سابقه جنگ نرم در طول تاريخ (زلال بصیرت)
انسان داراي خواستههاي متفاوتي است كه گاهي در عمل با يكديگر تزاحم پيدا ميكنند و به همين ترتيب گاه خواستههاي مشتركي در جامعه وجود دارد كه با خواسته جامعه ديگر تعارض دارد.
اين تزاحم در ارضاي خواستهها اگر به توافق طرفين منجر نشود، هريك از طرفين در صدد تحميل خواسته خود بر آمده و زمينه جنگ پديد ميآيد.
ابلیس، اولین طراح جنگ نرم
در مراحل اوليه زندگي بشر، برخورد فيزيكي اولين راه براي تحميل خواستهها بود، اما كم كم بشر به اين نتيجه رسيد كه راههاي بهتري نيز وجود دارد و آن فريب طرف مقابل از طريق دروغ، اتهام، شايعه و در نتيجه تأثير بر تفكر ديگري است. در حقيقت اولين فردي كه در طول تاريخ اين شيوه را به كار گرفت ابليس بود که براي تأثيرگذاري بر فكر و شناخت حضرت آدم و حوا به آنان دروغ گفت و حتي بر صدق ادعاي خود قسم ياد كرد و آنها نيز فريب خوردند.
اظهار دوستي و خيرخواهي و تأثير بر افكار ديگران برای تسلط و تحميل خواستههاي خود، اساس جنگ نرم است. البته جنگ نرم داراي ابزارها، تاكتيكها و شكلهاي مختلفي است.
راه مصون ماندن در جنگ نرم
دشمنان حق در طول تاريخ در مواجهه با همه انبياء شیوه جنگ نرم را به كار گرفتند و طبق فرمايش قرآن آنها را به جنون، شعرگويي و حتی جنايت ناموسي متهم كردند تا بدين وسيله بر افكار ديگران تأثير بگذارند.
امروزه شيوههاي جنگ نرم به مراتب پيچيدهتر از گذشته شده است، امروز در دانشگاههای مختلف دنيا، دانشكدههاي جنگ نرم و جنگ رواني تأسيس شدهاند و تعليم ديدگان اين دانشگاهها حتي در داخل كشور ما نيز حضور دارند.
اما سؤال مهم اين است كه اولا چگونه خودمان را از فريب اين دشمنان حفظ كنيم تا در جنگ نرم با اين همه روشهاي پيچيده آسيب نبينيم، ثانيا چگونه كساني را كه در جنگ نرم آسيبپذيرند و يا آسيب ديده اند، كمك كنيم؟
روح جنگ نرم تأثير و وسوسه در فكر و عواطف مردم است. براي مقابله با جنگ نرم برخي از مقدمات لازم است، از جمله شناخت افكار موجود و بررسي صحت و سقم آنها و كسب معلومات صحيح و در يك كلمه بصيرت.
نبايد گمان كرد اگر سرمايه داران و كاپيتاليستها از ميدان خارج شدند، سوسياليستها به نفع ما عمل ميكنند.
بايد خداوند را شاكر باشيم كه علاوهبر اينكه ما را در مسير و مذهبي حق قرار داد، به بركت امام(ره) طريقه صحيح زندگي اجتماعي و شیوه موثر مبارزه با ترفندهای مختلف دشمنان را نيز به ما آموخت.وجود امام(ره) و رهبري ايشان بزرگترين نعمتي بود كه خداوند متعال به ما عطا كرد كه با نهضت خود جلوي بسياري از مفاسد، انحرافات و خونريزيها را گرفت و عظمت اين نعمت را در مقايسه انقلاب خودمان با ديگر انقلابهاي منطقه كه مردم مسلمان آن به پا خاستهاند، ميتوان مشاهده كرد.
جهان کنونی با توجه به توسعه ارتباطات مانند یک دهكده است. خداوند متعال به چنين تحولاتی آگاه بوده و این مسائل جزئی از طرح اولیه او برای جهان است و با اين نوع نگاه به نظام خلقت، که به تعبير فلاسفه نظام احسن است، بايد ببينيم در مقابل اين عوامل فساد و انحراف چه موقعيتي داريم و چه مسئوليتي روي دوش ماست.
داشتن بصیرت، لازمه عمل به وظیفه در جنگ نرم
براي انجام وظيفه، شايسته است كه از تجربيات ديگران استفاده كنيم.رسيدن به كمال و سعادت بدون تحمل سختيها و مشكلات ممكن نيست و انسان براي قدم برداشتن در اين راه بايد خود را براي تحمل دشمنیها، شنيدن فحشها و ناسزاها و تهمتها و حتي ملامت دوستان آماده كند.
انسان بايد بهقدري بصيرتش كامل شود كه بتواند وظيفه خود را بشناسد و پس از آن اگر همه دنيا هم در مقابل او ايستادند، در راه حق ثابت قدم بماند و حضرت امام راحل(ره) چنين بود؛ البته چنين بصيرتي جز با دل پاك، مناجات و تضرع شبانه و دل سپردن به خدا حاصل نميشود، اما اگر به كسي داده شود اعجاز ميكند.
در جنگ نرم بايد اولويت و اهميت مسائل مشخص شود و بر اساس اولويتبندي با توطئهها مقابله شود، بايد آنچه كه مهمترين كانون قوت ما بوده و از طرفي مهمترين كانون خطر براي دشمن به شمار میرود و دشمن برای نابودي آن حاضر است با همه طرفها در گروههای متعارض همکاری کند را بشناسيم و به هیچ وجه از آن کوتاه نیاییم و آن را خط قرمز خود قرار دهیم و مسائل جزئي و روزمره، ما را از اين اولويتها غافل نكند.
البته بايد توجه داشته باشيم كه عواملي، فوق اسباب مادي هم وجود دارند و ما صاحبي داريم كه قدرتش فوق همه قدرتهاست كه بايد از او مدد بگیريم و نگذاريم شياطين ما را از او غافل كنند.
بیانات آيتالله مصباح يزدي (دامظله) در بيست و سومين نشست انجمن فارغالتحصيلان مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)؛ قم؛ 19/3/91
زلال بصیرت هر دو هفته یک بار روزهای یکشنبه منتشر میشود.