زنگ خطر عدم صرفهجویی انرژی در کشور
مصرف گاز از 600 میلیون متر مکعب در روز عبور کرد
رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور گفت: با وجود سرمای شدید در کشور، مصرف گاز خانگی و تجاری به 601 میلیون متر مکعب در روز رسید ولی تاکنون افت فشار در شبکه نداشتهایم.
به گزارش خبرگزاری فارس، «غلامرضا کوشکی» رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور در گفتوگو با صداوسیما گفت: با شروع هفته جاری موج سرما کشور را فرا گرفت و 18 مرکز استان در کشور دمای زیر صفر درجه را تجربه کردند. دمای هوای تهران در روزهای گذشته 10 درجه افت کرد و این کاهش دما روی مصرف گاز اثر مستقیم دارد.
وی بیان داشت: مصرف گاز در بخش خانگی با کاهش دمای هوا 10 درصد افزایش یافت. مصرف گاز کشور در بخش خانگی و تجاری به 601 میلیون متر مکعب رسید و تداوم سرمایه تا آخر سال پیشبینی میشود. با تداوم سرما مصرف گاز خانگی و تجاری به 690 میلیون متر مکعب خواهد رسید.
رئیس مرکز کنترل شبکه گاز کشور در ادامه گفت: گرچه شبکه گاز آماده شرایط سرما شده است، اما از هموطنان عزیز میخواهیم همچنان به پویش کاهش دو درجهای دمای منزل و محل کار بپیوندند و به فکر هموطنان در مناطق سردسیر باشند.
کوشکی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با وجود سرما افت فشار گاز گزارش نشده، اما با تداوم سرما ممکن است در برخی مناطق شاهد افت فشار گاز باشیم. لذا مردم باید همچنان صرفهجویی در مصرف گاز را در دستور کار خود قرار دهند.
به گفته وی، با تداوم سرما در استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی و رضوی، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی که با کاهش دمای محسوس مواجه میشوند، احتمال افت فشار گاز هست. لذا از مردم میخواهیم با کاهش دو درجه دمای منزل و محیط کار به پایداری شبکه گاز و برخورداری سایر هموطنان از این نعمت الهی کمک کنند.
صرفهجویی به اندازه ۲ فاز پارس جنوبی
«سعید توکلی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هم تصریح کرد: با کاهش دو درجه دمای محیط منازل، به میزان ۵۰ میلیون متر مکعب گاز صرفهجویی خواهد شد که معادل دو فاز پارس جنوبی است.
به گفته معاون وزیر نفت، اصحاب رسانه میتوانند با انتشار اطلاعات دقیق و مفید، آگاهی عمومی را در مورد مزایای مصرف بهینه گاز افزایش دهند و در مدیریت بحران میتوانند به عنوان یک پل ارتباطی بین شرکت ملی گاز و مردم عمل کنند و اطلاعات لازم را در زمان مناسب ارائه دهند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع کاهش محسوس دما طی روزهای آتی اشاره و بیان کرد: بنا به گزارش هواشناسی، روزهای آینده روزهای بسیار سردی را شاهد خواهیم بود که در آن کاهش دما بین شش الی ۱۲ درجه خواهد بود که در این صورت مصرف گاز در بخشهای خانگی، تجاری و صنایع جزء به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب میرسد که این مهم، ضرورت صرفهجویی از سوی تمامی مشترکان و دستگاهها را دوچندان میکند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به اینکه کمپین «کاهش دو درجه دما» به منظور ترویج مصرف بهینه انرژی و کاهش مصرف گاز طبیعی در کشور آغاز شده، گفت: این کمپین با هدف کاهش دما به میزان دو درجه در فصل سرد سال، به ویژه در شرایطی که با موج سرمای شدید مواجه هستیم، طراحی شده است.
