عراقچی:
بازرسی ابدی عجیب و غریب نیست!
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به سخنان اخیر «جان کری» که گفته بود بازرسی از ایران ابدی خواهد بود، گفت: فکر نمیکنم چندان چیز عجیب و غریبی باشد. این یکی از اصول اولیه
ان.پی.تی است!
«عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سؤالی درباره سخنان اخیر «جان کری» که گفته بود بازرسی از ایران ابدی خواهد بود، گفت: فکر نمیکنم چندان چیز عجیب و غریبی باشد. این یکی از اصول اولیه ان.پی.تی است. کشورهایی که به ان.پی.تی ملحق و براساس آن از انرژی صلحآمیز هستهای برخوردار میشوند، فعالیتهای هستهای صلحآمیز خود را دنبال میکنند و در مقابل بازرسیهای آژانس و اعتمادسازی به آژانس را میپذیرند.
جان کری: هیئت ایرانی در لوزان بازدید از هر مکانی در هر جایی را پذیرفته است
استناد عراقچی به اظهارات جان کری در حالی است که وزیر خارجه آمریکا در بیانیه مطبوعاتی خود در لوزان مدعی شده بود که ایران پذیرفته است تا به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه تحقیق از هر مرکز مورد نظر و بررسی هر اتهامی درباره فعالیتهای هستهای در هر جایی را بدهد.
نکته قابل توجه اینجاست که پروتکل الحاقی این امتیاز را در اختیار آژانس قرار میدهد که به بهانه بازرسی از فعالیتهای هستهای ایران از تمامی مکانهایی که مدنظر دارند بازرسی کنند و البته اظهارات غربیها حاکی است آنها به این نیز قانع نبوده و درصدد تحمیل بازرسیهایی فراتر از پروتکل به جمهوری اسلامی هستند و دسترسی به مراکز نظامی ایران را جزو شروط توافق اعلام کردهاند. به این ترتیب تمامی نقاط حساس و محرمانه کشور به بهانه احتمال مرتبط بودن با فعالیتهای هستهای ایران در معرض بازرسان سازمانی قرار میگیرد که پیش از این اطلاعات مربوط به موضوع هستهای کشورمان را در اختیار سرویسهای جاسوسی دیگر کشورها قرار میدادند.
بلیکس: هیچ کشوری اجازه این مدل بازرسی را نمیدهد
«هانس بلیکس» مدیرکل اسبق آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از این گفته بود: هیچ کشوری بازرسی در هر زمانی و هر مکانی را نخواهد پذیرفت.
علیرغم مستندات فراوان و خدشهناپذیر جمهوری اسلامی ایران در اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای در این کشور و بازرسیهای 12 ساله آژانس بینالمللی انرژی اتمی، زیادهخواهی کشورهای غربی عضو 1+5 ادامه دارد و مقامات غربی همچنان تلاش دارند تا از موضوع هستهای به عنوان پلی جهت رسیدن به اطلاعات فناوری دفاعی ایران استفاده کنند.
پیش از این جان کری و دیگر مقامات آمریکایی به صراحت اعلام کرده بودند که موضوع موشکهای بالستیک پیش روی ماست.
عراقچی در ادامه گفت: کشورهایی که به ان.پی.تی ملحق و براساس آن از انرژی صلحآمیز هستهای برخوردار میشوند، فعالیتهای هستهای صلحآمیز خود را دنبال میکنند و در مقابل بازرسیهای آژانس و اعتمادسازی به آژانس را میپذیرند.
عراقچی: مجلس پروتکل الحاقی را بپذیرد
آن را اجرایی میکنیم
وی افزود: آنچه جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات به طرف مقابل عرضه میکند، اعتمادسازی است. ما هیچ امتیاز خاصی نمیدهیم و در مقابل، آنها غنیسازی، آب سنگین و ادامه برنامههای ما، همکاریها و رفع تحریمها را میپذیرند. ما در مقابل اعتمادسازی را قدری بیشتر میکنیم.
معاون وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: یکی از موضوعهای مذاکره، پروتکل الحاقی است که اگر مجلس شورای اسلامی بپذیرد اجرایی خواهد شد.
عراقچی با اشاره به مذاکرات هستهای برای نگارش متن توافق نهایی گفت: روند نگارش متن توافق جامع «آهسته و پیوسته» است.
وی تصریح کرد: در حال پیشرفت هستیم و امیدواریم بتوانیم در موعد مقرر این کار را به پایان برسانیم.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران افزود: هنوز در خصوص بعضی از موارد همچون ادبیات نگارش متن و برخی مسائل اختلاف نظر وجود دارد، همچنان بعضی بخشها در پرانتز است که تعدادشان هم زیاد است.
عراقچی در ادامه گفت: هنگامی که نگارش متن توافق به پایان برسد، تاریخی برای اجرای آن تعیین میشود. در آن روز همه تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ایران باید لغو شود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از خواستههای اصلی مذاکرهکننده « لغو فوری همه تحریمهای مالی و اقتصادی» هنگام اجرایی شدن توافق است.
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاریها، یک مقام ارشد آلمانی آگاه از مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در گفتوگو با روزنامه صهیونیستی«هاآرتص» گفت: کشورهای غربی به دنبال اعمال محدودیتهای سخت بر فعالیتهای تحقیقات و توسعه (R&D) برنامه هستهای ایران هستند، هم در طول 10 سال نخست بعد از توافق و هم برای سالهای بعد از آن.
وی افزود: دولت آلمان به طور مرتبط با کابینه رژیم صهیونیستی در سطح کارشناسان و سیاستمداران، درباره مذاکرات هستهای در تماس است.
