سفارت آمریکا در روسیه چگونه مسکو را به آشوب کشاند؟
دولت جدید آمریکا از راه نرسیده، با محوریت سفارتش در مسکو اعتراضات اخیر روسیه را تندتر کرده و نفت بر شعله اعتراضات آن میزند.
چندی پیش «الکسی ناوالنی»، یکی از رهبران مخالفان روسیه، وارد خاک این کشور شد و در بدو ورودش در فرودگاه دستگیر شد؛ چرا که گفته میشود، ناوالنی در پروندهای موسوم به «روچر» با مجازات تعلیقی مواجه است و به علت از دست دادن حضور در چندین جلسه بازپرسی (به علت حضورش در خارج از کشور) در فهرست افراد تحت تعقیب دولت روسیه قرار گرفته بود. با دستگیری او مخالفان دولت روسیه قصد داشتند در اعتراض به بازداشتش تجمعات اعتراضی برگزار کنند. بعد از این بود که سفارت آمریکا در اقدامی که مداخلهجویانه توصیف شده، بیانیهای صادر کرد و به بهانه دفاع از شهروندانش در روسیه و در لابلای این بیانیه، «فهرست نقاط محل تجمع معترضین» را منتشر کرد! البته در پوشش اینکه، آمریکاییهای ساکن مسکو، در چنین روز و ساعتی در این نقاط حضور نداشته باشند!
اقدامات آمریکا با واکنش تند روسیه روبهرو شده، اما واشنگتن نیز پا پس نکشیده است. «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای با عنوان اعتراضات در روسیه گفته: «آمریکا شدیداً استفاده از تاکتیکهای خشن علیه معترضان و روزنامهنگاران در تعطیلات آخر هفته در شهرهای سرتاسر روسیه را محکوم میکند». به گزارش فارس، به دنبال اعلام حمایت سفارت آمریکا در مسکو از معترضان به دولت روسیه، وزارت خارجه روسیه به مقامات آمریکایی توصیه کرده به جای دخالت در امور سایر کشورها، نظارهگر مشکلات خود باشند. به نظر میرسد با بازگشت دموکراتها به قدرت در آمریکا، این دو کشور مجددا فضای جنگ سرد را، شدیدتر از قبل تجربه کنند. معمولا رابطه جمهوری خواهان با روسیه، (به ویژه در دوران ترامپ) بهاندازه رابطه دموکراتها با روسیه، بد نبوده است. از آن سو تقابل با چین بخشی از استراتژی ملی آمریکاست، (چه در دوران حکمرانی جمهوری خواهان چه دموکراتها) اما به نظر میرسد که حساسیتهای «جو بایدن»، رئیسجمهور تازه رسیده آمریکا، در مقایسه با دولت «دونالد ترامپ»، نسبت به روسیه بیشتر است. چندی پیشاندیشکده «کارنگی» آمریکا در گزارشی نوشته بود، بایدن روسیه را بزرگترین تهدید برای آمریکا میداند که سیاست تضعیف کشورهای غربی و تضعیف نهادهای غربی مانند ناتو و اتحادیه اروپا و واژگونی نظم لیبرال غربی را دنبال میکند. ایناندیشکده همچنین پیشبینی کرده که چهار سال آینده برای روابط آمریکا و روسیه پرتلاطم خواهد بود.
دشمنی ادامهدار آمریکا با چین
اگر روابط آمریکا و روسیه در دوران ترامپ مثبت ارائه میشد که با روی کار آمدن بایدن این روابط شیرین تلخ شد؛ روابط آمریکا با چین بسیار بد بود که به نظر میرسد با آمدن بایدن همچنان این شرایط بد ادامه خواهد داشت. «لیود آستین»، وزیر دفاع جدید آمریکا، در دومین روز کاری خود در این منصب، با همتای ژاپنی صحبت کرده و به پکن درباره اختلافات سرزمینی در دریای چین شرقی هشدار داده است. آمریکا همچنین در ادامه اقدامات تحریکآمیزش در قبال بحران چین-تایوان، یک ناوگروه این کشور که در خط مقدم آن ناو هواپیمابر «یواساس تئودور روزولت» قرار دارد، وارد دریای
چین جنوبی کرد.