پس از حمله به آرامکو
رویترز: اختلافات در خاندان سعودی بر سر توانایی بنسلمان در اداره کشور بالا گرفته است
برخی از اعضای خاندال حاکم عربستان سعودی و نخبگان تجاری به دنبال حمله ماه گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو از رهبری محمد بن سلمان، ولیعهدی سعودی ابراز نارضایتی کردهاند.
ضربهای که انصارالله یمن با حمله به آرامکوی عربستان به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی وارد کرده باعث شده که حتی آینده سیاسی وی نیز با چالش مواجه شود. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، این مسئله موجی از نگرانی در میان چندین شاخه مهم خاندان حاکم آلسعود درباره توانایی ولیعهد سعودی برای دفاع و رهبری از بزرگترین صادرکننده نفت جهان ایجاد کرده است. رویترز این خبر را به نقل از منابعی گفته که هیچ کدام از این منابع نخواستند نامشان فاش شود.
این منابع گفتند، حمله مذکور همچنین نارضایتی در میان برخی از حلقههای نخبگان که باور دارند ولیعهد سعودی قدرت را بسیار سخت به چنگ گرفته است، شعلهور کرده است. برخی از این افراد گفتند، این تحول همچنین انتقاد در میان کسانی که باور دارند او یک موضع به شدت خصمانه علیه ایران را دنبال میکند، تشدید کرده است. طبق گزارش رویترز، یک منبع از نخبگان سعودی که با خاندان سلطنتی مرتبط است، گفت، نارضایتی زیادی درباره رهبری ولیعهد سعودی وجود دارد، چطور شد که آنها نتوانستند این حمله را ردگیری کنند؟
این منبع افزود، برخی از افراد در حلقههای نخبگان میگویند «هیچ اعتمادی» به ولیعهد سعودی ندارند؛ چهار منبع دیگر و یک دیپلمات ارشد هم همین نظر را داشتند. البته رویترز تاکید کرده که با این حال محمد بن سلمان حامیانی هم دارد. یک منبع نزدیک به دربار پادشاهی آلسعود گفته:« تحولات اخیر شخصا به عنوان یک حاکم بالقوه روی او تاثیری نداشته است زیرا او برای جلوگیری از توسعه ایران در این منطقه تلاش میکند. این یک مسئله میهنی است و بنابراین او در معرض خطر نخواهد بود؛ دستکم تا زمانی که پدرش زنده است.» یک دیپلمات ارشد خارجی دیگر هم میگوید، سعودیهای عادی هنوز مایل هستند تا پشت محمد بن سلمان به عنوان رهبری قدرتمند، مقتدر و پویا متحد شوند.
نیل کولیام، محقق ارشد در چاتم هاوس، اندیشکده روابط خارجی مستقر در لندن معتقد است:« حجم این حملات (به تاسیسات آرامکو) در نظر مردم محو نشده و این حقیقت هم که بن سلمان وزیر دفاع است و برادرش معاون وزیر دفاع، دور از چشم نمانده است و با این وجود، این کشور متحمل بزرگترین حمله ممکن به جواهرات ولیعهد شد. اعتماد رو به زوالی درباره توانایی او برای حفظ امنیت این کشور وجود دارد و این پیامد سیاستهای اوست. این حمله نارضایتی از محمد بن سلمان را که دو سال پیش به ولیعهدی رسید، تشدید کرده است.»
طبق گزارش رویترز، به گفته چهار منبع مرتبط با آلسعود و نخبگان تجاری، برخی از منتقدان سعودی باور دارند که سیاست خارجی خصمانه محمد بن سلمان در قبال ایران و مشارکت در جنگ یمن این پادشاهی را در معرض خطر قرار داد. به گفته پنج منبع مطلع و یک دیپلمات ارشد، آنها همچنین از اینکه ولیعهد سعودی نتوانسته جلوی این حملات را بگیرد، آن هم با وجود اینکه میلیاردها دلار روی مسائل دفاعی هزینه کرده است، ناراضی هستند. برخی از نخبگان سعودی معتقدند، تلاشهای ولیعهد سعودی برای تحکیم قدرت به این پادشاهی لطمه زده است. یک منبع نزدیک به حلقه دولت میگوید، محمد بن سلمان مقامهایی را منصوب میکند که به طور کلی کم تجربه هستند.
به گفته برخی منابع، برخی از اعضای خاندان سلطنتی، شاهزاده احمد بن عبدالعزیز ۷۷ ساله را که تنها برادر تنی بازمانده ملک سلمان است، به عنوان جایگزین میبینند که از حمایت احتمالی خاندان، دستگاه امنیتی و برخی از قدرتهای غربی بهرهمند میشود. یکی از تاجران سرشناس میگوید، همگی آنها به احمد نگاه میکنند که ببینند چه میکند. این خانواده همچنان فکر میکند که او تنها کسی است که میتواند آنها را نجات دهد.