توکلی در ادامه سخنان خود، با اشاره به پایش دمای ادارات، نهادها، سازمانها و مراکز عمومی، اضافه کرد: همکاران من در سراسر کشور این مهم را به جد دنبال میکنند و در صورت مشاهده هرگونه موردی، در محله اول اخطار داده و در صورت رعایت نکردن، گاز آن سازمان قطع خواهد شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین به باغ ویلاهای خالی از سکنه در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: تاکنون گاز ۵۳ هزار باغ ویلا قطع شده است. ضمن اینکه با انشعابات غیرمجاز نیز به شدت برخورد خواهیم کرد و از مردم هم درخواست داریم در صورت مشاهده چنین مواردی از طریق شماره ۱۹۴ به ما اطلاعرسانی کنند، اما باید توجه داشته باشیم که همه این موارد نیازمند همت و ارادهای است که مردم باید بپذیرند؛ انرژی همیشگی نیست.
توکلی تصریح کرد: باید بپذیریم یک مشکل عمومی وجود دارد و این مشکل عمومی ناترازی حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز است؛ لذا من از مردم درخواست میکنم که انرژی را صرفهجویی کنند و به ارزش آن توجه داشته باشند. اگر همه ما همکاری و مصرف خود را مدیریت کنیم، میتوانیم از بحرانهای انرژی عبور کنیم.
قطع گاز پاساژها و مراکز تجاری
بدون اغماض
به گزارش شانا، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در هجدهمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی داخلی با تأکید بر اینکه عدم قطع گاز پاساژها و مراکز تجاری به منزله عدم اجرای تعهدات تکلیف شده برعهده شرکت ملی گاز ایران است، گفت: تأثیر این اقدامات زمانی ملموستر خواهد بود که عملیات پایش و قطع گاز به صورت هماهنگی با تیمهای وزارت نیرو باشد تا ضمن قطع گاز، برق این واحدها قطع شود. چراکه در صورت عدم قطع برق، این واحدهای متخلف از وسایل برقی برای گرمایش استفاده خواهند کرد و طبیعتا این اقدام فشار بیشتری به شبکه وارد خواهد کرد.
وی افزود: همین جدیت در ارتباط با بحث پایش ادارات دولتی و قطع گاز ادارات متخلف باید در دستور کار باشد. این امر به پشتوانه تاکید شخص رئیسجمهوری و مصوبات نهادهای نظارتی و بالادستی قابل اجراست. ضمن اینکه در موضوع برخورد با مراکز تجاری عمومی هم جدیت لازم به خرج داده شود.
توکلی با تأکید بر نقش سازنده اصناف در مدیریت مصرف بهینه گاز گفت: همراهسازی صنوف از مسیر آگاهسازی صاحبان صنعت میتواند کمک شایانی به آرامش روانی جامعه و مدیریت مصرف گاز داشته باشد.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: در همه جای دنیا این یک اصل انکارناپذیر است که با کاهش دمای هوا مقدار مصرف انرژی الگوی مصرف تغییر میکند و نیاز بخش خانگی برای تأمین گرمایش افزایش مییابد. طبیعتا شرکت ملی گاز ایران نیز بخش خانگی را همواره اولویت اول خود قرار داده و نمیتواند سهم این بخش را در اختیار دیگر بخشها قرار دهد.
توکلی با بیان اینکه هموطنان ما سخن حق و حرف کارشناسی را به راحتی میپذیرند، یادآور شد: اگر جامعه ما نسبت به این مسئله اشراف داشته باشد که یک مولکول گاز ۲۵۰ میلیون سال عمر دارد و بالغ بر ۷۶ درصد از منابع گاز کشور به صورت حفاری از دریا تأمین میشود که این امر به نوبه خود منحصر به فرد است، اهمیت گاز را بیشتر درک خواهند کرد.
کاهش ۸۰۰۰ مگاواتی تولید برق
در نیمه شمالی کشور
گفتنی است افزایش مصرف گاز، نیروگاههای تولید برق را دچار مشکل کرده است.
