو مخالفان سیاسی حزب حاکم به شمار میروند.
این گردباد که علیرغم میل تودههای مخالف کودتا وزیدن گرفته، علاوه بر ارتش و دیگر دستگاههای امنیتی، دانشگاهها، مدارس، دستگاه قضایی و وزارت کشور را هم گرفتار خود کرده است. تعداد ژنرالها، افسران، رؤسای دانشگاهها، مدیران و کارمندان و معلمان بازداشت و یا برکنار شده، در حال نزدیک شدن به 50 هزار نفر است. تاکنون 2839 نظامی از جمله 50 ژنرال و افسر ارشد دستگیر شدهاند. در دستگاه قضایی 2745 قاضی، دادستان و کارمند بازداشت یا برکنار شدهاند و برای 8877 کارمند وزارت کشور، 7899 نیروی امنیتی، 100 مامور وزارت اطلاعات، 614 نیروی ژاندارمری، 30 استاندار یا رئیس ایالت، 47 فرماندار، 15 هزار و 200 کارمند آموزشوپرورش، 15 هزار و 770 استاد و یا کارمند آموزش عالی و 1500 کارمند وزارت دارایی هم همین سرنوشت رقم خورده است.
دولت اردوغان علاوه بر بازداشتها و برکناریهای فلهای، مجوز 24 کانال رادیویی و تلویزیونی که متهم به تماس با «فتحالله گولن» هستند، را هم لغو کرده است.گولن که فعلا به خاطر تبعید خودخواسته، در پنسیلوانیای آمریکا ساکن است، از طرف دولت اردوغان متهم شده که کودتای اخیر را سازماندهی کرده است.
بنابر اعلام منابع رسمی ترکیه، کودتای جمعه گذشته 265 کشته برجای گذاشت که 104 تن از آنها کودتاچی، 71 نفر نیروی امنیتی هوادار دولت و 90 تن نیز غیرنظامی بودهاند. روحانیون نیز از برگزاری مراسم مذهبی تدفین افرادی که در کودتا نقش داشتهاند، منع شدهاند.
برکناریهای گسترده که خشم شدید رئیسجمهور و دیگر مقامات ترکیه نسبت به کودتاچیان را برملا میکند، واکنشهای منفی در داخل و خارج را به دنبال داشته است، به ویژه اینکه چند روزی است صحبت از اعدام کودتاچیان هم به میان آمده است. در داخل از هر 10 شهروند ترک، بیش از هفت نفر در گفتوگو با خبرنگاران، از اقدامات اردوغان، ابراز نارضایتی میکنند و همین مسئله به تنهایی نشان میدهد که حامیان اردوغان در ماجرای کودتا، به زودی تبدیل به مخالفان او خواهند شد.
در سطح جهانی نیز بیشترین واکنشها به اقدامات اردوغان از جانب آمریکا، دولتهای اروپایی و سازمان ملل بوده است و در مجموع، آنها از رئیسجمهور ترکیه میخواهند در برخورد با کودتاچیان، قانون را رعایت کند.
ویکی لیکس افشاگری کرد
سایت افشاگر «ویکی لیکس» هم در این میان صدها هزار نامه الکترونیکی (ایمیل) حزب «عدالت و توسعه» را در دسترس عموم قرار داده است. به گفته مسئولان این سایت، اسناد فوق که ربطی به کودتای اخیر ندارد، قرار نبود به این زودیها منتشر شود، ولی وقوع کودتا و تلاش دولت برای سرکوب مخالفان باعث شده تا انتشار این اسناد زودتر از موعد انجام گیرد. دولت ترکیه هم در واکنش به این اقدام، سایت مذکور را در اینترنت ملی فیلتر کرد! از جزئیات این اسناد هنوز گزارشی منتشر نشده است.
علاوه بر موارد فوق، مسئله استرداد «فتحالله گولن» از آمریکا به ترکیه هم میان آنکارا و واشنگتن تبدیل به یک مسئله شده است؛ در واکنش به اظهارات اردوغان که گفته از آمریکا رسما خواستار استرداد گولن شده است، معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا گفته، دستگاههای سیاسی این کشور نمیتوانند چنین تصمیمی بگیرند و دادگاههای آمریکا در این مورد تصمیم میگیرند. خود گولن هم از دولت آمریکا خواسته وی را به ترکیه تسلیم نکند.
خبرهای جدید در ارتباط با کودتا نیز حاکی است، دولت روسیه نقش بزرگی در برملا کردن این کودتای نافرجام داشته است؛ به گفته منابع دیپلماتیک در آنکارا، دستگاه اطلاعاتی روسیه پیش از این کودتا، دولت آنکارا را در جریان وقوع یک کودتای قریبالوقوع قرار داده بود و همین امر باعث شد کودتا فورا سرکوب شود.