kayhan.ir

کد خبر: ۴۲۱۳۳
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۳
واشنگتن پست:

اوباما اشتباه می‌کند با توافق نمی‌توان ایران انقلابی را تغییر داد

یک روزنامه آمریکایی در مقاله‌ای تحلیلی تاکید کرد که با توافق نمی‌توان ایران انقلابی را تغییر داد و اوباما در این خصوص دچار اشتباه شده است.


روزنامه «واشنگتن پست» در مقاله‌ای تاکید کرد پیش فرض اصلی توافق نهایی هسته‌ای با ایران این است که این توافق در 10 سال آینده از طریق فعال کردن یک سلسله نیروهای غربگرا در ایران، محیط داخلی این کشور را به سود آمریکا تغییر خواهد داد.
در ادامه مقاله آمده است: بیایید این سناریو را بررسی کنیم. ایرانی که تغییر نکند، صدها میلیارد دلار درآمد تازه از لغو تحریم‌ها به دست می‌آورد. ایران باز هم به دنبال سلطه بر خاورمیانه و از بین بردن اسرائیل خواهد بود. رئیس جمهور آینده و مقامات دولت آمریکا مجبور خواهند بود به همین راهبرد - تحریم، خرابکاری و تهدید نظامی - روی آورند که در حال حاضر اوباما پیشنهاد می‌کند کنار گذاشته شوند.
در عین حال، احتمال جلوگیری از هسته‌ای شدن ایران نسبت به اکنون بطور قابل توجهی بدتر خواهد بود.
حداقل می‌توان گفت بعید است رئیس جمهور آینده با این حرف موافق باشد که اوباما توافقی خوب کرده است.
بنابراین مهم‌ترین مسئله در مورد توافق این نیست که تحریم‌ها با چه سرعتی لغو می‌شود یا آیا بازرسی‌ها به اندازه کافی سختگیرانه است. مسئله،آن نیروهایی در ایران هستند که همانطور که اوباما به نیویورک تایمز گفت، معتقدند ما نیازی نداریم خود را کاملا از زاویه ماشین جنگی خود ببینیم و باید قوی‌تر شویم.
بیشتر کارشناسان غربی پانزده سال قبل می‌گفتند ایران می‌تواند به این وضعیت برسد. با این حال معلوم شد لیبرال‌های ایرانی و تحلیلگران غربی قدرت انقلاب اسلامی را دست‌کم گرفته اند؛ چنانکه رهبر معظم ایران هفته گذشته بر نفرت ابدی خود از غرب و هر آنچه نماینده آن باشد، تاکید کرد.
علاوه بر این، اگر[ آیت الله] خامنه‌ای فورا این توافق را از بین نبرد، نشان خواهد داد این توافق دستور کار «انقلابی» کشور را تغییر نمی‌دهد.
 محتوای مذاکرات هیئت آژانس انرژی اتمی در تهران
به گزارش تسنیم، هیئت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌ریاست معاون پادمانی آژانس بامداد چهارشنبه وارد تهران شد.
«بهروز کمالوندی» سخنگو و معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی هدف از سفر این هیئت را گفتگو درباره همکاری‌های ایران و آژانس در چارچوب برنامه مربوط به بیانیه مشترک دوجانبه دانست که آبان ۱۳۹۲ به امضا رسید.
کمالوندی افزود: براساس این بیانیه مقرر شد موضوعات مختلف در قالب خوشه‌های مختلف تحت عنوان گام به گام پیگیری شود که تاکنون دو گام را برداشته‌ایم و از گام سوم نیز که ۵ موضوع را در بر می‌گیرد فقط درخصوص دو موضوع در حال مذاکره‌ایم که البته از نظر ما اینها هم تمام شده است. وی درباره موضوعات مطرح در مذاکرات با هیئت آژانس تصریح کرد: مجموع سه مرحله همکاری‌های ایران و آژانس شامل ۱۸ موضوع بود که ۱۶ موضوع آن نهایی شده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی دو موضوع باقی‌مانده را شامل مقاله انتقال نوترونی و موضوع انفجارات قوی در منطقه مریوان مبتنی بر ادعای منابعی است که به آژانس ارائه شده ‌است.
