عراقچی در گفتوگو با العربی جدید:
در صورت درخواست دمشق ارسال نیرو به سوریه را بررسی خواهیم کرد
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با یک رسانه عربزبان به موضوعات مختلف؛ از جمله تحولات سوریه، جنگ غزه و پرونده مذاکرات هستهای کشورمان با اروپا و گفتوگو با آمریکا پرداخت.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با العربی الجدید اعلام کرد: قصد دارم برای گفتوگو درباره اوضاع سوریه به روسیه سفر کنم؛ ما تدارکات زیادی برای آرام کردن اوضاع در سوریه و ایجاد فرصتی برای ارائه ابتکار عمل و ایجاد راهحل دائمی داریم.
وی گفت: ما همیشه به دنبال مشورت و گفتوگو با ترکیه درباره اختلافات میان خود هستیم و گسترش فعالیت گروههای تروریستی در سوریه ممکن است بیشتر از ایران به کشورهای همسایه سوریه مانند عراق، اردن و ترکیه آسیب برساند.
عراقچی درباره پرونده از سرگیری روابط سوریه و ترکیه نیز تاکید کرد: شرط دولت سوریه برای خروج نیروهای ترکیه از خاک این کشور به عنوان پیششرط دیدار بشار اسد و اردوغان، منطقی است.
وی ادامه داد: اگر دولت سوریه از ایران بخواهد به این کشور نیرو بفرستد، این درخواست را بررسی خواهیم کرد؛ ایران نه فرماندهی گروههای مقاومت در کشورهای عربی را برعهده دارد و نه روابط تشکیلاتی با آنها دارد، بلکه از آرمان آنها، حمایت و در صورت نیاز، کمک میکند.
عراقچی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره روابط با عربستان سعودی نیز گفت: روابط ما با عربستان سعودی در سطح خوبی پیش میرود و جدا از اتفاقات بین ما و آمریکا است.
عراقچی همچنین به پرونده مذاکرات هستهای ایران اشاره کرد و افزود: دلایل زیادی برای بدبین بودن به مذاکرات با اروپا در خصوص پرونده هستهای داریم. در حال حاضر قصد گفتوگو با واشنگتن را نداریم؛ چرا که هیچ مبنایی برای چنین گفتوگویی وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: ما منتظریم تا ببینیم دولت جدید آمریکا چه سیاستهایی را در پیش خواهد گرفت و سپس سیاست خود را ترسیم خواهیم کرد.
عراقچی: منطقه اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور
در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد
سید عباس عراقچی روز سهشنبه 12 آذر 1403، در سخنان خود در نشست وزیران اکو اظهار داشت: اکو هفته گذشته سی و دومین سالگرد گسترش خود را جشن گرفت. در طول دههها، اکو به طور فزایندهای ثابت کرده است که یکی از مرتبطترین بسترهای منطقهای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است.
وی افزود: یکی دیگر از نشانههای دلگرمکننده در این زمینه، افزایش احساس مالکیت و مشارکت در عضویت اکو در گذشته نزدیک بوده است که باید تحسین شود. همزمان، ما باید درسها و تجربیات ده ساله و همچنین تلاشهای ناکام گذشته را الگو قرار دهیم، زیرا به طور مشترک در حال پیشروی در چشماندازهای جاری منطقهای و جهانی هستیم.