بر اساس اعلام وزارت نیرو، صنعت برق کشور با وجود آمادگی کامل برای تولید و تأمین برق مورد نیاز کلیه مشترکان خانگی، صنعتی، کشاورزی و سایر بخشها، با چالش جدی تأمین سوخت نیروگاهها مواجه است. این چالش بهویژه در فصل سرد و با افزایش مصرف گاز مشترکان خانگی، شدت بیشتری پیدا کرده است.
طبق گزارشهای موجود، ذخیره سوخت گازوئیل نیروگاههای کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۶۵ درصدی داشته است. از این میزان، ۹۲ درصد (معادل ۱۶۰۲ میلیون لیتر) مربوط به نیروگاههای نیمه شمالی کشور است. علاوهبر این، تخصیص گاز به نیروگاهها نیز تاکنون با کاهشی معادل ۴.۵ میلیارد لیتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه بوده که این کاهش با استفاده از سوخت مایع (گازوئیل و مازوت) جبران شده است.
با ادامه کاهش دمای هوا و تداوم سرما در اکثر مناطق کشور، تأمین گاز نیروگاهها با اختلال جدی روبهرو شده است. این بحران در نیمه شمالی کشور شرایط دشوارتری ایجاد کرده و موجب شده است که گاز تحویلی به نیروگاههای این منطقه در هفته جاری به صفر برسد. در نتیجه، بیش از ۸۰۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق در نیروگاههای نیمه شمالی متوقف شده و محدودیتهایی در تأمین برق مشترکان اعمال شده است.
با این حال، تیم ۱۰۰ هزار نفری صنعت برق با تمام ظرفیت خود در تلاش است تا برق پایدار مشترکان را تأمین کند. مسئولان صنعت برق اعلام کردهاند که به محض دریافت سوخت کافی برای تولید برق، تمامی محدودیتهای اعمالشده لغو و روند تأمین برق به حالت عادی بازخواهد گشت.
تشدید محدودیت انرژی صنعت سیمان
به گزارش خبرگزاری فارس، «علیاکبر الوندیان» دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان هم دیروز در یک نشست خبری با اشاره به قطع گاز و برق کارخانههای تولید سیمان، اظهار داشت: محدودیتهای گاز و برق و به عبارت بهتر قطع گاز و برق کارخانههای سیمان در سال جاری نسبت به سالهای قبل زودتر آغاز شده است و این موضوع صنعت سیمان را با مشکلاتی در تولید مواجه کرده است.
وی افزود: هر ساله محدودیت مصرف گاز کارخانههای سیمان از اواخر آبان آغاز میشد اما امسال از ۱۵ مهر شروع شد و محدودیت برق کارخانههای سیمان که از بهمن ماه آغاز میشد، هم اکنون آغاز شده و قطع برق بسیاری از کارخانههای سیمان آغاز شده است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان وی بیان داشت: در کنار محدودیت گاز و برق، کارخانههای تولید سیمان با محدودیت سوخت جایگزین مازوت هم مواجه هستند. البته این محدودیت به علت محدودیت ناوگان حملونقل است. در واقع با توجه به اینکه نیروگاهها برای تامین سوخت در اولویت هستند، بنابراین ناوگان حملونقل در ابتدا در اختیار آنهاست و سپس سوخت را به کارخانههای سیمان میرسانند.
الوندیان با اشاره به کاهش آمار تولید سیمان و کلینکر (ماده اولیه تولید سیمان) بر اثر محدودیت انرژی بیان داشت: در هشت ماهه اول امسال ۵۰ میلیون تن کلینکر تولید شده که نسبت به هشت ماهه سال گذشته سه میلیون تن کاهش تولید داشتیم. همچنین در هشت ماهه سال جاری
۴۸ میلیون تن تولید سیمان داشتهایم که تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰۰ هزارتن کاهش داشته است.