kayhan.ir

کد خبر: ۳۹۰۷۸
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۸
رسانه‌های غربی خبر دادند

هراس اوباما از شکست مذاکرات

رسانه‌های غربی در تحلیل‌های مختلف با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 بر این موضوع تاکید کردند که دولت آمریکا به میز مذاکره نیاز داشته و به همین خاطر، اوباما از شکست مذاکرات هراس دارد.

خبرگزاری رویترز  در گزارشی نوشت: به عقیده دستیاران اوباما، توافق هسته‌ای با ایران، برای رئیس‌جمهوری که موفقیت بزرگی در عرصه سیاست خارجی نداشته، می‌تواند به عنوان یک میراث بر جای بماند.
روزنامه نیویورک تایمز نیز با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 و نیاز آمریکا به میز مذاکره نوشت:مقامات بلندپایه دولت آمریکا در نشستی با خبرنگاران گفته‌اند که دولت این کشور نوعی از توافق هسته‌ای غیرکامل را به شکست در مذاکرات ترجیح می‌دهند.
نیویورک‌تایمز ضمن اعلام این خبر از قول یک مقام ارشد آمریکایی گزارش داد: «جایگزین عدم توافق این است که ما امکان بازرسی را از دست بدهیم و ایران در فاصله‌ای نزدیک‌تر از همیشه به داشتن مواد هسته‌ای قرار بگیرد.»
نیویورک‌تایمز در پایان این گزارش از قول یک مقام ارشد آمریکایی گزارش داده که ایران و گروه 1+5 «پیشرفت قابل‌توجهی» در مذاکرات داشته‌اند.
 ادعای
 روزنامه صهیونیستی
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» مدعی شد که دیپلمات‌های غربی می‌گویند که ایران پیشنهادی را برای اولین بار ارائه داده است که طبق آن یک سوم از سانتریفیوژهای خود را غیرفعال کند.
به گفته دیپلمات‌های غربی، پیشنهاد ایران برای غیرفعال کردن یک سوم از سانتریفیوژهایش و رقیق کردن اکثر اورانیوم با درصد غنای پایین موجب شده است که پیشرفت‌هایی بین مذاکرات ایران و 1+5 در ژنو حاصل شود.
به گفته این دیپلمات‌ها هنوز با اینحال مسائل زیادی به صورت حل نشده باقی مانده است و شانس رسیدن به توافق هسته‌ای تا پایان 30 مارس پایین است.
هاآرتص در ادامه به نقل از دیپلمات‌های غربی مدعی شد: در مذاکرات ماه گذشته مونیخ، گروه 1+5 پیشنهاد جدیدی به ایران ارائه کردند به این شکل که برای 6 سال اول توافق، ایران می‌تواند 5 هزار سانتریفیوژ از 9 هزار و 400 سانتریفیوژ مدل قدیمی خود را به صورت فعال داشته باشد و این در حالی است که 4 هزار و 400 سانتریفیوژ ایران به شیوه‌ای غیرفعال می‌شود که زمان زیادی برای متصل کردن آنها لازم باشد.
طبق پیشنهاد مونیخ، در چهار سال بعدی توافق، ایران می‌تواند سانتریفیوژهایش را به 7 هزار و 900 سانتریفیوژ افزایش دهد و در 5 سال باقیمانده از توافق، آن را به 9 هزار و 400 سانتریفیوژ که هم‌اکنون فعال است، افزایش دهد.
این پیشنهاد همچنین خواستار ارسال بیشتر ذخایر اورانیوم با درصد غنای پایین ایران به روسیه است که در آنجا این اورانیوم به سوخت هسته‌ای مورد نیاز رآکتور بوشهر تبدیل می‌شود.
این دیپلمات‌ها اعلام کردند که طبق این پیشنهاد، سانتریفیوژهایی که ایران می‌تواند نگاه دارد مجدداً پیکربندی می‌شوند به طوریکه فقط می‌توانند مقادیر کمتری اورانیوم را غنی‌سازی کنیم. این توافق که به پیشنهاد آمریکا بوده است همچنین شامل طرح گسترده پیکربندی مجدد تأسیسات نطنز شود.
طبق این گزارش، در پایان مذاکرات مونیخ، ایران اعلام کرد که در دور بعدی مذاکرات که هفته گذشته در ژنو برگزار شد، پاسخ این پیشنهاد را خواهد داد.
به گزارش فارس، هاآرتص ادامه داد، «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران به همراه «علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در مذاکرات ژنو حاضر شد و دیپلمات‌های غربی اعلام کردند که صالحی گفته است که دانشمندان هسته‌ای ایران این پیشنهاد را بررسی کرده‌اند و گفته‌اند که اجرای آن بسیار پیچیده است، به ویژه به واسطه پیکربندی مجدد سایت نطنز اجرای آن بسیار دشوار می‌شود.
دیپلمات‌های غربی مدعی شده‌اند که ایران با پیشنهاد خود نمایندگان گروه 1+5 را شگفت‌زده کردند که این طرح برای اولین بار شامل اعطای امتیازاتی در خصوص ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران و همچنین تلاش برای کاهش تعداد یک سوم از سانتریفیوژهای نسل قدیم این کشور می‌شد.
