کد خبر: ۷۱۱۷
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۰۵

بيماري‌اي که اعصاب مغز را درگير مي‌کند

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و متخصص مغز و اعصاب با هشدار نسبت به افزايش شمار مبتلايان به بيماري اي‌ال‌اس در ايران، گفت: اين بيماري در نوع پيشرفته توان تکلمي را از مبتلايان مي‌گيرد به‌طوري که فرد بيمار تنها دو الي سه ساعت در روز مي‌تواند با اطرافيانش صحبت کند.
به گزارش مهر، دکتر بهرام حقي آشتياني با بيان اينکه بيماري اي‌ال‌اس اعصاب مغز را درگير و اختلالات حرکتي ايجاد مي‌کند، تصريح کرد: اين بيماري همچون بيماري ام‌اس از نوع ضايعات مغز و اعصابي است اما در نحوه عملکرد بسيار متفاوت است اين بدين معناست که در اين بيماري مغز مانع ارسال پيام عصبي به ماهيچه‌هاي بدن به ويژه زبان مي‌شود.
وي در تشريح جزئيات بيماري اي‌ال‌اس عنوان کرد: در اين ضايعه عصبي، به تدريج اعصاب حرکتي فرد مبتلا از کار مي‌افتد به‌طوري که نرون‌ها مانع رسيدن علائم مغزي به ماهيچه‌ها مي‌شوند که در صورت پيشرفت بيماري، اين روند عملکرد فرد را کاهش داده تا جايي که بيمار ديگر قادر به حرکت و حتي تکلم نيست.
وي با بيان اينکه هنوز دليل قطعي ابتلا به اين بيماري ناشناخته است، گفت: فرد مبتلا به اي‌ال‌اس تنها امکان تکلم درساعات محدودي از شبانه‌روز را دارد و به‌طور کلي توان حرکتي‌اش را از دست مي‌دهد.
سن ابتلا به اي‌ال‌اس
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران ادامه داد: اين بيماري ممکن است از دهه چهارم و پنجم زندگي افراد بالغ بروز کند اما بيشتر انسان‌ها در سنين 40 تا 60سالگي دچار آن مي‌شوند. طبق شواهد پزشکي درصد کمي ابتلا به اي‌ال‌اس ناشي از ارثي بودن اين بيماري است اما جنبه موروثي در ابتلا به اين بيماري بسيار نادر است.
اين متخصص مغز و اعصاب درباره نحوه درمان و معالجه اين بيماري ادامه داد: تاکنون راه علاجي براي اين بيماري کشف نشده است اما از طريق مصرف دارو مي‌توان سرعت و روند بيماري را در فرد کاهش داد که اين داروها از هر دو نوع ايراني و خارجي در بازار موجود است و مشکلي براي تهيه اين داروها در کشور وجود ندارد.
حقي يادآور شد: علائم اين بيماري ضعيف شدن ماهيچه‌ها و همچنين خستگي مفرط است که مي‌تواند از دست يا ماهيچه‌هائي که براي حرف زدن و بلعيدن به کار مي‌روند، شروع شود درصورتي که بيماري به‌طور مرتب پيشرفت کند جسم تحليل مي‌رود يا در نوع پيشرفته اين بيماري، فرد در ساعات خاص و محدودي از روز امکان صحبت کردن و مکالمه دارد.
تحقيقات علمي و عملي بسياري درمورد اين بيماري در سراسر جهان صورت مي‌گيرد و مراکز پزشکي در کشورهاي اروپايي و آمريکا با همکاري يکديگر به دنبال پيدا کردن ريشه قطعي اين بيماري، عوامل ژنتيکي و ارثي همچنين در نهايت کشف دارو و معالجه اين بيماري هستند.