kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۹۳۸۳
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۲

بحران خلاء قدرت در لبنان/ سومین نخست‌وزیر هم کنار کشید

پس از «سعد حریری» و «حسان دیاب» این‌بار نوبت به « مصطفی ادیب» بود تا با استعفایش از نخست‌وزیری، خلاء قدرت و بحران سیاسی در لبنان را تداوم بخشد.


سرویس خارجی-

«سعد حریری»، سیاستمدار لبنانی و دومین پسر رفیق حریری، است که از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ نخست‌وزیری لبنان را بر عهده داشت و بار دیگر و از سال ۲۰۱۶ تا ژانویه ۲۰۲۰ (اول بهمن 1398) نخست‌وزیر این کشور بود. او که خود مسئول بخش زیادی از بحران‌های لبنان است، وقتی مشکل، به اعتراض‌ها و شورش‌های خیابانی کشید و امتداد یافت استعفا کرد و خود حالا تبدیل به یک منتقد سیاسی شده است! پس از او «حسان دیاب» تا اوت 2020 (مرداد 1399) نخست‌وزیر لبنان بود، اما بحران‌های عمیق و عدم اجماع سیاسی و سیطره «گرایش‌های قومی-قبیله‌ای»، به جای «توافق ملی» کار را به جایی رساند که او خیلی زود به استعفا مجبور شد.
حالا نوبت استعفا به «مصطفی ادیب» رسید. او که چند هفته پیش در پارلمان لبنان به عنوان نخست‌وزیر مکلف انتخاب شده بود، دولت را تشکیل نداده استعفا داد! وی در سخنرانی کوتاهی از کاخ بعبدا گفت: «می روم از مردم لبنان عذرخواهی کنم». ادیب دلیل استعفایش را اینطور عنوان کرد: «توافقی که زمان مکلف شدنم برای این سمت وجود داشت دیگر نیست». به گزارش ایسنا، «میشل عون» رئیس‌جمهور لبنان نیز از قبول استعفای ادیب و اتخاذ اقدامات مناسب خبر داده است.
گفتنی است، اول کار ادیب، در ظاهر اجماعی درباره او وجود داشت، از حریری و جریانش که ادیب پیشنهاد آنان بود تا جنبش محبوب حزب‌الله، اما حالا با توجه به استعفا و دلیلی که ادیب برای استعفای خود گفته، می‌توان فهمید معادلات سیاسی در پس پرده بسیار متفاوت با سیاست‌ورزیِ روی صحنه رقم می‌خورد.
گفتنی است، پس از استعفای ناگهانی و مشکوک سعد حریری که پس از بازگشت از فرانسه اتفاق افتاد! لبنان دچار یک خلاء قدرت خطرناک شده که در کمترین حالت، یک بحران سیاسی به بحران اقتصادی و اجتماعی آن اضافه کرد. کاری که در عراق نیز اتفاق افتاد و برخی جریان‌های داخلی در کشور خودمان نیز به دنبال آن بودند که با هوشیاری رهبر انقلاب، بی‌نتیجه ماند.
آتش‌سوزیِ دیگر
خبر دیگر از لبنان آن‌ که منطقه اسکان آوارگان سوری در منطقه «العاقبیه» صیدا واقع در جنوب لبنان دچار آتش‌سوزی گسترده شد که علت آن هنوز مشخص نیست. بر اساس گزارش رسانه‌ها، حدود ۱۵۰ سوری در منطقه‌ای که آتش‌سوزی در آن رخ داد، زندگی می‌کنند. از خسارت‌ها و تلفات احتمالی این آتش‌سوزی خبر در دست نیست.
این چندمین آتش‌سوزی در چند وقت اخیر در لبنان است. پس از انفجار مهیب بندر بیروت در 14 مرداد امسال چندین آتش‌سوزی در لبنان رخ داده که برای آنان که اخبار لبنان را دنبال می‎‌کنند، سؤال‌برانگیز شده است؛ از آتش‌سوزی در انبار لاستیک و بازار و مرکز خرید گرفته تا انفجار چند روز پیش پمپ بنزین و حالا هم این اردوگاه.
ماهیگیری صهیونیسم
وقتی اوضاع لبنان درهم پیچیده شده و افق‌ها تیره است، دشمن صهیونیستی جسارت سوءاستفاده پیدا می‌کند. تلویزیون رژیم صهیونیستی که هنوز از ترس انتقام حزب‌الله در آماده‌باش است (البته به تعبیر سید حسن نصرالله رهبر حزب‌الله و تأیید یکی از کارشناسان نظامی رژیم صهیونیستی، سربازان وحشت‌زده یک لنگ پا ایستاده صهیونیسم) در گزارشی ادعا کرد، توافق ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و این رژیم پس از دهم اکتبر (19 مهر) حاصل خواهد شد.
گرچه لبنان سال‌هاست محل تولد و رشد برخی جریان‌های مقاومت چون حزب‌الله است، اما چنان‌که رهبر حزب‌الله در سخنرانی‌های خود اشاره کرده است، این گروه مقاومت نمی‌تواند امنیت کل لبنان را تأمین کند، تمام گروه‌های لبنانی باید گرد منافع ملی این کشور جمع شوند تا امنیت (نظامی، سیاسی، اقتصادی) این کشور تأمین باشد.