عراقچی خاطرنشان کرد: کشورهای عضو اکو برای تقویت همکاریهای منطقهای در زمینههایی مانند تجارت، حملونقل، گردشگری، انرژی، غذا و کشاورزی، بهداشت، بانکداری، گمرک، سرمایهگذاری، کاهش بلایای طبیعی، قضائی و اجرای قانون و غیره با یکدیگر همکاری کردهاند. ظرفیتهای توسعهای فردی و منطقهای بسیار فراوانی داریم. ما باید نهایت تلاش خود را با هدف تحقق کامل این ظرفیت بکر بهکار ببندیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: منطقه اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد و این امر به أراده جمعی ما بستگی دارد. همچنین میتوانیم به شریک قابل اعتمادی برای مشارکت جنوب - شمال در زمینههایی مانند ترانزیت و امنیت انرژی تبدیل شویم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین بیان داشت: طولانیترین زیرساخت در انتظار همکاری اکو، توافقنامه تجاری اکو (ECITA) است که اجرای آن برای دو دهه به تاخیر افتاده است. تاجران ما و سایر ذینفعان در منطقه اکو مطمئناً شایستگی بیشتری دارند. آنها شایسته بهرهمندی از منطقه تجارت آزاد اکو هستند، همانطور که در «چشمانداز 2025 اکو» پیشبینی شده است. ایران در دوره ریاست خود در سال 2024 بر اکو با درک روشنی از این واقعیت که چگونه گسترش تجارت در منطقه اکو میتواند همکاری و مشارکت در سایر زمینهها را ارتقا دهد، شعار «ایجاد منطقه مقاوم و تابآور از طریق توسعه تجارت بین منطقهای» را به عنوان شعار خود انتخاب کرد.
عراقچی افزود: سیستم تجارت اکو نیز نیازمند حمایت مالی، بانکی، گمرکی و سیستمهای بیمه میباشد که هماهنگسازی و دیجیتالیسازی آنها نیز به دستور کار غالب اکو تبدیل خواهد شد. به بانک تجارت و توسعه اکو باید اختیاراتی داده شود تا آنچه را که برای تبدیل شدن به یک مروج تجارت و یک پروژه مالی و تامینکننده سرمایه در سراسر منطقه اکو لازم است انجام دهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه اظهار داشت: نشست امروز شورای وزیران اکو، که مهمترین گردهمایی اکو در سال 2024 است، مکان مناسبی برای احیای حرکت مجدد برای تلاشهای آینده ما میباشد. این موضوع از آنجایی نیز حائز اهمیت است که «چشمانداز 2025 اکو» به آخرین سال خود نزدیک میشود و «کمیته بررسی چشمانداز» در تهران کار بزرگی انجام داده و پروژههای اولویتدار را شناسایی کرده است که باید مورد توجه و اختصاص منابع ویژه قرار گیرند. اکو همچنین ممکن است به برخی تغییرات الگویی و طراحی مجدد معماری خود نیاز داشته باشد.
بقایی: ایران مصمم است
از ظرفیت سازمان همکاری اقتصادی
برای همبستگی منطقه بهره گیرد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز بعدازظهر سهشنبه ۱۳ آذر در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: مشهد میزبان بیست و هشتمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) است.
به گزارش ایرنا، وی گفت: ایران مصمم است که بیش از پیش از ظرفیتهای این سازمان برای تحقق همبستگی اقتصادی بین کشورهای عضو و ارتقای رفاه افتصادی همه مردمان این منطقه بهره بگیرد.
بقایی: هر تلاشی برای
تقویت مراودات کشورهای عضو «اکو» شایسته است
بقایی روز سهشنبه در حاشیه آیین آغاز بیست و هشتمین اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در محل هتل درویشی مشهد در جمع خبرنگاران، افزود: سازمان همکاریهای اقتصادی یکی از قدیمیترین سازمانهای موفق در حوزه اقتصادی است که این امر نشان از اهمیت این سازمان و فعالیت آن در منطقه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اظهار کرد: ۱۰ کشور عضو اکو در حقیقت کشورهایی با ظرفیتهای بالای اقتصادی و تجاری در منطقه هستند که آنچه مهم است برخورداری از نزدیکی فرهنگی و مشترکات مذهبی و تاریخی میان این کشورها است.
بقایی بیان کرد: از اینرو هر تلاش و اقدام برای تقویت مراودات میان کشورهای عضو، دارای اهمیت و شایسته توجه است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ ریاست اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو را برعهده داشت، اظهار کرد: امروز نتیجه سازماندهی و برنامهریزی برای کارهای انجام شده در طول یکسال گذشته توسط ایران برای این شورا است، ضمن اینکه مجموعه اقدامات و برنامههای این سازمان که قرار است در سالهای آینده (پنج تا ۱۰ سال آینده) در دستور کار قرار گیرد نیز در جلسات کارشناسی روز گذشته بررسی شده است.
