معاون بهداشت وزارت بهداشت:
وضعیت در کشور عادی نشده مردم رعایت نکنند کرونا به سرعت باز میگردد
معاون بهداشت وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه وضعیت کرونا در کشور عادی نشده است گفت: در صورت عدم رعایت موازین مربوطه از سوی مردم، بیماری میتواند به سرعت بازگردد و همه را گرفتار کند.
به گزارش وبدا، علیرضا رئیسی، در نشست خبری که بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: بعد از مرحله بسیار طوفانی کرونا و مراجعات زیاد به بیمارستان، دو اتفاق مهم در کشور افتاد که بخش اول آن بسیار موثر بود و میتوان این موضوع را با آمار و ارقام نشان داد.
رئیسی افزود: مهمترین اتفاقی که در سطح کشور افتاد، رعایت کردن اصول بهداشتی از سوی مردم بود. اگر این رعایت کردنها و افزایش سطح سواد سلامت در سطح کشور و در تک تک افراد بهوجود نمیآمد، توفیقات کنونی را به دست نمیآوردیم و این بهصورت واضح خود را نشان میدهد.
وی ادامه داد: اتفاق دومیکه در کشور افتاد و باعث شد روزهای بینظیری را تجربه کنیم، رعایت کردن مردم و عدم مسافرت و تفریح آنها در خارج از منزل بود که باعث شد نتیجه مطلوب آن را ببینیم.
مرحله دوم غربالگری کرونا آغاز شده است
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: اقدام بعدی که در کشور اتفاق افتاد که آن هم بر پایه مشارکت مردم بود، غربالگری افتخارآمیز و وسیعی بود که در سطح کشور انجام شد، این غربالگری در دنیا بینظیر است، چراکه توانستیم در مدت یک ماه، حدود ۷۸ میلیون نفر که ۹۰ درصد مردم کشور را تشکیل میدهد، غربالگری کنیم و اکنون مرحله دوم غربالگری آغاز شده است و در مرحله دوم هم به مرز ۳۲ میلیون نفر رسیده ایم که البته مرحله دوم بیشتر بر روی افراد آسیب پذیر، مبتلایان به بیماریهای زمینهای و سنین بالا و مادران باردار متمرکز است.
راهاندازی ۴۰۰ مرکز نمونهگیری تست سرپایی
رئیسی اظهار داشت: راه اندازی حدود ۴۰۰ مرکز نمونه گیری در سطح کشور برای تستهای سرپایی باعث شد که ورودی بیمارستانهای ما به شدت کاهش یابد. رابطه بسیار مستقیم و معناداری بین یافتن بیماران در مراحل اولیه و درمان و ایزوله کردن آنها، با کاهش بار بیمارستان وجود دارد. زیرا اگر افرادی که در مراحل ابتدایی پیدا کردیم را نمییافتیم، ظرف دو هفته با حال بدتر مجبور بودند به بیمارستان بیایند.
وضعیت کرونا عادی نشده است
وی افزود: البته باید توجه کرد که همه اینها می تواند قابل برگشت باشد و بیماری میتواند شیوع یابد، اگر مردم نقش خود را تمام شده بدانند و رعایت نکنند و فکر کنند که این بیماری عادی شده است، در این صورت بیماری میتواند به سرعت برگردد و همه را گرفتار کند. نیاز داریم که مردم در کنار مسئولان بتوانند توصیههای بهداشتی را رعایت کنند تا بیماری به مرحله ای برسد که اعلام کنیم، خطری وجود ندارد.
تعطیلی مجدد
در برخی شهرستانهای استان خوزستان
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: برای مثال در استان خوزستان، به دلیل بازگشاییها مشکلاتی ایجاد شد که باعث شد بهدلیل عدم رعایت، اوضاع به گونه ای شود که به عقب برگردیم و در برخی شهرستانهای استان خوزستان مجدداً تعطیلی برقرار شده و برخی اماکن و ادارات تعطیل شدهاند. این اتفاق میتواند برای هر استان دیگری هم رخ دهد، اگر نکات بهداشتی را رعایت نکنند.
