طعنه سنگین رای الیوم به سعد حریری
آیا نصف بیروت باید نابود میشد تا حریری برگردد؟
روزنامه «رای الیوم» با طعنه به «سعد حریری» که آیا برای بازگشت تو نیاز به ویرانی نیمی از بیروت را داشت، تلویحاً او را به دست داشتن در این واقعه متهم کرده است.
رأی الیوم در سرمقاله خود آورده است، با نابودی نیمی از بیروت به خاطر انفجار بندری (14 مرداد) که تمام کارشناسان بر این باورند، در نتیجه یک اقدام تروریستی بوده است و بعید نیست اسرائیل با تحریک آمریکا، آن را انجام داده باشد و نیز عدم اعلام نتایج تحقیقات، حتی بعد از دو ماه و فروپاشی اقتصاد و لیره، شک و تردیدهای ما بیشتر و بیشتر میشود و چیزی که بر این شک میافزاید شکست تمام تلاشها برای تشکیل دولت لبنان چه از سوی «حسان دیاب» و چه «مصطفی ادیب» است. اکنون «سعد حریری»، نخستوزیر سابق لبنان بزرگواری کرده و شروطی را برای بازگشت به پست نخستوزیری مطرح کرده است.
«عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه مذکور، با جملات بالا، انفجار بیروت و شکست نخستوزیران پیشین را به بازگشتِ مشروطِ حریری به صحنه قدرت ربط میدهد. او پس از پر رنگ کردن احتمال مشارکت حریری در یک حمله تروریستی، که نیمی از پایتخت لبنان را ویران کرده است، تلاش میکند تا قرائن بیشتری را برای حرفش مطرح کند.
نگارنده این مقاله، آنطور که ایسنا نقل کرده است، مینویسد که از جمله مهمترین شرطهای حریری، قبول شرطهای صندوق بینالمللی پول و اجرای بندهای طرح فرانسه است که «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور این کشور، به عنوان تنها گزینه برای بازسازی بیروت آنها را مطرح کرده است. این شرطها، جدید نیست، اما مسئله جدید این است که شرطهای مذکور، این بار همراه با هشدار نسبت به وقوع جنگ داخلی بود. حریری تهدیدش به جنگ داخلی را این گونه توجیه کرد که خیابانهای لبنان شاهد گسترش سلاح و مظاهر نظامی است.
نویسنده رای الیوم افزود: نمیدانیم واکنش فراکسیون مقاومت و همپیمانانش به این شرطها و لحن تهدیدآمیز حریری و نشان دادن خودش به عنوان تنها ناجی لبنان چه خواهد بود، اما آنچه میدانیم همزمانی این شرطها با مطرح شدن میانجیگری آمریکا است که عملا دامنه شرطها را گسترش میدهد. آمریکا تلاش میکند، از مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی و زمینی لبنان و رژیم صهیونیستی سوءاستفاده کند. این نشان میدهد که طرفی برای بهرهبرداری از انعطافپذیری برخی جریانها درباره میانجیگری آمریکا و کشاندن لبنان به دامنه کشورهایی که به عادیسازی روابط میپردازند، تلاش میکند.
مسئله دیگر این است که حریری توان اجرایی ندارد؛ او زمانی که پشتیبانی کامل آلسعود را داشت، نتوانست بر مشکلات مالی لبنان فائق شود، حالا که او حتی پشتیبانی پیشین را از دست داده است، چه توان اجرایی خواهد داشت؟ آن هم در کشوری که تبدیل به یک کشور هزاردستان شده است.
روزنامه لبنانی «الجمهوریه» نیز خبر داد که یک منبع نزدیک به جنبشهای« امل» و «حزبالله» گفت: «تا این لحظه نمیدانیم که
سعد حریری چه میخواهد، روز گذشته به همه حمله کرد و [در عین حال] همه را راضی کرد و [بحث] نامزدی مشروط را پیش کشید. نه میخواهیم عجله کنیم و نه در محل کشمکش قرار خواهیم گرفت، بلکه منتظر طرح او خواهیم ماند و با ارائه طرح تصمیم خواهیم گرفت.»
خبر گزاری فارس نیز از لبنان گزارش داد، انفجاری در انبار نفت کوره در بیروت روی داد و خودروهای آتشنشانی و اورژانس به محل وقوع حادثه اعزام شدند. تا عصر دیروز خبر رسید که متاسفانه حدأقل چهار تن در حادثه مذکور، جان خود را از دست دادهاند.