مزدوران عربستان و امارات با هم دست دادند
انصارالله توافق ریاض را توطئه اشغالگران علیه یمن دانست
جنبش انصارالله در واکنش به توافق میان مزدوران امارات و عربستان مستقر در جنوب یمن، اعلام کرد که این توافق از جانباشغالگران صورت گرفته است و برای یمنیها هیچ ارزشی ندارد.
دولت مستعفی یمن به ریاست «عبدربه منصورهادی» که وابسته به عربستان سعودی است، و شورای انتقالی جنوب یمن وابسته به امارات، روز سه شنبه در ریاض توافقی که «توافق ریاض» نام گرفته است، را امضا کردند.
در واکنش به این اتفاق، «محمد علی الحوثی» رئیسکمیته عالی انقلاب یمن گفت: این توافق به یمنیها مربوط نمیشود، چرا که دو طرف از مزدوران ائتلاف سعودی هستند.
الحوثی با تحمیلی خواندن توافق ریاض، گفت: دو طرفی که این توافق را امضا کردند، هیچ ارادهای از خود نداشتهاند و توجیهات آنها، مشروعیت ندارد. استان عدن و برخی استانهای جنوبی یمن از اواسط تابستان امسال، عرصه درگیریهای مسلحانه شدید میان نیروهای دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوب بوده است.
شیطنت عربستان
رژیم سعودی که طی سالهای اخیر جنایات گستردهای را در حق مردم یمن مرتکب شده است، اکنون به نظر میرسد که قصد دارد، یمن را به شمالی و جنوبی تقسیم کند، هر چند که این توطئه ریاض نیز مثل سایر توطئهها علیه ملت یمن شکست خواهد خورد.
به گزارش ایسنا، «محمد آل جابر» سفیر عربستان در یمن، اعلام کرد که پس از امضای توافق ریاض، سفارت این کشور به «عدن» در جنوب یمن بازخواهد گشت.
پیش از این و در زمان جنگ سرد نیز یمن به دو بخش یمن جنوبی و یمن شمالی تقسیم شده بود.
آل جابر در ادامه مدعی شد: موفقیت عربستان را در تحقق «توافق ریاض» و امضای آن تبریک میگوییم! این توافق روندهای سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی را محقق خواهد کرد و دولت جدیدی تشکیل خواهد شد که حضورمان در عدن را تسهیل میکند.
اما، گروههای جنوبی یمن ضمن اعلام مخالفتشان با این توافق آن را شامل بندهای غیرواقعی زیادی دانستند که پاداشی برای شورای انتقالی جنوب است که با حمایت امارات علیه دولت منصورهادی در عدن کودتا کرده است. یمنیها در گفتوگو با شبکه الجزیره این توافق را مقدمهچینی عربستان و امارات برای تقسیم یمن توصیف کردند. تعدادی از رهبران جنوب یمن تصریح کردند این توافق نمایانگر آرمانهای ملی برای بازگرداندن دولت یمن و حاکمیت نهادهای آن نیست. از جمله گروههای مخالف توافق ریاض در جنوب یمن، شورای نجات ملی جنوب یمن، شورای مردم شبوه، ائتلاف قبیلهای اهالی شبوه، اداره هماهنگی جوانان عدن، شورای عمومی اهالی استانهای المهره و سقطری و کمیته تحصن مسالمتآمیز استان المهره است.
«عبدالله بن عیسی آل عفرار» از رهبران جنوب یمن و رئیسشورای عمومی اهالی استانهای المهره و سقطری ضمن اعلام مخالفت خود با توافق ریاض تاکید کرد، نتایج این توافق به اهالی این دو استان مربوط نمیشود. «احمد بلحاف» یک مسئول کمیته تحصن المهره در گفتوگو با الجزیره تاکید کرد، متن توافق ریاض مطابق میل عربستان و امارات و موافق با برنامهها و زیادهخواهیهای آنها در یمن بود.
