فوکویاما: کرونا به زوال نظم لیبرال میانجامد؛ آمریکا قدرت گذشته را نخواهد داشت
فوکویاما،اندیشمند و نظریه پرداز شناخته شده آمریکایی بر این باور است که کرونا قدرت رهبری آمریکا را به چالش کشیده و حتی اگر در انتخابات ۲۰۲۰، دموکراتها پیروز شوند، اداره کشوری را به دست خواهند گرفت که اقتدار سابق را ندارد.
فرانسیس فوکویاما نظریهپرداز پایان تاریخ و از اساتید شناخته شده دانشگاه جانزهاپکینز است. وی نویسنده کتاب «پایان تاریخ و آخرین انسان» میباشد. برمنبای نظریهای که در این کتاب ارائه کرده وی معتقد است امروزه نظام لیبرال دموکراسی به ویژه بعد از فروپاشی اتحاد شوروی به صورت یک جریان غالب و مسلط درآمدهاست که همه کشورها و جوامع باید در برابر آن تسلیم شوند. آخرین حد تلاشها و مبارزات ایدئولوژیهای مختلف در نهایت در قالب ایدئولوژی لیبرال دمکراسی سر برآوردهاست؛ بنابراین تصور اینکه نظام سیاسی بهتر و مناسبتری به عنوان بدیل جایگزین این نظام شود وجود ندارد. حالا وی در مطلبی که برای «فارین افرز» نوشته به موضوع همهگیری کرونا و تاثیر آن بر آینده سیاسی آمریکا و نظام لیبرال پرداخته و نوشته کرونا به زوال نظم لیبرال خواهد انجامید:
«فاکتورهای موثر در یک واکنش موفق به همهگیری ویروس کرونا عبارتند از ظرفیت دولت، اعتماد اجتماعی و رهبری. کشورهایی با دولت شایسته، دولتهایی که از اعتماد شهروندان و یک رهبری کارآمد برخوردارند، توانستند در مدیریت همهگیری کرونا عملکرد چشمگیری داشته و خسارتها را به حداقل برساند. اما کشورهایی با دولتهای ناکارآمد، جوامع چند قطبی و رهبری ضعیف، بسیار بد عمل کردند و شهروندان و اقتصادهای خود را در معرض آسیب قراردادند...توزیع قدرت جهانی به سمت شرق چرخش خواهد کرد، چراکه آسیای شرقی بهتر از اروپا و آمریکا توانست در مدیریت این بحران موفق باشد. با وجود اینکه سرچشمه بیماری از چین بود، اما پکن توانست به سرعت اقتصادش را به حالت با ثبات برگرداند. در مقابل، پاسخ ایالات متحده بسیار بد بود و چهره این کشور را در سطح جهانی خراب کرد. آمریکا پیشینهای طولانی در مقابله با بیماریهای مختلف دارد، اما جامعه چندقطبی و رهبری ناکارآمد، به جای ترویج وحدت، توزیع کمکها را سیاسی و تصمیمات کلیدی را به ایالتها
واگذار کرد.
به گزارش مهر وی پیشبینی کرد: «ادامه همهگیری کرونا میتواند به سقوط نسبی آمریکا ادامه فرسایش نظم لیبرالِ بینالملل و تجدید حیات فاشیسم در سرتاسر دنیا بیانجامد. از سوی دیگر، همهگیری میتواند تولد دوباره لیبرال دموکراسی را رقم بزند، ساز و کاری که بارها با بدگمانیها روبهرو شده است و این بار با ظهورش نویدبخش انعطاف و حیات دوباره است. اگر قرار باشد روندهای فعلی هیچ تغییری نکنند، بدبینیها به سرعت بر خوش بینیها چیره خواهند شد».
به گفته فوکویاما، ویروس کرونا توانست ملی گرایی، انزواطلبی و دیگرهراسی که در دهههای اخیر شدت گرفته بود را بیشتر و بیشتر کند. برخی دولتها با سوءاستفاده از وضع موجود تصمیم گرفتند خود را به عنوان یک نیروی نجات اضطراری معرفی کنند و هر چه بیشتر از دموکراسی فاصله بگیرند. کشورها به جای همکاریهای سازنده برای منافع مشترک، خودشان را بر دیگری ترجیح دادند و از ضعف رقبا به سود خود بهره بردند». همزمان با اظهارات فوکویاما در مورد ضعف رهبری ترامپ دریاسالار آمریکایی ویلیام مک روان نیز در مصاحبه با سی ان ان با حمله شدید به ترامپ گفت وی در حال نابود کردن آمریکا از درون و بیرون است و در نتیجه اقدامات ترامپ جامعه جهانی از آمریکا ناامید شده است.