«کرونا کاوازاکی» در کودکان جدید نیست
رئیسی در پاسخ به سؤالی درخصوص برخی شایعات مبنی بر شیوع نوعی عفونت مشابه کرونا در کودکان با عنوان کرونا کاوازاکی در اروپا و آمریکا طی چند روز اخیر، گفت: کاوازاکی بیماری جدیدی نیست و بیش از ۵۰ سال است که شناخته شده است. این بیماری بیشتر افراد زیر پنج سال را درگیر میکند و بیماری است که در آن عوامل ناشناخته ای باعث تحریک سیستم ایمنی بدن میشود و میتواند علائمی شبیه بیماریهای واسکولیت ایجاد کند. به عبارتی، برخی از سموم، باکتریها، ویروسها و انواعی از این موارد، میتوانند باعث شعلهور شدن این بیماری شوند و با توجه به اینکه عروق ریز را درگیر میکند، معمولا جاهایی که مخاط یا پوست است را درگیر میکند. بنابراین بیماری کاوازاکی چیز جدیدی نیست.
وی افزود: درباره اینکه این بیماری را به کرونا ربط دهیم، بحث علمی وجود دارد. با توجه به اینکه در فیزیوپاتولوژی بیماری کرونا معمولا لایه پوششی داخل عروق درگیر میشود، می تواند علائمی شبیه کاوازاکی بدهد و به همین دلیل این دو بیماری را با هم اشتباه کرده اند. این در حالی است که اتفاقا درگیری ما در کرونا برای زیر پنج سال بسیار نادر است. بنابراین این دو بیماری از هم جدا هستند. این دو بیماری هیچ ربطی به یکدیگر ندارند. کرونا بالای ۱۸ سال را درگیر میکند، اما بیشترین درگیری بیماری کاوازاکی در افراد زیر پنج سال است، کاوازاکی همیشه بوده و ۵۰ سال است که وجود دارد و در مرحله درمان است.
امکان گزارش تخلفات کرونایی اصناف
از طریق کدهای نصب شده در واحدهای تجاری
رئیسی ادامه داد: حدود ۲۱۰ هزار واحد صنفی تعطیل شدند یا تذکر گرفتند، اما همچنان برخی از صنوفی مانند برخی نانواییها رعایت نمیکنند. از مردم می خواهیم که به ما کمک کنند و QR کدهایی که واحدهای صنفی دارند، اگر مردم آن را اسکن کنند، چهار سؤال ظاهر شده و مردم میتوانند به این سؤالات پاسخ دهند که مستقیما در داشبورد مدیریتی ما قرار می گیرند و میتوانیم نظارت کنیم.
زمان بازگشایی مشاغل پرریسک
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص افزایش موارد ابتلا در تهران و احتمال تشدید محدودیتها، گفت: این موضوع یک بحث کلی در کشور است، همانطور که برای خوزستان این تصمیم را گرفتیم، اگر در استان یا شهری موارد بستری افزایش یابد و ببینیم که موارد بستری و ابتلا و اپیدمیدر حال گسترش است، باید سخت گیریهای بیشتری درباره بحث حضور مردم در اماکن و محلهای تجمعی انجام دهیم. البته یکسری مشاغل هنوز پرریسک هستند که هنوز آنها را بازگشایی نکردیم و اگر در استانی ببینیم موارد ابتلا افزایش یافته و حتی ثابت مانده است، قطعا اجازه شروع به کار آن مشاغل را نمیدهیم. باید موارد نزولی باشد تا بتوانیم مشاغل پرریسک را باز کنیم. بنابراین همه چیز به رعایت مردم بستگی دارد، عدم رعایت میتواند شاخص مهمی برای بازگشت به عقب و یا کند عمل کردن در بازگشاییها باشد.
منطقه بیخطر کرونا در کشور نداریم
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به سؤالی درباره مناطق سفید و قرمز کرونا و اقدامات انجام شده در هر یک از این مناطق، اظهار داشت: باید توجه کرد که مناطق کشور به مناطق با ریسک سطح یک، سطح دو و سطح سه تقسیم میشوند؛ گاهی اوقات سطح یک منطقه کمخطر ما است، اما منطقه بیخطر نداریم. به عبارتی ما رنگ سبز را برای مناطق بیخطر تعیین کردهایم. در حال حاضر در کشور هیچ منطقه سبزی نداریم و به همین دلیل به سه رنگ سفید، زرد و قرمز رسیدهایم. اگر در منطقهای روزانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر یک نفر بستری شود، منطقه کمخطر است، بالای سه بستری، منطقه قرمز و بین این دو زرد محسوب میشود. بنابراین، تعریفی درباره منطقه سبز نداریم؛ چرا که اصلا در کشور منطقه سبز نداریم. طی یک ماه گذشته اینطور نبوده که در استانی نه در حوزه بستری و نه در حوزه سرپایی و نه فوتی هیچ موردی نداشته باشیم و در سطح کشور منطقه سبز نداریم.