وی افزود: امروز نیز بیانیه نهائی بیست و هشتمین اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان اکو را اعلام خواهیم کرد که در قالب آن دستورالعملهای پیشرو برای اکو را روشن خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ادامه داد: سازمان همکاری اقتصادی اکو جدا از تحولات سوریه کار خودش را انجام میدهد و سازمانی با رویکرد اقتصادی و گسترش مراودات اقتصادی بین کشورهای عضو و تقویت رفاه و بهبود وضعیت اقتصادی مردم آن کشورها است.
وی تصریح کرد: هر سازمان منطقهای که بتواند هم از لحاظ ایجاد هنجارهای منطقهای و هم از جهت بالفعلسازی ظرفیتهای کشورهای عضو اکو فعالیت کند، در بهبود شرایط منطقهای و بینالمللی و به نوعی مقابله کردن با برخی روندهای یکجانبهگرایی تاثیرگذار است.
اکو فارغ از تحولات جهانی
برای تقویت کشورهای خود تلاش میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سؤالی در خصوص تاثیر ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا بر رویکرد اکو گفت: سازمان اکو با سابقه چهار یا پنج دهه فعالیت درباره کشورهای عضو خود فارغ از بحثهای دیگر در عرصه بینالملل تصمیم میگیرد و طبیعی است که کشورهای عضو خود را با شرایط جدید بینالمللی تطبیق بدهند.
بقایی در پاسخ به سؤالی در خصوص دستاورد سفر عراقچی به ترکیه نیز گفت: در جلسه آنکارا مقامات در سطح معاون وزیر امور خارجه شرکت داشتند اما وزیر امور خارجه ایران با همتایان خود هم در سوریه و هم در ترکیه گفتوگوهای بسیار مهمی داشت از این جهت که هم با سوریه پیام روشن جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حمایت قاطع ما از این کشور در برابر تروریسم ابلاغ کرد و دکتر عراقچی از نزدیک در جریان تحولات منطقهای قرار گرفت و در ترکیه هم صحبتهای صریح و روشنی با وزیر امور خارجه آن کشور داشتند.
وی ادامه داد: این موضوع مهم است که همه کشورهای منطقه بهویژه همسایگان سوریه به این جمعبندی رسیدهاند که تروریسم یک بیماری مسری است و در هیچ نقطهای متوقف نمیشود و در صورتی که کشورها در مقابله با این معضل همکاری و مشارکت نداشته باشند به طور قطع از این ناحیه متاثر خواهند شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به برگزاری اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد، گفت: میزبانی مشهد از این اجلاس بسیار مهم بود و این یکی از طرحهای مهم وزارت امور خارجه است تا ظرفیتها و توانمندیهای بخشهای مختلف کشورمان را به دنیا نشان دهد، این یکی از اولین نشستهایی است که در سطح وزرای امور خارجه در مکانی به غیر از پایتخت برگزار میشود.
بقایی تصریح کرد: همه میدانیم که مشهد از هر جهت برای ما جایگاه ویژه و به نوعی مقدس دارد و ظرفیتهای اقتصادی، تجاری و فرهنگی این شهر نمونه است، امیدواریم که بیشتر از این فرصتهای بینالمللی برای شناساندن توانمندیها و ظرفیتهای مختلف کشورمان به جهان استفاده کنیم.
به گزارش ایرنا، در نشست روز دوم و پایانی این اجلاس «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان، دبیرکل اکو و وزیران امور خارجه کشورهای ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان، پاکستان، ازبکستان، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و تاجیکستان حضور دارند.
زیارت حرم مطهر رضوی، بازدید از آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی، برپایی نمایشگاه محصولات هایتک و دانشبنیان خراسان رضوی در محل استقرار وزیران و هیئتهای خارجی از برنامههای جنبی بیست و هشتمین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو بود.
اکو یک سازمان منطقهای دولتی محسوب میشود که سال ۱۹۶۴ از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاریهای اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت کشور جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.