العهد بررسی کرد
آلسعود در سال 2019 با چه بحرانهایی دست بهگریبان بود؟
پایگاه عرب زبان «العهد» با انتشار گزارشی ضمن بررسی بحرانهای رژیم آلسعود در سال 2019 سه بحران اصلی این رژیم در حوزه اقتصادی، امنیتی و حقوق بشری را واکاوی کرده است.
سرویس خارجی-
آلسعود در حالی سال ۲۰۱۹ را به پایان میرساند که در مجموعهای از پروندهها با شکست مواجه شده است. بزرگترین شکست آلسعود در این سال به جنگ یمن و حملات پهپادی انصارالله برمی گردد. پایگاه العهد در این باره نوشته که «دولت سعودی در حالی سال ۲۰۱۹ را به پایان میرساند که تصویری از نقض حقوق بشر و ناکامیها را به نمایش میگذارد. سیاستهای سلبی و متعصبانهای که دولتمردان سعودی بر پایه غرور و نخوت، شدیدا به ادامه آنها اصرار دارند».طبق این گزارش، «در موضوعی مانند قتل خاشقجی، دولتمردان سعودی نشان دادند که ارزشی برای خواستههای جهانی قائل نیستند و در محاکمه نمایشی،
بنسلمان و نزدیکان وی از هرگونه جرمی مبری شدند». به گزارش فارس، قتل فجیع «جمال خاشقجی» که در سال ۲۰۱۸ رخ داد، عاملی برای توقف سرکوبها نشد و بار دیگر دولت سعودی به طور افراطی دست به بستن دهانها و بازداشت و اعدامها و صدور احکامهای ظالمانه زد. حاصل این روند دهها بازداشتی با حکمهای متفاوت قضایی شد. در حال حاضر ۴۷ بازداشتی در منطقه شیعهنشین الشرقیه با خطر اعدام مواجه هستند که از بین آنها ۱۲ تن کودک هستند. در ماه می۲۰۱۹ (سوم اردیبهشت) نیز دولت سعودی دست به اعدام ۳۷ نفر زد و با خونسردی سر آنها را از تنشان جدا کرد. از بین اعدام شدگان شش نفر کودک بودند و ۳۳ نفر از آنها نیز از شیعیان قطیف و احساء به شمار میآمدند. کسانی که صرفا به خاطر بیان عقیده و حضور در اعتراضات از سال ۲۰۱۱ در زندان به سر میبردند».
بحران اقتصادی
در بخش اقتصادی نیز العهد تاکید کرده بودجه سال ۲۰۲۰ که مدتی پیش وزارت دارایی سعودی از آن رونمایی کرد؛ بیش از هرچیزی نشان از روزهای سخت ریاض در سال آتی دارد. دولت سعودی در سال آتی با کسری بودجه بیسابقه ۵۰ میلیارد دلاری در مقابل کسری بودجه ۳۵ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۹ مواجه خواهد بود. مسئولان ریاض همچنین در بودجه پیشبینی کردهاند که در کنار افزایش مالیاتها، سطح به کار گیری کارگران خارجی را نیز کاهش دهند. در همین حال، گزارشها از عدم رضایت محمد بن سلمان از روند تحقق برنامههای چشمانداز ۲۰۳۰ خبر میدهند.
العهد تاکید کرده، مهمترین رخداد اقتصادی در عربستان، واگذاری بخشی از سهام شرکت آرامکو است. اقدامی که در طی ماههای متوالی با ناکامی روبهرو شد و بارها دولتمردان سعودی تاریخ واگذاری را به تاریخ دیگری موکول کردند و در نهایت تصمیم گرفتند که واگذاری را در سطح بازار داخلی عملی کنند که این موضوع نشان از عدم عملی شدن پیشبینیها بود. عدم تمایل شرکتها و سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام آرامکو به عنوان بزرگترین رخداد اقتصادی تاریخ عربستان دلایل اقتصادی و سیاسی با خود به همراه دارد که به حمله پهپادی انصارالله به تأسیسات آرامکو باز میگردد.
باتلاق یمن
العهد در بخش پایانی گزارش خود نوشته حمله پهپادی که تأسیسات نفتی «بقیق» و «خریص» وابسته به آرامکو را هدف قرارداد آغازی بر تغییر روند جنگ یمن به شمار میرود و پس از این حمله دقیق، دولتمردان سعودی به این نکته دریافتند که بمباران روزانه یمنیها و جنایات جنگی کمکی به برنامههای آنها در یمن نمیکند. از سوی دیگر این حمله نشان دهنده حجم آمادگی نظامی نیروهای یمنی و توان آنها برای نفوذ به عمق خاک عربستان و به لرزه در آوردن پایههای اقتصاد سعودیها و همزمان نشان از ناکامی سامانههای دفاعی و نظامی گرانقیمت ارتش سعودی بود.