این دیپلمات‌ها اعلام کردند که طبق پیشنهاد ایران، 6 هزار سانتریفیوژ از 9 هزار و 400 سانتریفیوژ فعال ایران برای 10 سال اول توافق حفظ می‌شود و ایران 500 کیلوگرم از اورانیوم با درصد غنای پایین خود را حفظ می‌کند یا اینکه 6 هزار و 400 سانتریفیوژ خود به همراه 300 کیلوگرم از اورانیوم با درصد غنای پایین خود را حفظ می‌کند و بعد از 10 سال در 5 سال باقیمانده از توافق جامع، تعداد سانتریفیوژهای ایران به صورت تدریجی به تعداد سانتریفیوژهای کنونی افزایش می‌یابد.
هاآرتص گزارش کرد که با اینحال، در بین موضوعات حل نشده، مسئله تقاضای ایران برای لغو فوری تمامی تحریم‌ها بعد از حصول توافق نهایی است و این در حالی است که آمریکا و دیگر اعضای 1+5 خواستار لغو تدریجی تحریم‌ها و مطابق با تعهدات ایران به توافق نهایی هستند.
دیپلمات‌های غربی می‌گویند، با توجه به تمامی اختلافات باقیمانده در مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5، تصور رسیدن طرفین مذاکره به توافق تا پایان مارس، دشوار است و در صورتیکه چنین توافقی تا پایان مارس حاصل شود، یک سند کلی از اصول است و شامل جزئیاتی از موارد اختلافات برجسته مذاکره‌کنندگان نمی‌شود.
اوباما طرح نظارت کنگره را وتو می‌کند
به گزارش تسنیم، «برنارد میهان»  سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: کاخ سفید طرح جدید سناتورهای آمریکایی که خواستار نظارت کنگره بر هر گونه توافق هسته‌ای با ایران است را وتو خواهد کرد.
سناتورهای آمریکایی روز جمعه طرحی را به مجلس سنا ارائه کردند که به کنگره آمریکا اجازه می‌دهد هر گونه توافق هسته‌ای با ایران را مورد بازبینی قرار دهد. این طرح همچنین باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا را ملزم می‌کند تا متن توافق هسته‌ای احتمالی با ایران را به کنگره تحویل دهد.
میهان در گفت‌وگو با رسانه صهیونیستی «جروزالم‌پست» گفت در صورتی که این طرح به رئیس‌جمهور ارائه شود او آن را وتو خواهد کرد.
باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا پیشتر تهدید کرده بود هر گونه طرح کنگره درباره تحریم یا نظارت بر توافق هسته‌ای ایران را وتو خواهد کرد. با این حال، در صورتی که طرح نمایندگان آمریکا بتواند ۶۷ رأی مثبت به دست بیاورد، از وتوی رئیس‌جمهور آمریکا مصون خواهد بود. در مجلس سنا که اکثریت آن را در حال حاضر جمهوری‌خواهان تشکیل می‌دهند در حال حاضر ۵۴ نماینده جمهوری‌خواه حاضر هستند که احتمالاً همگی به این طرح رأی مثبت خواهند داد.
میهان در ادامه درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 گفت: «ما در هفته‌های نهایی مذاکرات بین‌المللی هستیم. باید به مذاکره‌کنندگانمان بهترین فرصت را برای موفق شدن بدهیم.» این سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا مدعی شد که طرف مذاکره ایران به تهران پیشنهادی در مذاکرات داده که به این کشور امکان برخورداری از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را می‌دهد. او مدعی شد اکنون ایران باید تصمیم‌های لازم را بگیرد.
از سوی دیگر اندیشکده شورای روابط بین‌الملل روسیه در گزارشی اعلام کرد: روسیه نباید در اتخاذ تدابیری جهت آنکه جزو اولین کشورهایی باشد که در صف سرمایه‌گذاری در صنعت گاز ایران هستند، کُند عمل کند.
سیزدهمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 هفته گذشته در شهر ژنو به پایان رسید. یک مقام ارشد آمریکایی پس از پایان این رایزنی‌ها به رغم اشاره به پیشرفت‌های صورت گرفته در مذاکرات گفت هنوز مسیر زیادی تا رسیدن به توافق باقی مانده است. ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا و علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برای اولین بار در این رایزنی‌ها حضور یافتند.
دور بعدی گفت‌وگوهای ایران و 1+5 قرار است دوم مارس (۱۱ اسفند) در شهر «مونترو» سوئیس آغاز شود. پیش از آغاز این گفت‌وگوها دیدارهای  دوجانبه‌ای بین مقامات ایران و آمریکا برگزار خواهد شد.