kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۵۶۵۲
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - ۲۱:۱۳
ترامپ خبر داد

مراکش در قبال حاکمیت بر صحرای غربی، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت!

در ادامه خیانت کشورهای کوچک، ضعیف و بعضا فقیر عربی یا آفریقایی به آرمان فلسطین، مراکش نیز وارد روند عادی ‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی شد. مردم مراکش به شدت این خیانت را محکوم کردند.



سرویس خارجی-


در ادامه روند سازش با رژیم صهیونیستی این بار مراکش در قبال دریافت یک امتیاز، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت. درست مثل سودان که در قبال دریافت آرد، چنین خبطی کرد! در چند ماه گذشته امارات، بحرین و سودان روابط خود را با رژیم صهیونیستی علنی کرده‌اند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، پنجشنبه شب از توافق مراکش و رژیم صهیونیستی برای عادی ‌سازی روابط خبر داد و آن را "دستاوردی تاریخی" توصیف کرد. ترامپ در توئیتی نوشت: «موفقیت تاریخی دیگر... اسرائیل و پادشاهی مراکش توافق کردند که روابط کامل دیپلماتیک برقرار کنند. پیشرفتی عظیم برای صلح خاورمیانه....»! وی همچنین نوشت آمریکا در ازای این اقدام مراکش، حاکمیت مراکش را بر منطقه صحرای غربی به رسمیت می‌شناسد؛ جایی که مراکش دهه‌ها با جبهه «پولیساریو» بر سر آن اختلاف دارد.
در اعلامیه امضا شده توسط ترامپ آمده «آمریکا معتقد است ایجاد یک کشور مستقل در صحرای غربی گزینه واقع بینانه‌ای برای حل مناقشه نیست». کاخ سفید همچنین از طرفین درگیری در صحرای غربی خواست بر اساس طرح خودمختاری مراکش به عنوان چارچوبی برای مذاکرات، در اسرع وقت وارد بحث و گفت وگو شوند.
روابط مراکش و رژیم صهیونیستی پس از ۲۰ سال از سر گرفته می‌شود و مراکش چهارمین کشوری است که ظرف ماه‌های گذشته با فشار آمریکا اقدام به عادی ‌سازی روابط با تل‌آویو می‌کند. روابط سطح پایین میان مراکش و رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۰، و در پی سرکوب فلسطینیان از سوی ارتش رژیم صهیونیستی قطع شد اما حالا قرار است دو طرف سفارت‌های خود در تل‌آویو و رباط را بازگشایی کنند و خطوط هوایی هم میان آنها برقرار شود. مراکش در ازای قبول پیشنهاد آمریکا برای رابطه با رژیم صهیونیستی، کاخ‌سفید را مجاب کرده که حاکمیت این کشور بر اراضی صحرای غربی را به رسمیت بشناسد.
جبهه پولیساریو
بین مراکش و جبهه پولیساریو طی چند دهه بر سر منطقه صحرای غربی تنش و درگیری نظامی بوده که آخرین این درگیری‌ها آبان گذشته بود. جبهه پولیساریو این منطقه را منطقه‌ای مستقل می‌داند و خواستار به رسمیت شناختن این منطقه است. جبهه پولیساریو یک سازمان سیاسی نظامی در صحرای غربی است. این گروه در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعمار اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه‌ایجاد شد. پولیساریو پس از خروج اسپانیا در سال ۱۹۷۶، جمهوری دموکراتیک عربی صحرا را در مستعمره پیشین اسپانیا ایجاد کرد و به مخالفت با اقدام اسپانیا در تقسیم صحرای غربی میان مراکش و موریتانی پرداخت.
 موریتانی و پولیساریو در سال ۱۹۷۹ با یکدیگر صلح کردند و بدین ترتیب بخش جنوبی جمهوری صحرا (به نام وادی الذهب) به این جمهوری بازگشت اما پادشاهی مراکش تمام منطقه شمالی صحرای غربی را که «الساقیة الحمراء» نامیده می‌شود، در اشغال خود نگاه داشت و ضمیمه خاک خود کرد. از آن پس جبهه پولیساریو بر روی مقاومت علیه مراکش متمرکز شده است. مراکش خواهان حکومت خودگردان وابسته به خود در صحرای غربی و وجود دولت و پارلمان محلی تحت حاکمیت خود در این منطقه است و می‌گوید اگر قرار به برگزاری همه‌پرسی باشد باید درخصوص خودمختاری این منطقه و نه برای جدایی از مراکش باشد. اما جبهه پولیساریو مخالف این طرح است و خواهان برگزاری همه‌پرسی تعیین سرنوشت برای صحرای غربی است.
واکنش مردم مراکش
این اقدام دولت مراکش با محکومیت شدید مردم این کشور مواجه شده است. «احمد ویحمان» رئیس‌نهاد
دیده‌بان مبارزه با عادی ‌سازی روابط اعلام کرد که ملت مراکش با عادی ‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالف است. وی افزود، رژیم صهیونیستی، رژیمی است که علیه تمامیت ارضی مراکش و انسجام اجتماعی آن توطئه می‌کند و در تلاش است تا آن را به ۶ بخش تجزیه کند. ویحمان بیان کرد که مسئله صحرای غربی، نیازمند تأیید صهیونیست‌ها نیست تا مراکشی بودن آن مشخص شود؛ لذا توجیه عادی‌‌سازی از طریق مسئله صحرا، یک رسوایی بوده و غیر قابل پذیرش است... عادی ‌سازی روابط در همه ابعاد و جنبه‌های آن یک خیانت به شمار می‌رود. «خالد البکاری» فعال حقوقی مراکشی نیز در واکنش به عادی ‌سازی روابط میان کشورش و رژیم صهیونیستی گفت:ـ اگر بازگشایی دفاتر ارتباطی بین اسرائیل و مراکش، هزینه‌ای است که مراکش برای به رسمیت شناختن حاکمیت بر منطقه صحرا توسط دونالد ترامپ داده است، این مسئله به مثابه باج خواهی بوده و هیچ ارتباطی به موفقیت دیپلماتیک ندارد.»