موج مخالفت با توافق ریاض در شبکههای اجتماعی هم به راه افتاده است. فعالان هشتگ «یمنیها مخالف توافق ریاض هستند» به راهانداختند. «انیس منصور» یک فعال و روزنامه نگار اهل جنوب یمن نوشت، هیچ توافقی در تاریخ وجود ندارد که عربستان روی آن نظارت داشته باشد و با موفقیت همراه باشد یا به صلح منجر شود. یاسین التمیمی تحلیلگر سیاسی یمن هم معتقد است:« عناصری در داخل یمن بر موج جدایی و تجزیه یمن سوار شدهاند. آنها در واقع به نیابت از ائتلاف و نقشههای ژنو سیاسی آشکار آن عمل میکنند تا از طریق ظرفیتهای کشور پروژه ملی را تخریب کرده و آن را به سمت ضعف و فروپاشی ببرند تا عربستان و امارات بتوانند به خواستههایی برسند که با زور نظامی به آن نرسیدند، نظیر چیزی که در سقطری و المهره جریان دارد.»
چگونگی امضای توافق
مراسم امضای توافق میان دولت مستعفی منصورهادی و شورای انتقالی جنوب که هر کدام به ترتیب منافع دولت سعودی و امارات را در جنوب یمن پیش میبرند، سرانجام پس از دو بار تعویق، غروب سه شنبه در شهر ریاض برگزار شد. به نوشته روزنامه الشرق الاوسط، در این مراسم «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و «محمد بن زاید» همتای اماراتی وی و همچنین «عبد ربه منصورهادی» رئیسجمهور مستعفی یمن و «عیدروس الزبیدی» رئیسشورای انتقالی جنوب حضور داشتند. پس از امضای این توافق، سخنگوی دولت منصورهادی گفت که دولت جدید به زودی در مقابل «منصورهادی» ادای سوگند خواهد کرد. محمد بنسلمان ولیعهد سعودی نیز در سخنانی مدعی شد که این توافق گامی در جهت راهحل سیاسی و پایان جنگ یمن است و با بیان اینکه دولت منصورهادی و شورای انتقالی جنوب «برادران» یکدیگر هستند، گفت که دولت سعودی تمام تلاش خود را برای پایان دادن به درگیریهای میان «برادران» در یمن به کار میگیرد!
براساس این توافق، دولت مستعفی یمن فعالیتهای خود را در عدن به عنوان پایتخت موقت خود از سر میگیرد و تمام بخشهای سیاسی و امنیتی از جمله شورای انتقالی جنوب در قالب وزارت دفاع و کشور در دولت مستعفی ادغام میشوند. در پیشنویس توافق مذکور آمده است:« تشکیل دولت تکنوکرات یا شایسته سالاران به نحوی که وزرای آن از ۲۴ نفر تعدی نکند. رئیسجمهور این وزرا را پس از مشورت با نخستوزیر و طیفهای سیاسی انتخاب میکند و ۵۰ درصد کرسیهای وزارتی را حداکثر طی مدت ۴۵ روز از امضای توافق به جنوبیها (نیروهای وابسته به امارات) میدهد؛ باید شخصیتهایی انتخاب شوند که در هیچ اقدام جنگی یا تحریکآمیزی طی حوادث عدن، ابین و شبوه دست نداشته باشند.» مارتینگریفیتس نماینده سازمان ملل در یمن نیز در پیامی این توافق را گام مهمی در حل و فصل سیاسی یمن دانست. «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا هم روز سهشنبه به توافق میان دولت مستعفی یمن و جدایی طلبان جنوب این کشور برای پایان دادن به درگیری در مناطق جنوب یمن استقبال کرد. وی در پیامی توئیتری نوشت: «یک آغاز بسیار خوب! لطفا همه سخت کار کنید تا به یک توافق نهایی برسید».
بیش از یک ماه است که دولت سعودی تلاش دارد، هیئت دولت منصورهادی و شورای انتقالی جنوب را برای امضای توافقی تحمیلی دور یکدیگر بنشاند اما اختلافات دو طرف مانع توافق شده بود. دو طرفی که در ماههای اخیر درگیریهای شدیدی را در مناطق جنوب یمن با یکدیگر داشتند.