مقاومت قبایل عربستان در برابر پروژه نئوم بن سلمان و کوچ اجباری
تصمیم بن سلمان، ولیعهد سعودی برای اجرای شهر خیالی «نئوم» و کوچ اجباری هزاران نفر از زمینها و خانههایشان، با اعتراض و مقاومت برخی از قبایل عربستانی مواجه شده است.
سرویس خارجی-
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در آبان ماه ۹۶ از آغاز طرحی رؤیاپردازانه برای ساخت یک «شهر نوین» در شمال غرب عربستان خبر داد. خبرگزاری رسمی عربستان (واس) هم در همان ایام هزینه ساخت این شهر را «نیم تریلیون دلار» عنوان و اعلام کرد شامل بخشهایی از اردن و مصر نیز میشود. طرح «نئوم» که سعودیها میگویند در زمینی به مساحت ۲۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربعی احداث خواهد شد، تمسخر بسیاری از کارشناسان را برانگیخته است. خبرگزاری «واس» هم نوشته، این طرح در سال ۲۰۲۵ کلید میخورد. با این حال برای ساخت این شهر خیالی که بسیاری آن را ناممکن میدانند باید قبایل زیادی کوچ کرده و زمینهای آنها در اختیار دولت سعودی قرار بگیرد. همین مسئله باعث آغاز اعتراضاتی در عربستان شده است.
آنطور که خبرگزاری فارس گزارش داده تصمیم دولت سعودی برای کوچ اجباری هزاران نفر در شمال غرب عربستان، خشم اعضای قبایل ساکن در این منطقه را برانگیخته است. اعضای قبیله «حویطات» در شمال غرب عربستان این روزها در بیم تصمیم دولت سعودی برای اخراج اجباری آنها از خانه و زمینهایشان هستند. به گفته منابعی در داخل این قبیله، دولت میخواهد زمینهایشان را بدون پرداخت پول یا جایگزینی از آنها سلب کند.
از این رو، اعضای قبیله «حویطات» در شبکههای اجتماعی به طور گسترده به این طرح اعتراض کرده و با درج هشتک #الحویطات_ضد_الترحیل_نیوم (حویطات ضد کوچ اجباری-نئوم) اعلام کردند که به هیچ وجه از زمینهای خود دست نخواهند کشید. آنها همچنین از اینکه مقامات به خواستههایشان بیتوجهی میکنند و رسانههای رسمی صدای اعتراضشان را منعکس نمیکنند ابراز انزجار کردند. در ویدیویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، تعدادی از ساکنان منطقه در اقدامی اعتراضی تجمع کرده و تأکید میکنند که به زور و اجبار خانه و زمینهایشان را ترک نخواهند کرد.
یکی از کاربران به نام «عبدالرحمن الحویطی» نیز نوشته: «مساحت پروژه نئوم، برای ساخت ۳۰ شهر در وسعت نیویورک و سه کشور در حجم قطر کافی است. ما ضد توسعه و پیشرفت نیستیم و برای ترک منازل خود در جهت منافع کشور نیز منعی نداریم اما به شرطی که در همان منطقه خودمان برای ما جایگزینی در نظر بگیرند و نه خارج آن.»
روزنامه «وال استریت ژورنال» مرداد ماه گذشته در گزارشی نوشته بود اجرای این پروژه پر اما و اگر، موجب کوچ اجباری ۲۰ هزار نفر از منطقه خواهد شد. ساکنانی که برای نسلهای متمادی در این منطقه حضور داشتهاند. این روزنامه آمریکایی همچنین به هزینه سرسامآور این پروژهاشاره و تأکید کرده بود دولت سعودی توان تأمین مالی آن را ندارد و این حقیقت باعث شده تا ریاض برای پیشبرد فاز اول پروژه دست به استقراض بزند. علاوهبر اینکه به علت نبود نیروی کار متخصص، دولت سعودی مجبور است تا به طور کامل به مشاورین خارجی در تمامی بخشهای پروژه تکیه کند. وال استریت ژورنال در پایان گزارش نتیجه گرفته بود که: «این یک پروژه خیالی است. دولت سعی دارد در منطقهای که فقط نور خورشید و شن در آن وجود دارد، شهری برای آیندگان بسازد.»