مورالس به مکزیک رفت
خطر هرج و مرج در بولیوی به دلیل خلأ قدرت
«اوو مورالس» پس از استعفایش با گرفتن پناهندگی از مکزیک، کشورش را ترک کرد که این اقدام، بولیوی را با خلأ جدی قدرت مواجه کرده است. کارشناسان میگویند اگر این خلأ پر نشود هرج و مرج کشور را فرا میگیرد.
سرویس خارجی-
در پی یک سلسله شورشهایی که در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری از اواخر ماه پیش (مهر) آغاز شد، نیمهشب همین یکشنبه با کودتای مخالفان او و همراهی نیروهای مسلح با کودتاچیان، «اوو مورالس»، رئیسجمهور پیروز انتخابات، استعفا کرد و همزمان پیشنهاد مذاکره با شورشیان را داد، اما پیشنهاد او مقبول کودتاگران نبود و آنها قدرت را میخواستند.
«مورالس» هم خیلی زود و همچون بسیاری دیگر از سیاستمداران پیشین بولیویایی از کشور مکزیک پناهندگی گرفت و رهسپار آن کشور شد. او هنگام ترک کشورش در پیامی توئیتری نوشت: «با قدرت و انرژی بیشتر باز خواهم گشت». اما استعفا و ترک کشور فضای ملتهب بولیوی را ملتهبتر کرد.
حالا در یک سو کودتاچیان، به رهبری «کارلوس مسا» (که عضو یک اتاق فکر در واشنگتن دی سی است) قرار دارند و در سوی دیگر طرفداران رئیسجمهورِ مستعفی هستند که از سراسر بولیوی به «لاپاز»، پایتخت این کشور، رهسپار شدهاند. غربگرایانِ کودتاچی رهبری قوی و منسجم ندارند و طرفداران رئیسجمهور مستعفی هم بیسر هستند، چراکه رهبرشان برای جلوگیری از خونریزی مجبور به ترک کشور شده است. نتیجه این شده که بولیوی در یک خلأ قدرت خطرناک فرورفته است.
اما نتیجه خلأ قدرت چیست؟ چنانکه گزارشگر «اِن.پی.آر» مینویسد، این خلأ قدرت آینده بولیوی را در ابهام فرومیبرد. امکان بالاگرفتن درگیریهای شدید بین دو طرف وجود و بین طرفین هم رهبر قدرتمندی وجود ندارد، در نتیجه ممکن است این کشور در ورطه هرج و مرج فرو رود.
در این میان، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، بیانیهای مداخلهجویانه صادر کرده است. او گفته استعفای روز گذشته «اوو مورالس»، لحظهای مهم برای دموکراسی در نیمکره غربی است! او همچنین گفته که: «این رویدادها سیگنالی قوی به رژیمهای نامشروع در ونزوئلا و نیکاراگوئه مخابره میکند؛ مبنی بر اینکه دموکراسی و اراده مردم همواره غالب خواهد بود». البته این تهدیدات بیجواب نمانده و «نیکلاس مادورو»، رئیسجمهور ونزوئلا، در واکنش گفته: «هشدار! هموطنان، ما به جنگ میرویم. آیا شما به دنبال درگیری هستید؟ ما برای درگیری آمادهایم».