مقام ارشد آلمانی در ادامه گفت: ایران از گزاره برگی (فکت شیت) که کاخ سفید منتشر کرده بود، ناراحت بود. در نتیجه 1+5 نگران بودند فشار داخلی باعث شود ایرانیها برخی از تفاهمات را انکار کنند.
دور بعدی مذاکرات در وین
دیروز (سهشنبه) در ششمین روز رایزنیهای هستهای در نیویورک در راستای نگارش متن پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، مذاکرات بین هیئتهای ایران و اتحادیه اروپا به سرپرستی هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دو سطح معاونان و کارشناسان برگزار شد.
مذاکرات سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز پایان یافت ولی مذاکرات کارشناسی تا روز پنجشنبه 17 اردیبهشت ماه در نیویورک ادامه خواهد داشت.
قرار است دور بعدی مذاکرات هستهای در سطح معاونان با حضور عراقچی و روانچی و اشمیت از سهشنبه هفته آینده 22 اردیبهشت ماه در وین ادامه یابد.
اوباما میداند که ایران اجازه بازرسی از مراکز نظامی را نمیدهد
«گرت پورتر» تحلیلگر و محقق آمریکایی در یادداشتی در پایگاه «تروث اوت» نوشت: «مقامات ارشد آمریکایی مدعی هستند که مذاکرهکنندگان ایرانی در لوزان با این درخواست موافقت کردند که ایران اجازه بازرسی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی به هر مکانی که در هر جای کشور آن را مشکوک و مورد تردید بداند، بدهد که این موضوع مراکز نظامی را هم دربر میگیرد. چنین اختیار دادنی به اسرائیل اجازه خواهد داد تا مجموعه پایانناپذیری از ادعاهای ساختگی اطلاعاتی از قبیل آنچه اکنون به ابعاد احتمالی نظامی موسوم شده را مطرح کند که هدف از آنها ممانعت از برداشتن تحریمهای ایران است».
تحلیلگر مستقل آمریکایی ادامه داد: آیتالله خامنهای رهبر عالی ایران این ادعاها را رد کرده است. ایشان 9 آوریل اعلام کرده است که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه داده نخواهد شد «تحت بهانه نظارت هستهای» از مراکز نظامی بازرسی کند. این سخنرانی یک روز پس از آن ایراد شد که «حسین دهقان» وزیر دفاع ایران این موضوع را مشخص و تصریح کرد که در توافق هستهای اجازه هیچ بازرسی بینالمللی از سایتها و مراکز نظامی داده نخواهد شد.
پورتر در ادامه یادداشت مینویسد: ایران با بازرسی از مراکز نظامی موافقت نکرده، اوباما هم این را میداند.
حالا نوبت شورای امنیت است
«حمید بعیدینژاد» عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و رئیس هیئت کارشناسی ایران در مذاکره با گروه 1+5 درباره هفت قطعنامه تحریمی علیه ایران تحت ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد و اینکه آیا قطعنامه آینده شورای امنیت که قطعنامههای تحریم را لغو میکند، باید باز هم تحت فصل هفتم منشور باشد یا میتواند و یا باید خارج از فصل هفتم باشد، نوشت: موضع همیشگی ایران این بوده که قطعنامه جدید شورای امنیت باز هم باید تحت ماده 41 منشور باشد.
وی در توضیح دلایل اینکه قطعنامه جدید شورای امنیت باز هم باید تحت ماده 41 فصل هفتم منشور باشد، افزود: قطعنامهای که میخواهد تحریمهای فصل هفتم شورای امنیت را بردارد باید از همان قدرت الزامآور بودن فصل هفتم برخوردار باشد. قطعنامهای که تحت مواد و فصول دیگر منشور باشد، قدرت کافی برای لغو تصمیمات فصل هفتم را ندارد.
به گزارش فارس، بعیدینژاد در خصوص دلیل دیگر این موضوع عنوان کرد: مهمترین ویژگی فصل هفتم منشور الزامآور بودن آن است.شورای امنیت بر همین مبنا کشورها را متعهد به اجرای تحریمها کرده است. حال نوبت شورای امنیت است که با لغو تحریمها، کشورها را به لغو تحریمها متعهد و ملزم کند. به ویژه در شرایطی که کنگره آمریکا و برخی نهادهای مهم قدرت در آمریکا مرتب تهدید میکنند که آمریکا در آینده نباید به تفاهم هستهای وفادار بماند.
نگرانی رژیم جنایتکار آل سعود از بیثباتی در منطقه
«فرانسوا اولاند» رئیسجمهور فرانسه و «ملک سلمان» پادشاه عربستان سعودی پیش از برگزاری نشست کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض در بیانیهای، ایران را به انجام اقدامات بیثباتکننده در خاورمیانه متهم کرده و خواستار تضمین پایان این اقدامات در توافقنامه هستهای احتمالی شدهاند.
اولاند که کشورش به موضعگیریهای افراطی در مذاکرات هستهای شهرت دارد، به دعوت عربستان سعودی به ریاض سفر کرده تا با شیخنشینهای خلیج فارس درباره مسائل منطقه گفتوگو کند. نگرانی مضحک رژیم جنایتکار آل سعود از بیثباتی در منطقه در حالی است که این رژیم بیش از یک ماه است که با کمک و دستور آمریکا و رژیم صهیونیستی شهرهای یمن را بیرحمانه بمباران میکند.
کشتار بیرحمانه زنان و کودکان و مردم بیگناه و بیدفاع یمن و از بین بردن تاسیسات زیربنایی این کشور اسلامی توسط آل سعود، تکرار جنایتهای رژیم اشغالگر صهیونیستی در غزه را یادآور میشود و سردمداران رژیم عربستان را تبدیل به جنایتکاران جنگی کرده است.