وی گفت: این در حالی است که ما همواره از طرق کتبی و شفاهی به آژانس اعلام کرده‌ایم که می‌توانند بازرسانشان را برای بازدید از محلی که مدعی انفجارات قوی هستند بفرستند که تاکنون نفرستاده‌اند که این موضوع برای ما هم تعجب برانگیز است.
وی ابراز امیدواری کرد با توضیحاتی که ارائه و روشنگری می‌شود این دو موضوع نیز هرچه زودتر حل و فصل شود.
 تصویب لایحه‌ای که اوباما قول وتوی آن را داده بود
به گزارش خبرگزاری‌ها، در شرایطی که طبق یک تقسیم کار قابل حدس، همزمان با برگزاری مذاکرات هسته‎ای ایران و 1+5 نمایندگان کنگره آمریکا موضوع تشدید تحریم‎ها علیه ایران و نظارت بر توافق نهایی را در دستور کار قرار داده بودند، کاخ سفید اعلام کرد که دولت در مقابل اینگونه اقدامات می‌ایستد و رئیس جمهور مصوبات اینچنینی را وتو خواهد کرد.
با اینحال تنها ده روز پس از قرائت بیانیه لوزان، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با طرح موسوم به قانون نظارت بر توافق هسته‌ای موافقت کرد.این طرح دولت اوباما را ملزم می‌کند در صورت حصول هرگونه توافقی با ایران، ظرف 5 روز آن را برای بررسی به کنگره ارائه دهد.تبدیل این طرح به قانون، به آن معنی است که دولت باراک اوباما حداقل تا 30 روز امکان برداشتن تحریم‌های ایران را نخواهد داشت.
نکته قابل توجه اینجاست که «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این اقدام و بر خلاف اظهارات پیشین درخصوص وتوی مصوبات توسط اوباما اعلام کرد: اوباما نسخه فعلی طرح نظارت کنگره بر توافق هسته‌ای را امضا می‌کند.
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا نیز که برای شرکت در نشست وزرای خارجه «G7»به آلمان سفر کرده بود گفت: مطمئن است اوباما میتواند درباره توافق هسته‌ای ایران وارد مذاکرات نهایی شود.
در همین حال،«یووال اشتاینیتز» وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی گفت: توافق میان دولت و کنگره آمریکا درباره نظارت قانون‌گذاران آمریکایی بر هر گونه توافق هسته‌ای با ایران دستاوردی برای سیاست اسرائیل است.
سناتور «کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا نیز در جلسه رأی‌گیری درباره طرح نظارت کنگره بر توافق هسته‌ای گفت: رفع تحریم‌های ضد ایرانی بدون ارائه تمامی جزئیات توافق هسته‌ای ممکن نیست.
 لزوم دسترسی
 به سایت‌های نظامی
در توافق نهایی
به گزارش فارس، موسسه علوم و امنیت بین‌الملل آمریکا (ISIS) گزارشی را منتشر کرده و مدعی شده است که هرگونه توافق بلندمدت هسته‌ای با ایران باید شامل دسترسی به تأسیسات نظامی ایران شود.
در ابتدای این گزارش این‌گونه آمده است: از زمان حصول چارچوب توافق ایران و 1+5، اظهارنظرات زیادی از مقامات ایرانی شنیده‌ایم مبنی بر اینکه بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) اجازه بازرسی از تأسیسات نظامی در ایران را ندارند. این اظهارات ظاهراً در این زمان که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شواهدی از فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده ایران در این مکان‌ها را دارد، نشانگر این مطلب است که ممکن است دلایلی داشته باشد.
این گزارش سپس ادعاهایی را درباره فردو مطرح کرد و نوشت: ایران پیش از این در حال ساخت تأسیسات هسته‌ای مخفیانه در پایگاههای نظامی مچ‌گیری شده بود. دقیقاً همان کاری که با سایت فردو کرد و ساخت مخفیانه این سایت را اوایل دهه 2000 آغاز کرد. حال سوالی مطرح می‌شود و آن اینکه چه مکانی برای مخفی کردن دستگاه سانتریفیوژ یا دستگاهی برای تولید سلاح هسته‌ای بهتر از سایت‌های نظامی وجود دارد؟