واکنشها به مذاکرات مبهم بغداد-واشنگتن
حشدالشعبی: اجازه نمیدهیم مصوبه پارلمان برای اخراج آمریکا دور زده شود
در حالی که مفاد منتشر شده از مذاکرات بغداد-واشنگتن افکار عمومی و جریان مقاومت عراق را بهاندازه کافی مجاب نکرده، برخی از جمله حشدالشعبی نسبت به وضعیت این گفتوگوها هشدار دادهاند. اگر چه نخستوزیر عراق گفته در این مذاکرات بر خروج آمریکاییها تاکید و این مسئله به رسمیت شناخته شده است.
سرویس خارجی-
بعد از ماجراجوییِ حماقتبارِ آمریکا و رئیسجمهور پر حاشیهاش، «دونالد ترامپ»، در ترور سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» و معاون حشدالشعبی «ابومهدی المهندس» در بغداد، موج بزرگی علیه اشغالگران در این کشور راه افتاد که منجر به تصویب قانونی در پارلمان شد که به موجب آن نیروهای آمریکایی کاملاً باید از عراق خارج شوند. مقاومتِ عراق این مصوبه را میزانی برای هرگونه رویارویی با آمریکا در نظر میگیرد؛ اما به نظر میرسد مذاکرات اخیر دارای ابهاماتی است که برخی را به این نتیجه رسانده، آن طور که باید بر مدارِ این مصوبه نیست.
خبرگزاری تسنیم در این باره به نقل از خبرگزاری عراق (واع) به مفاد این مذاکره اشاره کرده و نوشته، «درخصوص شراکت امنیتی، دو کشور اذعان کردند که در سایه پیشرفت چشمگیر در رهایی از تهدید گروه تروریستی داعش، آمریکا در طول ماههای آینده به کاهش شمار نیروهای موجود در عراق و گفتوگو با دولت عراق درباره وضعیت نیروهای باقیمانده ادامه خواهد داد و تمرکز دو کشور به سمت توسعه رابطه امنیتی طبیعی براساس منافع مشترک حرکت میکند».
چنانکه از این عبارت به نظر میرسد و واکنشهای بعدی نیز نشان داد، بحث فوق الذکر به صراحتِ مصوبه پارلمان عراق که خواستار خروج کامل آمریکاییهاست نیست، که این ممکن است منجر به ابهاماتی شود. برخی اظهارات مقامات دولتی عراق نیز بر این ابهام افزوده است. مثلا «هشام داود» مشاور نخستوزیر عراق، روز پنجشنبه، در گفتوگو با روزنامه «الصباح» عراق گفته این کشور در این سالها بهاندازه کافی قدرت پیدا کرده است و به شمار زیاد نیروهای آمریکایی نیازی ندارد. چنانکه از جمله این مقام به ذهن میرسد، تأکید گویا بر کاهش نیروهاست ونه خروج کامل آنها.
واکنش حشدالشعبی
نگاهی به موضعگیری برخی جریانهای سیاسی و پرنفوذ عراق نیز موید این تحلیل است. به عنوان مثال «قیس الخزعلی»، دبیرکل عصائب اهل الحق از جریان حشد اشعبی، در پیامی توئیتری نوشته: «دولت آمریکا بداند اگر بخواهد که نیروهایش در عراق باقی بمانند، براساس قانون عراق محکوم است، چراکه پارلمان پیش از این اعطای مصونیت به آنها را رد کرده و در آینده نیز رد خواهد کرد. به هیچ وجه اجازه نخواهیم تلاشها برای دور زدن این مسئله به نتیجه برسد.»
مصطفی کاظمی
با این حال موضعگیری نخستوزیر عراق تا حدودی خروج آمریکاییها را «قطعی» به نظر میرساند. «مصطفی الکاظمی» پس از این مذاکرات و روز جمعه، تأکید کرد «مذاکرات بغداد-واشنگتن، دستاورد بزرگی برای عراق است و در آن بر خروج نظامیان و برچیده شدن پایگاههای آمریکا تأکید شده و مصوبه پارلمان را به رسمیت شناخته است». با این وجود برخی از جمله «عبدالباری عطوان»، تحلیلگر برجسته عربی، با اشاره به جنایتهای آمریکاییها در عراق، که به نابودی این کشور و قتل میلیونها شهروند منجر شده هنوز معتقدند، «اگر گفتوگوی طرفین به پرداخت تریلیونها دلار غرامت به عراق متمرکز نشود، بیفایده و وقت تلف کردن است».
توافق باید به تایید پارلمان برسد
البته این تمام ماجرا نیست، چنانکه «محمد کریم»، عضو ائتلاف الفتح در پارلمان عراق، تأکید کرده، دولت در مورد مذاکراتش با واشنگتن باید با پارلمان مشورت کند و توافقنامههای دولت باید در پارلمان به
تصویب برسد.
با همه این تفاسیر باید توجه داشت که ماندن در عراق دیگر به نفع آمریکاییها نیست! روزنامه آمریکایی «نیویورک تیمز» نوشته، پنتاگون به نگاه داشتن بیش از حداقل تعداد نیرو در عراق بیمیل است. این روزنامه علت این امر را هدف قرار گرفتن این نیروها عنوان کرده که در یک مورد در ماه مارس گذشته به هلاکت ۳ نظامی و مجروح شدن ۱۴ نفر انجامید. ۲ نفر از کشتهها آمریکایی بودند.
بر اساس گزارش فوق، مقامات پنتاگون باور دارند که میتوانند کار خود را با حدود نصف تعداد فعلی انجام دهند و در نظر دارند تعداد نیروها در عراق را به ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر کاهش دهند اما هنوز رقم دقیق و جدول زمانی کاهش نیروها را مشخص نکردهاند. این در حالی است که ۲۹ کشور دیگر مشارکتکننده در ائتلاف نظامی تحت امر آمریکا نیروهای خود را به بهانه همهگیری کرونا به نصف کاهش داده و به حدود ۱۲۰۰ نفر رساندهاند.
گفتنی است، همانطور که در فراز آغازین این گزارش اشاره شد و همانگونه که جریانهای سیاسی عراق به ویژه جریان مقاومت تأکید دارند، معیار همان مصوبه پارلمان عراق برای خروج نیروهای آمریکایی است و دولت عراق باید توجه داشته باشد، جدای از بحثِ منافع عراق که در کوتاهکردن دست بیگانگان است، این دولت حتی برای حفظ پایگاه سیاسی خود ضروری است که نظر نیروهای مقاوت برای خروج کامل نیروهای بیگانه را مطمح نظر قرار دهد و مذاکرات آتی این مهم را نشان خواهد داد.